Agenda

Landgoed Bonenburg

 DSF7740 copy

Als geboren Heerdenaar was ik sinds ver in de vorige eeuw niet meer naar dat mooie Altena's bos geweest, zoals denk ik oud Heerdenaren dit landgoed ook nu nog steeds noemen. Gisteren plaatste ik al vast een breedbeeldfoto van deze wandeling.

Afgelopen zaterdag zijn we er wezen wandelen en kon ik weer herinneringen van vroeger ophalen, maar daar over meer in de volgende aflevering, want hierna komen er nog twee. We hebben de auto langs het Apeldoorns Kanaal neergezet vlak bij de Bonenburgerbrug. Vlak langs de Grift aan de kant van het kanaal zijn we Landgoed Bonenburg ingelopen. Wat mij opviel was dat het naar mijn beleving vroeger veel dichter begroeid was met uiteraard enkele weilanden er tussen in. Je kunt hier dan vanaf de Grift op een gegeven ogenblik rechts afslaan richting de sluis in het Apeldoorns Kanaal.

Ik ben even in de geschiedenis gedoken: De Grift is een oude waterloop, gegraven rond 1370. Het was onderdeel van de afwatering van het natte gebied tussen Apeldoorn en Hattem. De Grift heeft een aftakking naar de gracht om het huis. In het noorden van het landgoed mondt de Grift uit in het Apeldoorns Kanaal. Dat kanaal is van later datum, het werd in 1830 met de hand gegraven als alternatief voor de scheepvaart op de IJssel. Om het waterpeil te kunnen regelen liggen er sluizen in het kanaal. Bij het historische sluisje bij Bonenburg stond vroeger ook nog een watermolen. Op het landgoed ligt behalve de gracht ook een vijver. In de volgende aflevering wandelen we verder naar, daar waar de Grift in het Apeldoorns Kanaal mondt.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Nieuwe zomerfeesten in Epe dankzij het Episch Centrum. Klik op de poster voor meer informatie.

Poster EA19Ajax komt naar Epe! Klik op de poster voor informatie over de kaartverkoop.

Poster Ajax OFI Kreta1 juli, het jachtseizoen op de wilde zwijnen is geopend en dat was vanavond te merken. In nog geen uur tijd werden zeven schoten gelost in de omgeving van de Renderklippen. Anders zien we elke avond wild en vooral wilde zwijnen lopen en/of wroeten, vanavond niets. Het is de komende twee maanden dus 100% wild voor de jagers, maar of dat ook voor anderen zo is ...Een abonnement op een digitale krant nemen is niet nodig, u kunt zo ook wel alle artikelen lezen die premium, extra of exclusief voor abonnees zijn. Normaal gesproken mag u slechts drie 'beschermde' artikelen lezen en wilt u er mee lezen, dan zou u een abonnement moeten nemen. De kranten maken daarbij gebruik van cookies en cache. Een van de makkelijkste manieren om dat te omzeilen, is na drie gelezen premium- of extra artikelen in de browser op de toetsencombinatie Control/Shift/Delete te drukken. Zet 'Te wissen tijdsperiode' op 'Alles' en klik op 'Nu wissen'. Daarna mag u weer drie 'beschermde' artikelen lezen. Zo kunt u àlle artikelen lezen. Werkt bij àlle kranten.

gratis lezenZo ellendig kunnen tekenbeten zijn, dus pas op, want het barst er van!Mooi theaterseizoen in De Heerd! Hier staat het programma.
de heerd


Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.