‘Sporen zoeken in het landschap' krijgt €44.000

ahnovereenkomst1 AangepastHet Fonds voor Cultuurparticipatie heeft een subsidie van €44.000,- toegekend voor het project ‘Sporen zoeken in het landschap’, waaraan ook Hagedoorns Plaatse deelneemt. Zeer verheugd zijn de vijf Veluwse musea, twee coördinatiepunten cultuureducatie en Erfgoed Gelderland die de aanvraag hebben ingediend. Kinderen van de bovenbouw van het basisonderwijs kunnen binnenkort op zoek gaan naar archeologische sporen in hun eigen omgeving.

Vijf maanden geleden werd het project Erfgoed Gezocht gelanceerd, bedoeld om met behulp van burgerparticipatie archeologische sporen in het landschap digitaal te onderzoeken. 2063 speurders bekeken hoogtekaarten van de Veluwe en brachten over een gebied van 2087 km2 potentiële grafheuvels, houtskoolmeilers en Celtic fields in kaart. Samen hebben ze in korte tijd het werk gedaan waar één persoon meer dan twee jaar (zonder pauzes) mee bezig zou zijn geweest. Het is indrukwekkend hoeveel vrijwilligers door dit project gestimuleerd zijn een bijdrage te leveren aan de wetenschap.

Erfgoedbewustzijn
Museum Het Pakhuis in Ermelo zag educatieve kansen voor het project Erfgoed Gezocht. Musea in Nederland proberen hun bezoekers door middel van educatie ‘erfgoedbewust’ te maken. Door het verhaal dat ze vertellen over hun collectie en over de historie van het gebied, krijgen jong en oud gevoel voor de waarde van het erfgoed van hun directe leefomgeving. De hoogtekaarten die ook bij Erfgoed Gezocht gebruikt worden, dagen je uit om op onderzoek te gaan in het landschap. Wanneer je de sporen goed leert lezen, wordt het makkelijker ze te herkennen op de kaart. Bovendien word je als kijker bewust van wat er zich allemaal om je heen, in je directe leefomgeving, bevindt.

Veluwse Samenwerking
Samen met Museum Elburg, Veluws Museum Hagedoorns Plaatse in Epe, Museum Nijkerk en Museum Nairac in Barneveld ontwikkelt Het Pakhuis een educatieprogramma dat gekoppeld is aan de woonplaats van de kinderen. Groep zeven van verschillende basisscholen in de provincie zullen bij de ontwikkeling van dit programma betrokken zijn. Cultuurplein Noord Veluwe en Cultuurkust garanderen een duurzame verankering van het programma in het aanbod voor de scholen. En door de professionele ondersteuning door Erfgoed Gelderland is ook de kwaliteit van het programma gewaarborgd.

Toekenning
De adviescommissie van het Fonds voor Cultuurparticipatie waardeert de nieuwe invalshoek voor erfgoededucatie waar bewustwording voor de historische context van de eigen leefwereld en waardering van het erfgoed centraal staan. Ook de gelijkwaardigheid van de partners wordt als positief punt genoemd. Door de krachten te bundelen wordt de samenhang tussen de museale collecties zichtbaar. Het fonds heeft de aanvraag gewaardeerd met een subsidie van €44.000,-
Sporen in het Landschap zal in de komende jaren ontwikkeld worden. Er wordt toegewerkt naar een duurzaam educatieprogramma in oktober 2022.

ahnovereenkomst1 Aangepast

De vijf Veluwse musea werken samen aan het educatieproject 'Sporen zoeken in het landschap'. V.l.n.r: Heidi Bakker, directeur Veluws Museum Hagedoorns Plaatse; Germa Greving, directeur Museum Het Pakhuis; Ben Bregman, adviseur Erfgoed en Onderwijs bij Erfgoed Gelderland; Robert Vroegindeweij, voormalig projectleider cultuureducatie bij Cultuurkust; Theo Slijkerman, vrijwilliger bij Museum Nijkerk; Anne-Marie van Hout, directeur Museum Elburg (Foto: Museum Het Pakhuis)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.