Ode aan Tongeren (2)

Tongeren (22) (Custom)We zijn in de eerste aflevering halverwege de wandeling rond en door Tongeren blijven steken. We hebben het bos aan de westkant van de Le Chevalierlaan doorkruist en zijn net de schitterende woning Boschhuis gepasseerd.

Aan de oostkantvan Tongeren lopen we door het 200 jaar geleden aangelegde en een aantal jaren geleden in ere herstelde Parkbos, met statige lanen, prachtige doorkijkjes, solitaire bomen die alle ruimte hebben om tot volle wasdom en schoonheid te komen, een idyllisch gelegen, door rhododendrons (die nu vermoedelijk vol in bloei zullen staan) omgeven poeltje, Fanny’s Lust geheten, een meer dan 250 jaar oude eik die zelfs een naam, ‘Schoonzicht’, heeft gekregen, de achterkant van een agrarisch bedrijf waar het een lekker rommeltje is, hier en daar bankjes die niet veel méér zijn dan een oude plank op palen, een enkele boom die niet opgewassen was tegen natuurgeweld en ze uit eerbied hebben laten liggen zodat daar een ideaal domein ontstaat voor kleine flora en fauna en nog veel meer moois.
Kortom, Tongeren is eigenlijk één groot openluchtmuseum, aan twee kanten grenzend aan één van de mooiste natuurgebieden van ons land en aan één kant aan agrarisch gebied waar je met een beetje mazzel ook nog wild kunt zien.


Informatie over het landgoed is te vinden op de site van Landgoed Tongeren.

Op deze site van Ampt Epe staat verhaal vol historische informatie over Landgoed Tongeren.

Wil je niet voor de vuist weg aan de wandel maar goed gedocumenteerd met een papieren ‘navigatiesysteem’? Hier zijn wandelkaarten te downloaden.

TongerenTongerenTongeren

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.