Op zoek naar verhalen over het boerenleven van vroeger

ploegende boer AangepastMuseumboerderij Hagedoorns Plaatse in Zuuk en de historische vereniging Ampt Epe zijn gestart met het mondelinge geschiedenisproject ‘het boerenleven op de Noordoost-Veluwe tijdens de jaren 1930-1970’.

 

Veel inwoners van de Noordoost-Veluwe hebben een binding met het boerenleven. Of ze zijn geboren en getogen op een boerderij of hebben wel familie met die ervaring. Het aantal actieve boeren op de Noordoost-Veluwe is op dit moment klein. Dat was in de jaren 50 van de vorige eeuw wel anders. Niet voor niets werd er toen gesproken over ‘het kleine boerenvraagstuk’. In Epe en Heerde bestonden heel veel boeren van de opbrengst van een klein stukje grond. Vanaf de midden jaren zestig is dit veranderd en begon de snelle afname van het aantal boerenbedrijven. De herinneringen aan het ‘oude’ boerenleven is belangrijk om vast te leggen.

Een groep vrijwilligers gaat daarom aan de slag om mensen te vragen hun ervaringen te vertellen. Deze persoonlijke mondelinge geschiedenis wordt opgenomen op een geluidsband en door de interviewer omgezet in een verhaal.
Het project levert dus verhalen, geluidsfragmenten en foto’s op, die ingezet gaan worden bij Hagedoorns Plaatse. Een aantal verhalen wordt ook gepubliceerd in het periodiek van Ampt Epe of Heerde Historisch.
Het project wordt financieel ondersteund door de Rabobank Noord-Veluwe, de provincie Gelderland en museumboerderij Hagedoorns Plaatse.

Mensen die aan een interviewer hun verhaal willen vertellen of iemand kennen met herinneringen aan het boerenleven tussen 1930 en 1970 kunnen zich opgeven.

Wie meer informatie over project wil of zich wil aanmelden voor een interview, kan contact opnemen met de beheerder van de Hagedoorns Plaatse, Bertus Visser, tel. 0578-627162, mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ploegende boer Aangepast

Foto: Henk Kloezeman

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

 

Iets melden of vragen?
[email protected]

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.