Repetitieavonden van Mediona zijn vooral een gezellig avondje uit

Formeel zijn het repetitieavonden, maar voor de leden van de oudste zangvereniging van Epe, Mediona, zijn het donderdags vooral gezellige avondjes uit. Er wordt bij wijze van spreken bijna net zo veel gelachen en gekletst als gezongen. Ze genieten van het zingen, maar minstens net zo veel van de pauze met koffie of wijn.

Mediona is een vereniging van grote jaartallen. Op 27 juni bestaat de vereniging 85 jaar. Aagje van de Vlekkert-Kleene, dochter van mede-oprichter Gerrit, is dit jaar al 60 jaar lid, Jaap en Bertha van Ruiven lopen al meer dan 55 jaar mee, Ria Eenhoorn-ten Brinke en Theo Plakmeijer zitten er pakweg een halve eeuw bij en de meeste anderen zingen er ook al enkele decennia. En het oudste lid is net zo oud als de vereniging.

Prestaties leveren, meedoen aan concoursen, dat is er niet meer bij, daar hebben de circa dertig leden helemaal geen behoefte meer aan. En ook moeilijke stukken instuderen hoeft voor hen niet. Ze willen gewoon lekker in het gehoor liggende lichte muziek zingen, nummers waar ze zelf plezier in hebben, die herkenbaar zijn, niet al te veel studie vragen en het goed doen tijdens concerten.

Op de repetitieavond in de Ds. Prinszaal in de Eper Gemeentewoning waarop ik voor de rubriek 'Welkom bij de club' een kijkje bij Mediona neem, zijn de leden maar iets meer dan een half uur van het uur vóór de pauze aan het zingen. Er heerst een sfeer alsof het één grote familie is die staat te zingen. Er wordt heel wat af gelachen. Af en toe komen bij enkele dames de zakdoekjes erbij om de tranen van het lachen te deppen. Vooral dankzij de Apeldoornse dirigente Marlies Tiemens is het een vrolijke bedoening. ,,Verschillende leden hebben soms even wat tijd nodig om de bladmuziek van het volgende nummer te zoeken en dan vertel ik meestal een anekdote. Ik werk op school, dus maak heel wat mee en heb altijd wel leuks wat te vertellen.’’

Voorzitter Aartje Scholten doet wat huishoudelijke mededelingen terwijl dirigente Marlies Tiemens wacht tot ze het woord kan overnemen. De sfeer zit er meteen al goed in.

Maar er moet toch ook even aangepakt en kwaliteit geleverd worden. De Rivers of Babylon wordt erg mooi driestemmig gezongen. Met een medley van Vera Lynn hebben de leden even wat moeite, maar na een aantal aanwijzingen van Marlies Tiemens en door eerst afzonderlijk met de verschillende stemmen en dan gezamenlijk te zingen, klinkt het na verloop van tijd geweldig.

De leden krijgen ook nog wel eens huiswerk. De dirigente zingt dan de verschillende partijen thuis in en zet die op een computer, waarna ze het digitale resultaat als oefenmateriaal naar de leden e-mailt. Op de repetitieavonden kunnen dan de puntjes op de i gezet worden en de concerten voorbereid worden. Het eerstvolgende is al dichtbij, want op 7 juni zingt het koor in verpleeghuis Marken Haven in Beekbergen. En op zaterdagavond 20 oktober wil het koor tòp zijn, want dan geeft het een jubileumuitvoering, wat natuurlijk een ‘ouderwets avondje uit’ moet worden.

Het eerste nummer is er een om driestemmig warm te draaien: de Rivers of Babylon. 

De leden liggen regelmatig in een deuk op het gezellige avondje uit.  

De heren zijn veruit in de minderheid. 

Pianist Gijs Hermans begeleidt het koor.

Het koor gaat op de foto (van Hans van de Vlekkert).

De pauze duurt de leden eigenlijk te kort. Gezelligheid kent immers geen tijd.  

Marlies Tiemens dirigeert vanavond 21 van de ongeveer 30 leden in de Ds.Prinszaal in de Eper Gemeentewoning.

Het bleef nog lang onrustig in de Eper Gemeentewoning...

 Meer informatie: http://mediona.mweb-design.nl/

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento