Schaapskudde opent bijna geheel gesponsorde nieuwbouw

schaapskudde 5Stichting Schaapskudde Epe-Heerde heeft woensdagmiddag in bijzijn van sponsors het nieuwe honden- en geitenverblijf bij de schaapskooi officieel geopend. Wethouder Jan Berkhoff van de gemeente Heerde onthulde een fraai bord waarop onder meer de namen van alle sponsors staan.

 

De nieuwbouw heeft ruim 40.000 euro gekost en had nooit gerealiseerd kunnen worden zonder de zeer royale giften van acht stichtingen, fondsen, verenigingen en particulieren. Gezamenlijk schonken ze de stichting zo’n 37.500 euro. Een nieuw onderkomen voor de honden en geiten was hard nodig, want hun oude verblijf was een samenraapsel van bouwwerken, waarvan het geitenhok er het slechtst aan toe was.

Atletiekvereniging De Gemzen en fietsclub Toer Club Heerde (resp. 1596 en 1196 euro) hadden al besloten een deel van de opbrengst van activiteiten op de Renderklippen af te staan aan de kudde nog voordat tot nieuwbouw was besloten. Datzelfde gold voor de rallyrijdsters Ali Visser en Suzan Buter, die als Team Ladies Only hebben meegedaan aan een rally naar de Noordkaap en daarmee 1932 euro verdienden. Een beroep op fondsen en stichtingen leverde enorme bedragen op. Het Rabofonds Noord-Veluwe fourneerde 7500 euro, de Jan Nienhaus Vereniging uit Heerde 5000 euro, de Familie H.Matenstichting uit Heerde 2500 euro en de Egberdina Wilhelmina Langenberg Stichting uit Heerde 1000 euro. Personeel van ‘zeepfabriek’ Dallli De Klok BV uit Heerde verblijdde de stichting met een geldprijs van 1000 euro die het mocht toekennen aan een zelf te kiezen goed doel. Serviceclub Lions Epe bood spontaan aan een handje te helpen en schonk de enorme opbrengst van de jaarlijkse haringparty, 16.000 euro.

Vice-voorzitter René de Vries van de Stichting Schaapskudde Epe-Heerde roemde alle sponsors en schetste de noodzaak van financiële steun van de gemeenschap. De subsidie die de provincie en gemeenten Epe en Heerde geven is voldoende om de kudde te exploiteren, maar alle extra kosten moet de stichting zelf bij elkaar scharrelen. Met onder meer adopties van lammeren en schapen, donaties en de zomerse wandelingen komt ze een eind, maar zodra ze een onvoorziene flinke uitgave heeft, heeft ze de hulp van de samenleving hard nodig.

Het viel wethouder Jan Berkhoff, die ook schapen heeft, op dat uitgerekend verenigingen die nauwelijks kantine-inkomsten hebben, atletiekvereniging De Gemzen en fietsclub Toer Club Veluwe, een mooie bijdrage hebben geleverd. Hij suggereerde dat verenigingen die wel veel omzet draaien in hun clubgebouw, al dan niet tijdelijk een kwartje bovenop de bierprijs kunnen zetten om ook bij te dragen aan het voortbestaan van de kudde.

Met enige hulp van De Vries onthulde Berkhoff daarna het bord met de sponsornamen, dat er zeker tot eind dit jaar blijft staan. Daarna kon iedereen de nieuwbouw bewonderen en onder het genot van een hapje en drankje nog wat napraten.

In het gebouw verblijven dertien geiten en twee honden, Lad en Tim. Er is plek voor drie honden; een foto van de vorige week helaas overleden Missy heeft een prominent plekje op het sponsorbord.

schaapskudde 11

Zo was 't.

schaapskudde 9

En zo is 't.

DSC 2407 Aangepast

schaapskudde 1

Vice-voorzitter René de Vries (links) van de Stichting Schaapskudde Epe-Heerde heet de gasten welkom.

schaapskudde 2

Wethouder Berkhoff, die bij zijn woning in Oene ook schapen houdt, benadrukt het belang van steun vanuit de samenleving voor het voortbestaan van de schaapskudde Epe-Heerde. Op de achtergrond graast de kudde.

schaapskudde 3

schaapskudde 4

schaapskudde 5

schaapskudde 10

schaapskudde 6

De herders Fred Mekelenkamp (links) en Lammert Niesing (tweede van rechts) laten het fraaie nieuwe onderkomen van de honden en geiten zien.

schaapskudde 7

schaapskudde 8

De geiten op weg naar hun verblijf.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.