Aangename verrassing bij accordeonvereniging KNA

kna accordeon (1)We hoeven het niet onder stoelen of banken te steken: accordeonmuziek worstelt met een oubollig imago. Als je eenmaal een stempel opgedrukt krijgt, kom je daar nou eenmaal niet snel van af. Wat dat betreft hebben de Kermisklanten voor grote bevolkingsgroepen de accordeonmuziek geen goed gedaan. Maar doe ruim 50 mensen uit Epe eens een plezier en ga zaterdag bij het schaapscheerdersfeest bij de Grote Kerk eens luisteren bij een van de concertjes van de Eper accordeonvereniging KNA. Grote kans dat je heel anders over accordeonmuziek gaat denken.

Gelukkig heb ik weinig meegekregen van muzikanten als de

. Tegenwoordig denk ik het eerst aan De Dijk waarin Pim Kops in een aantal nummers de accordeon bespeelt en natuurlijk aan Rowwen Hèze, waarin Tren van Enckevort met het instrument een extra dimensie aan de muziek geeft. In volksmuziek speelt het instrument ook vaak een beklangrijke rol. Denk maar aan shantykoren met hun zeemandsliedjes en aan bijvoorbeeld de Cannenburgher Boerendansers. Kortom, het is een veelzijdig instrument dat in talrijke muziekstromingen goed bruikbaar is. 

Zeer aangenaam verrast ben ik dan ook als het pakweg twintig man sterke recreantenorkest woensdagavond op de wekelijkse repetitieavond van 18.45 tot 20.00 uur in de Ds. Prinszaal van de Eper Gemeentewoning al snel Blieve loepe van Rowwen Hèze inzet. Gerbert Tiemens, die bij het recreantenorkest drumt en al meer dan 40 jaar lid is van de vereniging, neemt de zang voor zijn rekening. Het klinkt geweldig om dit melodieuze nummer met een ijzersterke tekst uit zo veel accordeons te horen.

kna (2)

Variatie is troef in de rest van het programma dat voor het optreden van zaterdag wordt gerepeteerd. Het orkest speelt net zo makkelijk een enorm swingend nummer, waarbij een wasbord en een fietsbel worden gebruikt, als een dromerige Iers volksliedje. Dirigente Willie Buunk, die al een jaar of acht met het stokje zwaait, hoeft nog maar een paar puntjes op de i te zetten.

kna (1)

Het valt me op dat geen twee accordeons hetzelfde zijn. Er zitten schitterende exemplaren bij, ware kunstwerken. Een van de leden bespeelt een bandoneon, oneerbiedig gesteld een mini-trekzak waarmee Carel Kraayenhof veel succes heeft.

kna accordeon (3)

kna accordeon (4)

kna accordeon (5)

kna accordeon (6)

kna accordeon (2)

kna (3)

Met al die knoppen en toetsen lijkt het me trouwens knap lastig om een accordeon te leren bespelen. Is het daarom dat de accordeonisten van KNA allemaal zo supergeconcentreerd naar hun bladmuziek kijken en maar zelden laten merken vreselijk veel plezier in het samen spelen te hebben?

kna (5)

kna (4)

kna (9)

kna (8)

Als de repetitie is afgelopen, is het net of de leden op vakantie gaan, want ze sjorren allemaal een grote koffer op wieltjes achter zich aan. Accordeons zijn immers loodzwaar. Wat dat betreft kun je beter een triangel of blokfluit bespelen.

De zaal loopt meteen langzaam vol met leden van het A-orkest, dat van 20.15-22.15 uur repeteert en uit ongeveer evenveel leden als het recreantenorkest bestaat. Enkele leden van het recreantenorkest blijven omdat ze ook – met een ander instrument - in het A-orkest spelen.

Als Willie Buunk aftelt en het orkest inzet, kan ik een grijns niet onderdrukken. De accordeonisten trekken er letterlijk flink aan en spelen prachtig ritmisch nummer. Kolere, wat een volume en kwaliteit. En wat een heerlijke muziek. Ik wist wel dat KNA een mooi stukje muziek kon spelen, maar zo mooi had ik niet verwacht. Toch had ik het kunnen weten, want de 73 jaar oude vereniging behoort tot de nationale top, zo blijkt telkens weer als het orkest zich met andere orkesten meet in concoursen. Dat is ook in de rest van het repertoire te horen. Popsongs (natuurlijk ontbreekt de Bohemian Rhapsody van Queen niet), Balkan-liederen, Ierse  folk, klassieke muziek; de buikorgelspelers draaien hun hand er niet voor om en alles klinkt even perfect en imposant.

kna (10)

kna (11)

kna (12)

kna (13)

kna (14)

kna (15)

kna (16)

Wie dat ook eens wil horen, kan beide orkesten zaterdag beluisteren tijdens het schaapscheerdersfeest. Bovendien speelt KNA woensdagavond 5 juni op camping De Helfterkamp in Vaassen en op zaterdagmiddag 6 juli op de culturele uitmarkt in het centrum van Heerde.

Laat je eens aangenaam verrassen.

 

Meer informatie over KNA staat op de site van de vereniging. Op youtube staan diverse filmpjes van het orkest in actie.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.