Park Staverden (2)

 DSF8833 copy

Vorige week plaatste ik het eerste deel van een wandeling door Park Staverden. Ik dit tweede deel wandelen we richting de witte pauwen die helaas niet buiten liepen, vanwege een ophok plicht.

Staverden heeft vaak een bepaalde aantrekkingskracht op ons, in de eerste plaats omdat de oma van mijn vrouw is geboren in de boerderij bij de watermolen en in de tweede plaats omdat ik er wel eenst met een model naar toe ga om te fotograferen. Je kunt er ook een prachtige wandeling maken in de omgeving, wat wij dan ook wel eens doen. Ik heb het vaker gezegd, maar wat wonen wij toch in een prachtig stuk natuur, de Veluwe.

Het mooie witte kasteel wat op het landgoed staat, werd door de hertogen van Gelre destijds veelvuldig gebruikt als jachtslot. Sinds 1400 woonden er leenmannen op kasteel Staverden, die het kasteel voor de graaf moesten bewaren en verdedigen. Zij hadden ook de verplichting om witte pauwen te houden. De veren van deze pauwen moesten dienen om de hoofdtooi van de grafelijke helmen te verfraaien. Daarom wordt kasteel Staverden ook wel de Witte Pauwenburcht genoemd. Ook vandaag de dag worden er op Staverden witte pauwen gehouden, hoewel er al lang geen graven van Gelderland meer zijn en er geen helmen meer met pauwenveren gesierd behoeven te worden.

 DSF8829

 DSF8836

 DSF8839

 DSF8841

 DSF8845

 DSF8849

 DSF8851

 DSF8854

 DSF8856

 DSF8859

 DSF8862

 DSF8864

 DSF8865

 DSF8867

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.