Ode aan Tongeren (1)

Tongeren (12) (Custom),,Veel mooier en afwisselender kan een wandeling niet zijn’’, zeiden we tegen elkaar toen we onlangs weer bij de auto terug keerden na een flinke tippel rond en door Tongeren. Het is dat een mens wel eens behoefte heeft aan afwisseling, want anders zou je helemaal niet op vakantie gaan en alleen maar in de wijde omgeving van Epe gaan wandelen en fietsen.

In grote delen van de buurtschap is het alsof de tijd er lang geleden mee opgehouden is om voorbij te gaan: het is mooi zo, niets meer aan doen, laat maar zoals het is, idyllischer en pittoresker kan het toch niet meer worden. Tongeren ademt de sfeer van vroeger, van de tijd waarin de bevolking nog overzichtelijk gerangschikt was en bestond uit edelen, gegoede burgers, arbeiders, hulpen en keuterboertjes. Eigenlijk zouden ze hier auto’s moeten verbieden en alleen paarden en wagens moeten toestaan. En de bevolking en bezoekers moeten verplichten kleding te dragen zoals die momenteel in museumboerderij Hagedoorns Plaatse is te zien. Dan waan je je in de jeugdjaren van je (over)grootouders.

Daar drie schapen in een weilandje, hier vier geiten, verderop een weiland met wat roodbonte koeien, aan de overkant van oorsprong groene weiden die geel kleuren van de paardenbloemen en lila van de pinksterbloemen. Omgeven door bossen waarin je kunt verdwalen, waar edelherten, reeën en wilde zwijnen een eigen afgesloten territorium hebben, waar woudreuzen met een doorsnee van wel een meter staan en waar de lichtgroene uitlopers van naald- en loofbomen je doen beseffen dat het volop lente is. Met statige herenhuizen en schilderachtige boerderijen met kenmerkende rood-groene luiken en rieten daken. Met een door hoge bomen omgeven en overwelfde begraafplaats waar de graven begroeid zijn met mos en de doden deel uit maken van de natuur. Met bomen die als luciferhoutjes geknapt zijn door natuurgeweld en monumentjes op zich vormen.

En aan de oostkant ... daar kijken we de tweede aflevering. 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.