Even buurten in het wijkgebouw (3): de Buurtkabouters

peuterspeelzaalElke maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen is de Buurthoeve aan de Sportlaan het domein van kinderen van 2 tot 4 jaar, de Buurtkabouters. Ze zijn daar onder de hoede van stichting Koppel, die het wijkgebouw dan heeft veranderd in één groot speelhol.

Op de ochtend waarop ik er een kijkje neem, zijn er tien kinderen. Meestal is het groepje wat groter, maar vandaag zijn er vier ziek en is er één op vakantie. Het eerste dat me opvalt, is dat het kleine grut zich er helemaal thuis voelt. Afgezien van wat gezamenlijke activiteiten met een educatief tintje mogen ze lekker hun gang gaan. Er is keus volop, dus de kinderen vervelen zich geen moment. Soms spelen de kinderen in groepjes, maar er zijn ook kinderen die zich alleen goed kunnen vermaken.

peuterspeelzaal (11)

peuterspeelzaal (12)

peuterspeelzaal (13)

peuterspeelzaal (15)

peuterspeelzaal (18)

Rode draad door alle ochtenden is een thema. Elke maand storten de kinderen zich op een ander onderwerp. In maart staat ‘Wat wil je worden als je later groot bent?’ centraal. Het antwoord op de vraag was verrassend: de meeste jongens willen dokter worden, de meeste meisjes prinses. Dat was reden om af te trappen met de dokter. Daarna kwam een schoonheidsspecialiste, die er voor zorgde dat Buurtkabouters mooi opgetut met knal roze nagellak, oogschaduw en lippenstift naar huis gingen.

peuterspeelzaal (21)

Deze week staat de brandweer centraal. Maandagmorgen vertelt juf Ageeth van Mekeren wat de brandweer doet en gaan de kinderen scheuren en lijmen om een brandweerwagen de juiste kleur te geven.

peuterspeelzaal (1)

peuterspeelzaal (16)

peuterspeelzaal (17)

peuterspeelzaal (22)

peuterspeelzaal (23)

peuterspeelzaal (24)

En vandaag is het dan zo ver: de brandweer komt! De kinderen kijken er reikhalzend naar uit, maar als drie spuitgasten met hun wagen bij de Buurthoeve arriveren, zijn de meesten behoorlijk onder de indruk van die grote mannen in vreemde pakken. Maar toch krijgen de brandweermannen vrijwel alle kinderen zo ver dat ze in de wagen gaan zitten, een brandslang vasthouden en geboeid kijken wat de mannen allemaal uit de auto halen om goed te late zien en over te vertellen. Als ze na ruim een half uur weer vertrekken, hebben de kinderen beloofd allemaal te zwaaien als ze een brandweerauto zien en staan ze met hun handen tegen de oren om het geluid van de sirene te dempen.

peuterspeelzaal (2)

peuterspeelzaal (10)

peuterspeelzaal (3)

peuterspeelzaal (4)

peuterspeelzaal (5)

peuterspeelzaal (7)

peuterspeelzaal (8)

peuterspeelzaal (9)

peuterspeelzaal (19)

peuterspeelzaal (20)

Het thema brengt de komende weken nog meer leuke activiteiten. Zo gaan de kinderen koekjes bakken, palmpaasstokken maken en op bezoek bij de Ezelboerderij in Zuuk.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.