Komend halfjaar verkennen Aventus-studenten het hbo op Saxion

Keuzedeel hbo copyVorige week vulde de collegezaal van Saxion zich met 90 mbo-studenten van Aventus. Het zijn derdejaars studenten van de richtingen Commercieel en Bedrijfsadministratie. Zij zitten in Apeldoorn en Deventer op school en zij overwegen om na hun mbo-studie naar het hbo te gaan. Nu, voor het eerst, volgen ze hiervoor een keuzedeel Voorbereiding hbo dat volledig in het gebouw van Saxion gegeven wordt. De studenten moeten daadwerkelijk de drempel over van een nieuwe school. Hoe is het nu om op het hbo te gaan studeren? Het keuzedeel zit vol met First Year Experiences voor de mbo’ers. Patrick Kieftenbelt, docent van team Commercieel van Aventus, legt uit: ‘Onze studenten ervaren wat het is om op het hbo te zijn. Dat begint al bij het zoeken en vinden van je weg naar de collegezaal. Een nieuwe omgeving is altijd spannend en haalt onze studenten uit de comfortzone. Daarnaast beleven zij de sfeer op het hbo en krijgen ze, bijna vanzelf, contact met hun toekomstige medestudenten, docenten en decanen.”

First Year Experiences
Studenten leren het meeste door het zelf te ervaren. Welke skills vraagt een hbo-studie van je? En heb ik die in huis? Met deze vragen gaan de mbo’ers aan de slag. Tijdens het keuzedeel volgen ze colleges, moeten ze een probleemstelling uitwerken voor een plan van aanpak, een presentie houden en een toets afleggen. Allemaal op hbo-niveau. Begeleid en beoordeeld door hbo-docenten. Daarnaast zijn er continu reflectiemomenten over het eigen leerproces en keuzes. ‘We willen dat ze bewuster hun hbo-studie uitkiezen, dat ze een verantwoorde studiekeuze maken die aansluit bij de passie en talenten van de student en dat ze beter kunnen inschatten of ze hbo-vaardig zijn,’ aldus Kieftenbelt.

In coproductie met Saxion
‘Het is heel waardevol dat we als docenten vanuit het mbo en hbo zo intensief samenwerken in dit keuzedeel. We zijn al jarenlang buren, maar nu zijn we echte buren. Die elkaar weten te vinden op vakinhoud en begeleiding. Daarbij is het ook belangrijk dat we gaan volgen wat het effect is van dit keuzedeel. Gaan onze studenten het beter doen? Zijn ze succesvoller op het hbo?’ Een lector van Saxion Hogeschool, Geertje Tonnaer gaat dit 2 jaar lang monitoren. ‘En wij volgen dit natuurlijk ook op de voet, want dit geeft ons weer input hoe we het keuzedeel kunnen verbeteren,’ aldus Kieftenbelt.

Keuzedeel hbo

De collegezaal van Saxion is gevuld met 90 mbo-studenten van Aventus voor het keuzedeel Voorbereiding hbo.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento