Verscholen pareltje in Epe: een arboretum

019 AangepastTijdens een wandeling door Tongeren stuitten we op een heel bijzondere plek, een arboretum. Deze bomentuin ligt verscholen tussen de Koekenbergweg en de S9. Extra interessant maken de bordjes bij e bomen deze mooie wandeling.

 

Het is een open terrein waar je mag wandelen, een heel mooie, rustgevende plek in het bos. De één hectare grote tuin is in 1989 ontworpen door Wiecher Huisman. Op www.wiecherhuisman.nl staat er onder meer het volgende over:
‘Opdracht: Ontwerp en beplantingsplan voor een arboretum maken, met alle vrijheid tot het scheppen van profilering in de bestaande ondergrond. Er was een plantencollectie beschikbaar, uit de vorige tuin van de opdrachtgever, die hergebruikt moest worden. Er mochten geen cultivars gebruikt worden, maar een uitsluitend natuurlijk sortiment.
Realisatie: Wiecher liet hoogteverschillen aanleggen tot ca. 3 m en creëerde zo ‘valleien’ om door te wandelen. Onder zijn strikte leiding werden 8 werkdagen besteed aan grondwerk.
Wiecher koos voor een geografische indeling van het arboretum en herverdeelde de collectie naar herkomstgebied. In het ontwerp werd ruimte gelaten, zodat toekomstige aanvullingen op de collectie in het juiste ‘gebied’ uitgeplant zouden kunnen worden.’

Bij de bomen staan bordjes die de soortnaam en herkomst aangeven. Bij een houten overkapping staan deze Latijnse woorden: Nobis placeant ante omnia silva. Ik heb de vertaling opgezocht en vermoed dat dit ‘Laat het bos ons behagen’ betekent.

Het is een prachtige plek er staan bankjes waar je heerlijk van de rust en de bomenpracht kunt genieten en via allerlei paden zie je steeds weer wat anders. Dat in Epe is toch wel heel bijzonder.

01 Aangepast

02 Aangepast

03 Aangepast

06 Aangepast

09 Aangepast

013 Aangepast

014 Aangepast

015 Aangepast

016 Aangepast

017 Aangepast

018 Aangepast

019 Aangepast

021 Aangepast

Bij de meeste foto's van bomen heb ik de naambordjes erin gemonteerd.

kardinaalshoed 2 Aangepast

kardinaalshoed en spaanse zilverspar Aangepast

Kardinaalshoek en Spaanse zilverspar.

cedrus deodora 2 Aangepast

koreaanse zilver spar 2 Aangepast

kunstmammoetboom 2 Aangepast

paarden kastanje 2 Aangepast

scheeringsden 2 Aangepast

schijnbeuk 2 Aangepast

spaanse zilverspar 2 Aangepast

treur spar 2 Aangepast

trompetboom 2 Aangepast

vleugelnoot 2 Aangepast

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
Powered door Komento