Landgoed Bonenburg (3)

 DSF7780 copy

In deze derde en laatste aflevering blijven we zo'n beetje in de buurt van de Bonenburg, het fraaie landhuis waar het landgoed ook naar genoemd is. De vorige flevering staat hier.

Even wat achtergrond informatie over dit landgoed, gekopieerd van de site van Gelders Landschap & Kasteelen: ,,Het huis en het landgoed dragen de naam van ambtsjonker Van Boinenburg. Hij liet in de 17e eeuw het oorspronkelijke huis bouwen. Rond 1850 werd het huis verkocht aan een Amsterdamse koopman, Martinus van Regteren Altena. Hij liet het huis ingrijpend verbouwen en verfraaien. Het kreeg toen zijn huidige uiterlijk. Ook liet hij het parkbos aanleggen. Dat kreeg een landschappelijke stijl, met slingerende paden en fraaie doorkijkjes. In 1954 heeft de familie Van Regteren Altena het landgoed aan Geldersch Landschap overgedragen. De laatste grote renovatie van het huis was 1992.


Er komen 10 soorten vleermuizen in het gebied voor. Ze gebruiken de bomen voor hun kolonies en de bosranden en waterpartijen om langs te jagen. Ze overwinteren in nestkasten in het gebied en in holten in bomen en gebouwen. Door het grote voedselaanbod is het landgoed rijk aan vogelsoorten. Er zijn zo’n 100 soorten geteld, waarvan er 50 in het gebied broeden.
Opvallende vogelsoorten zijn de zwarte zwaan en de IJsvogel. Ook in het water komen bijzondere diersoorten voor. In de Grift is de riviergondel gevonden. Dat is een vissoort die alleen in schoon stromend water voorkomt".      
Heerde is toch al goed bedeelt met twee fraaie landgoeden, Landgoed Bonenburg en Landgoed Vosbergen. Wat dat betreft komen wij in Epe er wel zeer karig af. Op Landgoed Bonenburg zullen we zeker nog wel eens terug keren.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

 

Iets melden of vragen?
[email protected]

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.