Drie exposities in kader 75 bevrijding in museumboerderij

In het kader van ‘75 jaar Bevrijding’ zijn bij Veluws Museum Hagedoorns Plaatse vanaf 1 april tot 19 december drie exposities te zien over het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

1. ‘Onderduiken op de boerderij’. Boerenfamilies op de Noord-Veluwe boden onderdak aan verzetsmensen, joden, evacués en geallieerde militairen. De tentoonstelling laat voorbeelden van schuilplaatsen zien. In sommige kan de bezoeker zelf aan den lijve ervaren hoe het is om in zo’n kleine ruimte te zitten.

2. ‘Schaarste in kleding; Mode in WO II’. Na de inval van de Duitsers in 1940 gaan stoffen en kleding op de bon. Ondanks de textielschaarste ontwikkelt zich in de jaren tussen 1940 en 1950 een sober maar nieuw modebeeld. De tentoonstelling geeft een beeld van het maken, schoonhouden en verstellen van kleding, totdat die letterlijk tot op de draad versleten is.

3. ‘Zoo was Nederland in de winter van ’44-’45’. Kunstschilder Augustinus van der Linde (1890-1983) legde herkenbare situaties uit het dagelijkse leven in het laatste oorlogsjaar vast in aquarelverf. Zijn werk vertelt in heldere kleuren het verhaal van een inktzwarte tijd.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.