Tennis in een lage versnelling

dynamictennis (12) (Custom)Als je aan atletiekvereniging Cialfo denkt, denk je al gauw aan hardlopen, ver- en hoogspringen, kogelstoten, speerwerpen en andere sportieve activiteiten waarbij sneller, hoger en sterker (CItius, ALtius, FOrtius) de sleutelwoorden zijn. Maar de club heeft één sporttak waarbij dat geen enkele rol van betekenis speelt: dynamic tennis. Het wordt elke maandagmorgen van tien tot twaalf gespeeld in de Prins Willem Alexander sporthal in Epe.

‘Bemind maar onbekend’, staat op de site  van AV Cialfo over deze sporttak. Bemind is het zeker. In de sporthal zijn zo’n 25 mensen aan het tennissen. Nou ja, tennissen… Het speelveld is met z’n breedte van een meter of vijf en lengte van twaalf meter beduidend kleiner dan een tennisbaan (ruwweg twee maal zo groot) en ze slaan tegen een lichte schuimrubberen bal, die je wel hard kunt slaan, maar nooit met een noodgang over het net vliegt.

Dat is ook niet de bedoeling; Dynamic tennis is een sport voor de ouder wordende mens die met zijn of haar loopvermogen de grotere tennisbaan en het snellere spel niet meer kan bijbenen, maar toch het gevoel wil hebben te tennissen. Dynamic tennis gaat in een lagere versnelling dan z’n grote broer en is door de lichtere bal ook minder belastend voor de arm. Dit spel kun je tot op hoge leeftijd spelen. De leeftijd van de deelnemers varieert van begin 60 tot 88 jaar en de nestor van het gezelschap slaat helemaal geen gek figuur in dit veld.

Om het groepsgevoel te vergroten, worden alleen dubbels gespeeld en krijgen de spelers na een half uur een nieuwe partner toegewezen, zodat ze met en ook tegen iedereen wel een keer spelen.

De puntenteling is overgenomen van tafeltennis (games tot 21 punten), net als de verplichting dat bij een dubbelspel de spelers om beurten moeten slaan.

Dynamic tennis in de sporthal is een initiatief van Frank Mensink, oud-sportdocent, zeer actief lid van de atletiekvereniging en initiatiefnemer van wel meer sportieve activiteiten voor senioren. Vroeger werd het spel ook in Vaassen gespeeld, maar daar was de belangstelling beduidend minder dan in Epe en daarom komt het gezelschap, inclusief Vaassenaren, nu elke maandagmorgen alleen in de Eper sporthal bijeen. In totaal zijn er zo’n dertig mensen die de sport in Epe beoefenen.

Mensink begon het spel als Dutch tennis, maar mag die (beschermde) naam niet meer gebruiken en doopte het spel op een gegeven moment om tot dynamic tennis. Dynamisch gaat het er zeker aan toe, behalve als na ongeveer een uurtje spelen het sein voor de koffiepauze wordt gegeven. Die rust is voor de meeste deelnemers zeer welkom, want ze hebben het eerste uur veel gegeven.

De deelnemers zijn overigens lid van de atletiekvereniging en betalen met een knipkaart per keer dat ze meedoen. Wie meer informatie wil, kan Frank Mensink bellen op 612664. Of gewoon op een maandagmorgen de sporthal in wandelen om eens te kijken of het voor hem of haar is.

 

dynamictennis (14)

dynamictennis (3)

dynamictennis (4)

dynamictennis (5)

dynamictennis (1)

dynamictennis (2)

dynamictennis (6)

dynamictennis (7)

dynamictennis (9)

dynamictennis (10)

dynamictennis (8)

dynamictennis (11)

dynamictennis (12)

Initiatiefnemer Frank Mensink (links) slaat zelf ook een balletje mee.

dynamictennis (13)

dynamictennisdynamictennisdynamictennis

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.