Epenaar wint ‘eigen’ schaaktoernooi

2020rapidoverzicht2 AangepastHet heeft jaren geduurd, maar eindelijk kent het Eper schaaktoernooi weer een winnaar uit eigen gelederen. Sander Wissink kwam, zag en overwon alle achtervolgers. Slechts éénmaal moest hij zich gewonnen geven, maar dat verhinderde hem niet het rapidschaaktoernooi met 5,5 punten uit 7 partijen te winnen.

 

Wissink, sinds enige jaren teruggekeerd bij De Zeven Pionnen, moest zaterdag wel alle zeilen bijzetten om zich tot winnaar te laten kronen. Het is een zege met een zilveren randje. Het treffen in Epe bereikte de 25e editie. Oud-winnaar Fokke Jonkman uit Kuinre hield met eveneens 5,5 punten weliswaar gelijke tred met de winnaar, maar eindigde op basis van weerstandspunten op een tweede plaats. Bilal Alakel uit Dalfsen legde beslag op een derde plaats.
De winnaar van groep 2 werd Matthijs Meijers uit Abcoude, voor Onno Wolters uit Dronten en Markus Voulon uit Elburg. Groep 3 kende eveneens een winnaar uit het ledenbestand van De Zeven Pionnen. Klaas Fiks uit Heerde bekroonde een goed toernooi met 6 punten en de eerste plaats. Hij bleef Robert Scholma uit Zwolle en Erik Teske uit Velzen-Noord voor.
Met 65 deelnemers was het jaarlijkse schaaktoernooi ditmaal niet heel goed bezet. Normaal komen ruim 80 deelnemers naar Epe, maar de jeugd liet het afweten. Waarschijnlijk spelen de jeugdtoernooien in de afgelopen vakantieperiode een rol. ,,Ook nog weer een toernooi op zaterdag is wat teveel van het goede voor de jongsten’’, laat een grootvader uit Apeldoorn weten. De zes jeugdschakers die wel kwamen opdagen, konden gewoon bij de senioren in groep 3 meespelen. Het leverde Tom Beernink de prijs van de strijdlust op.
Het coronavirus speelde niet echt een rol van betekenis tijdens het schaaktoernooi. Volgens eeuwenoude etikettes geven schakers elkaar voor begin van de partij en na afloop een hand. Het is een symbolische handeling om de sportiviteit te beklemtonen en om aan te geven dat er meer en belangrijkere zaken in het leven zijn dan elkaar te bevechten, al is het dan alleen maar op het schaakbord. Slechts een enkeling wilde uit vrees voor het coronavirus niemand een hand geven. En ook die weigering werd door iedereen zonder morren geaccepteerd.

2020rapidsanderwaissink

Sander Wissink (rechts) begint aan de laatste ronde. Naast hem Fokke Jonkman.

2020rapidoverzicht2 Aangepast
Overzicht 25e editie van het rapidtoernooi in Epe.

2020rapidklaasfiks Aangepast
Overzicht van groep 3 met Klaas Fiks rechts op het tweede bord.

2020rapidtombeernink Aangepast
Tom Beernink uit Zwolle wint de prijs van de strijdlust, ondanks zijn 0 behaalde punten.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.