De sprengen

Zowel Epe als Heerde is voorzien van prachtige beken en sprengen. De beken zijn vaak op natuurlijke wijze ontstaan en de sprengen zijn jaren terug gegraven ten behoeve van watermolens (denk aan papier- en kopermolens), wasserijen, viskwekerijen en voor landbouwkundig gebruik.

Deze sprengen lopen allemaal van westelijke naar oostelijke richting en monden uit in Grift en Apeldoorns Kanaal. We kennen in Epe onder andere allemaal: De Klaarbeek, de Dorpse Beek, de Paalbeek en de Smallertse Beek. Ik zal er vast nog wel wat hebben vergeten.

De Eper en Heerder sprengen heb ik afgelopen nawinter bezocht. Eerst heb ik door het Eper sprengengebied gewandeld. Daarna heb ik de Heerder sprengen bezocht, waar ik in geen jaren meer was geweest. Vroeger in mijn jeugd fietsten we nog wel eens door de slingerpaadjes, die ergens in Heerde begonnen aan de Elburgerweg en dan crossten we ook langs de Heerder en Eper sprengen. Dat was een belevenis, lekker hard door die slingerende en kronkelende paadjes. In die tijd zocht je het vertier op zo'n manier, want immers had je toen nog niet zoveel speeltjes als vandaag de dag.

Soms ga je nog wel eens naar plekken terug, waar je vroeger regelmatig kwam, maar waar het jarenlang niet meer van was gekomen. Eén daarvan was dus het Heerder sprengengebied. Ik moest even zoeken waar dat ook al weer was, maar ze waren snel gevonden. Daar ik de Eper sprengen met al zijn bruggen en leuningen nog in mijn achterhoofd had, viel het mij meteen op, wat een contrast dat was met de Heerder sprengen. Het komt mij net over alsof de ene gemeente er net iets meer voor over heeft om achterstallig onderhoud te verrichten, dan de andere gemeente.

Hieronder de Eper sprengen.

Hieronder de Heerder sprengen.

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

 

Iets melden of vragen?
[email protected]

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.