Grafheuvellijn beleven tussen Epe en Vaassen

De gemeente opent zaterdag op de Open Monumentendag een grafheuvellijn tussen Epe en Vaassen. Vanaf 11.30 uur tot 15.00 uur is iedereen van harte welkom op de parkeerplaats op de hoek Gortelseweg-Wildweg. Tijdens een korte wandeling vertelt de regio-archeoloog bezoekers graag meer over de grafheuvellijn. Daarnaast kan iedereen een film bekijken over archeologisch onderzoek en de oudheid ‘ervaren’ door de aanwezigheid van een heuse bronstijdvrouw en een vuursteenbewerker.

De Open Monumentendag, ooit in het leven geroepen om publieke belangstelling te krijgen voor monumenten en draagvlak voor monumentenzorg, is tegenwoordig één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Wethouder Joop van Nuijs: “We kiezen deze dag uit om de unieke grafheuvellijn in onze gemeente te openen. Grafheuvels zijn de bekendste archeologische monumenten van ons land en passen perfect in het thema van de Open Monumentendag dit jaar, ‘Macht en Pracht’. Omdat deze grafheuvellijn zo bijzonder is, hebben we hem nu meer zichtbaar en beleefbaar gemaakt en is er meer informatie voor wandelaars aangebracht.”

Langs de grafheuvellijn zijn voor het publiek ‘erfgoedpollers’ geplaatst. Dit zijn kleine, ronde vitrinekastjes die uit de grond getrokken kunnen worden. Na zaterdag 14 september kunt u ze dus vinden bij de grafheuvels.

De gemeente Epe wil het cultuurhistorisch erfgoed binnen haar gemeentegrenzen beschermen, maar ook benutten. De grafheuvellijn Epe-Vaassen is daar een goed voorbeeld van.

Grafheuvels zijn heuvels van plaggen en zand, die zijn gebouwd ter ere van een overledene. Sommige zijn wel 7000 jaar oud. In de gemeente liggen zo’n 150 grafheuvels. Ongeveer 50 daarvan liggen in één rechte lijn tussen Vaassen en Epe. Vanaf de Nieuwe Steentijd (± 5300 tot 2000 voor Christus) tot aan het begin van onze jaartelling vormden deze heuvels de laatste rustplaats voor de prehistorische bewoners van Epe. De meeste grafheuvels in onze gemeente zijn nog intact.

“Het zijn bijzondere cultuurhistorische monumenten die we moeten koesteren,” zegt wethouder Van Nuijs. “De heuvels laten zien dat onze gemeente zeker al zo’n 7000 jaar bewoond is en de grafheuvellijn tussen Nierssen en Epe is zeer bijzonder en uniek.”

De pollers, met daarin informatie over de grafheuvellijn, zijn deels op het terrein van ‘t Loo en deels op terrein van de gemeente Epe geplaatst. Publiek kan via een link op de pollers ook aanvullende informatie kunnen vinden op een website.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento