Hond verwondt drie schapen van kudde op de Renderklippen

En wéér is het misgegaan bij de schaapskudde Epe-Heerde. Een Duitse herder is zaterdagavond over een afrastering van een weiland bij de schaapskooi gesprongen en heeft daar drie schapen toegetakeld. Hij beet er één in de kop, één in een poot en één in een rug. Vooral het schaap dat in de kop gebeten was zag er verschrikkelijk uit, maar ze hebben het alle drie overleefd en lijken inmiddels weer enigszins opgeknapt. Er is politiewerk van gemaakt.

De loslopende hond, die met zijn eigenaresse aan de wandel was, had het gemunt op de kudde van ongeveer dertig éénjarige schapen die al een tijdje apart van de kudde staan omdat ze niet gedekt zijn. Tot een uur voor de aanval van de hond stonden in een naastgelegen weiland alle moederschapen met zo’n 120 lammeren. Die kudde was inmiddels naar de schaapskooi gebracht. De aanval vond plaats kort nadat de herder de Renderklippen had verlaten.

De kudde heeft een paar keer per maand last van loslopende honden. Meestal loopt het met een sisser af. Medio januari hadden honden van een uitlaatservice het op de kudde gemunt. De kudde sloeg op hol, hoogdrachtige schapen vielen om en lagen op hun rug en een pup van bijna drie maanden, die binnenkort in opleiding gaat, werd ondersteboven gelopen. Een week later sprong een hond ook over de afrastering van het weiland, maar voordat hij wat kon aanrichten, had zijn snel ingrijpende baas hem al te pakken.

Herder Lammert Niesing heeft in allerlei media al zó vaak zijn ergernis over lastige honden uitgesproken, dat hij er niet wéér in de openbaarheid op wil reageren. ,,Het helpt toch niet. Ik ben er helemaal murw van.’’

Loslopende honden zijn een toenemend probleem op de Renderklippen. Niet alleen voor de schapen, maar ook voor mensen en andere honden. Zó zeer zelfs, dat vier mensen die ruim een jaar geleden met succes het verzet hebben geleid tegen de plannen van de gemeente Heerde om voor een deel van de Renderklippen loslopende honden te verbieden, hebben laten weten dat ze zich tegen een nieuwe poging van de gemeente niet meer zullen verzetten. Het gaat om Corrine van der Linden en Jan van de Beek uit Heerde en Marceline Kalff en Jan Stenvert uit Epe. Ze hebben destijds op verschillende manieren actie gevoerd, onder meer door ruim duizend handtekeningen tegen een aanlijngebod in te zamelen.

,,Het is met al die aanvallen van honden op de schapen in het afgelopen jaar gewoon niet meer te verdedigen dat het een losloopgebied moet blijven’’, stellen ze.

,,Ik loop al 45 jaar dagelijks één tot drie keer op de Renderklippen, maar vooral de laatste jaren is het steeds drukker en ook erger geworden. Een heel kleine groep asociale bezoekers heeft het helemaal verpest’’, licht Jan Stenvert namens de actievoerders van toen toe. Hij is bestuurslid van de schaapskudde, maar heeft zich als privépersoon ingezet om het losloopgebied te behouden. ,,Ik zie ze vrijwel dagelijks op de parkeerplaats bij de schaapskooi. Auto stopt, achterklep gaat open, honden springen eruit en weg zijn ze. Ze zijn al halverwege het Wollegrasven als de eigenaar nog niet eens bij de schaapskooi is. Als je er wat van zegt, krijg je te horen: ‘Het is toch een losloopgebied?’. Maar het gaat niet alleen om de schaapskudde, die de oudste rechten heeft en hier gewoon hoort, het gaat ook om mensen en andere honden. Sommige mensen lijnen hun hond zelfs niet eens aan als uit tegengestelde richting mensen met een hond komen die hun hond aanlijnen, zoals Jan van de Beek en ik altijd doen. Dat doen we niet voor niets. Maar nee hoor, ‘Het is hier toch een losloopgebied?’. Ja, als je niet voor overlast zorgt, maar doe je dat wel, dan moet je je hond aanlijnen. Het is een dame van 70-plus die daar dagelijks wandelt al een paar keer overkomen dat een loslopende hond wild tegen haar op sprong. Ze zal daardoor maar vallen en haar heup breken. Mensen houden gewoon geen rekening met de kudde en elkaar. En veel mensen met een hond hebben helemaal geen verstand van honden. Die weten niet dat een hond in zijn eentje niet op een roedel van twee of meer honden moet af stormen. En dan heb ik het maar niet over mensen die helemaal niet op hun loslopende hond letten, maar alleen maar druk zijn met hun mobieltje. We vinden het verschrikkelijk als onze honden hier hun energie niet meer kwijt kunnen omdat dit eigenlijk de enige plek met overzicht is waar dat nog wel kan, maar we gaan ons er niet meer tegen verzetten als het straks niet meer mag. Die heel kleine minderheid is heel hard bezig het voor ons en al die anderen gewoon te verpesten. Jammer genoeg gaat het vaak zo, dat de vele goeden lijden onder de kwaden.’’

Het bestuur van de Stichting Schaapskudde Epe-Heerde heeft zich altijd neutraal opgesteld in de discussie over losloop- of aanlijngebied, maar zou het nu toejuichen als een aanlijngebod in de omgeving van de schaapskooi wordt ingesteld, meldt het op de facebookpagina van de kudde. ,,Ter bescherming van onze schapen. Het houdt een keer op. Of het helpt betwijfelen we, maar we doen toch maar weer een dringend beroep op hondeneigenaren om de komende tijd extra goed op te passen omdat de kudde met lammeren er met mooi weer op uit trekt.’’

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Haverkamp

  Met de komst van de parkeerplaats bij de schaapkooi, de propaganda van de Gemeente Heerde voor het losloop gebied en de aandacht op internet, zoals: ****s://www.doggydating.com/hondenlosloopgebied/renderklippen-epe, is het volledig uit de hand gelopen.
  Rot en rijp komt van heinde en verre om hun hond(en) uit te laten, het is mooi geweest! Ik wens mensen zoals "Bart", die nog in de ontkenningsfase zitten, veel sterkte toe met hun kansloze missie..!

 • Elly

  Wat triest dat dit is gebeurd... Ik ben zelf de trotse bezitster van een Staffordshire Bullterrier, een ras wat helaas vaak erg negatief in de media is. Toch is dit mijn tweede hond, de vorige is 15 geworden. Maaarrr.. ook al luistert mijn hond prima, een hond is een hond en kan instinctief reageren, dus ik zeg nooit dat ik mijn hond volledig onder controle heb. Ook ik stoor me enorm aan alle loslopende honden omdat mijn hond niet gesteld is op gesnuffel, of wat dan ook, van andere honden. Vreselijk irritant die honden die op je af komen stuiven, en waarvan de eigenaar kan roepen wat hij/zij wil maar de hond toch niet luistert...pffff. Maar erger is inderdaad wanneer er bijtincidenten plaatsvinden..wat een stress voor de schapen moet dit zijn, zo niet leuk! Lijn toch je hond lekker aan, en ren dan zelf een rondje mee, is je hond lekker uitgeraasd en blijf je zelf ook nog fit bij :)

 • jan van de Beek

  Bart wat jij beschrijf daar gaat het nou net om ,je hoort je hond of honden onder controle te hebben .Als je de schapen ziet lijn je de hond aan en als je gevraagd wordt om de hond aan te lijnen dan doe je dat .Kom je oudere personen en mensen met kleine kinderen tegen dan hoor je de hond onder controle te hebben of aan te lijnen dat ze niet tegen deze personen opspringen .Bij het passeren van wielrenners pak de hond even aan de riem en je gaat weer verder .Bart dit zijn zo maar een paar voorbeelden van hoe het eigenlijk moet .De meeste honden bezitters doen dit maar een klein aantal heeft nergens iets mee te maken en heeft haar of zijn eigen regels .De parkeerplaats bij de kooi is de gemakkelijkste plaats om alles te overzien . Maar nee we doen het niet klep open en rennen maar met alle gevolgen van dien .Ik loop hier nu zeven jaar elke morgen en ik heb nog nooit een hond een schaap aan zien vallen en ik weet ook geen namen van personen .De herder heeft zo veel fatsoen om daar niet over te praten .Maar dat
  er maatregelen komen dat is zeker .Ik zou zeggen begin met een aanlijnen van de honden op de parkeerplaats ,rondom de kooi en in de buurt van de loslopende kudde maar helaas dit zal ook wel niet helpen .Veel personen hebben een plaat voor de kop en hebben eigen regels .

 • Daniël Verveer

  Ik heb zelf geen honden, ben wel gek op honden, de meeste althans. Logisch dat het met de aanvallen op schapen niet meer mogelijk is een algemeen 'losloop' gebied te handhaven.
  Zelf heb ik een stuk weiland. Als vrienden met een hond komen doen we de poort dicht en gaat de hond met de baas(-jes) eerst een tijd spelen tot de hond bek af is en liefst gaat slapen..
  Daarna gaan onze paarden in de wei.
  Is het een idee om ergens [waar geen schapen in de buurt staan..] een stuk wei te huren van een boer en daar met een vereniging van honden eigenaren gebruik van te maken ?

 • Henk Posthouwer

  Hoeveel schapen werden ook al weer door honden doodgebeten of verwond? De schatting is 10.000 dieren per jaar. Bart, jij zult de enige hondenbezitter zijn die zijn dieren onder controle heeft, geweldig!
  Helaas ben je op dit gebied een unicum. Helaas zul jij je moeten schikken in het onvermijdelijke: je honden aanlijnen omdat je op de Klippen in een bedenkelijk gezelschap verkeert. Nu worden er nog schapen aangevallen, je moet er toch niet aandenken dat een ouder iemand omvergelopen wordt of dat er een kind wordt gewond raakt. Wat zeggen al die hondenliefhebbers dan?

 • CJ van der Oest Buisman

  Ik zou een voorstander zijn van een pasje....... mensen die het goed met de natuur voor hebben en hun honden aan de lijn houden , kunnen een pasje aanvragen bij de gemeente . Als ze de wet overtreden , meteen verbaliseren en het pasje afnemen . Asociaal gedrag word hier mee bestreden...Maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren ... Er zal eerst weer een hele boom opgezet worden [polderen] want optreden tegen dit soort excessen is te direct , en daar zijn onze beleid makers niet zo van...

 • jan stenvert

  Ach, Bart, kijk eens op facebook van de schaapskudde naar de vele tientallen reacties van mensen die exact dezelfde en nog wel vervelender ervaringen hebben en pleiten voor een aanlijngebod. Er zijn zelfs mensen die al een paar jaar niet meer op de hei (durven te) komen vanwege problemen met opdringerige loslopende honden. Of schrijven die ook tendentieus? Ik wens je veel succes met je eenmansactie.

 • Bart

  Beantwoordde: jan stenvert

  Beste Jan, al deze reacties vertonen nogal wat kopieer en napraat gedrag en daardoor wordt het stemmingmakerij tegen het openhouden van één van de weinige losloopgebieden in deze regio. Nogmaals als honden eigenaar dien je je hond(en) altijd onder controle te houden. Overigens, ik parkeer nooit mijn auto op de parkeerplaats bij de schaapskooi en loop altijd met een boog om kudde en schaapskooi heen. Het kan niet zo zijn dat door een paar incidenten met hondenbezitters die hun hond niet onder controle hebben, de meerderheid daardoor straks een losloopgebied kwijt raakt. Jan, troost je, ik ben niet de enige die daar zo over denkt!

 • jan stenvert

  Beantwoordde: Bart

  Bart, dat is nou net het probleem: te veel mensen hebben hun hond totaal niet onder controle. En het gaat niet om een paar incidenten zoals jij beweert, maar om een paar incidenten per maand. Je kunt wel beweren dat de mensen die hier reageren napraters zijn, maar kan het ook zo zijn dat die mensen dezelfde mening/ervaring als ik hebben en die van jou niet delen? Of vind je dat iedereen die een andere mening dan de jouwe verkondigt een naprater en stemmingmaker is? Op facebook van de schaapskudde hebben inmiddels meer dan honderd mensen mij in jouw visie 'nagepraat'. Opvallend veel mensen laten weten dat ze al een tijd niet meer op de hei komen omdat ze er slechte ervaringen hebben gehad met loslopende honden die niet luisteren, waarvan niet alleen hun honden, maar ook hun kinderen of zij zelf last van hebben gehad of zelfs trauma's aan hebben overgehouden. Iedereen pleit daar voor een aanlijngebod. Overigens gaat het mij vooralsnog alleen om een aanlijngebod in de directe omgeving van de schaapskooi. De burgemeester van Heerde, tevens voorzitter van de stichting schaapskudde, heeft gisteren al laten weten dat 'aanlijnplicht rond de weilanden en schaapskooi onvermijdelijk lijkt'. En dan nog één opmerking: het is ook het losloopgebied van mijn honden, zoals je in het artikel kunt lezen. Al meer dan 45 jaar lopen we er één tot drie maal daags. Ik ben er vermoedelijk nog veel meer aan gehecht dan jij.

 • Bart

  Wat een tendentieus stukje is dit! Ik loop al jaren met mijn 2 honden los over de Renderklippen en heb wat hierboven beschreven nog nooit meegemaakt. Belangrijk is dat je als hondenbezitter ten allen tijde je honden onder controle moet houden. Als je de kudde op je weg tegenkomt, dan neem je een andere route en zwaai je vrolijk naar de herder. Als de gemeente Heerde het weer in zijn hoofd haalt om in één van de weinige losloopgebieden in deze regio in te perken dan zullen er ongetwijfeld andere mensen opstaan om de rol van Jan Stenvert over te nemen! Anders ik wel. Hondenbezitters verenigt u!

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.