Op pad in Oene: (10 en slot) de Nederlands Hervormde Kerk


kerk Oene (2) (Custom)De laatste twee dinsdagen van juli ben ik net als veel andere mensen Op pad in Oene geweest, de opvolger van de bekende Donderdag-Oenedag. Op elf adressen was er open huis en de meeste stonden op mijn lijstje voor een foto-impressie. In de tiende en laatste aflevering een kijkje in de Nederlands Hervormde kerk.

Tijdens vakanties in het buitenland bezoek ik altijd een aantal kerken en kapelletjes. Vooral in zuidelijke landen, waar het katholicisme diep geworteld is, zijn dat veelal architectonische juweeltjes die binnen één en al materialistische rijkdom bevatten.

De kerk in Oene, die ik nog nooit van binnen had bekeken, valt daarbij in het niet. Eenvoud en soberheid kenmerken het godshuis tegenover het dorpscafé. Maar dat heeft ook z’n charme, vooral omdat dat helemaal past bij de aard van de bevolking. Klompenmakers en landbouwers bevolkten vroeger het dorp, dat overigens ook een klooster (Nazareth) had.

Toch heeft de kerk een rijke geschiedenis en een paar juweeltjes waar de gemeente terecht trots op is. Al in 1176 had het dorp (toen nog ‘Unen’) een bidkapelletje op de plek waar nu de kerk staat. Daarom werd in 1976 het 800-jarig bestaan van Oene (en Epe) gevierd.

Bijzonder zijn onder meer de muurschilderingen die bij de restauratie van 1959-1962 bloot gelegd werden. De oudste zijn van vóór 1440. Opmerkelijk zijn ook de schilderingen van lelies op onder meer de gewelven en de houtschilderingen boven twee deuren, die meer dan 150 jaar oud zijn.

Het orgel mag er ook zijn. Het stamt uit 1766 en is daarmee één van de oudste op de Veluwe. Saillant gegeven van het orgel is dat de Oenenaren het in 1852 voor 1000 euro kochten van de Martinuskerk in Utrecht en dat een restauratie in 1967 40.000 euro kostte. Het is een klein, wat rauw klinkend orgel, wat de lang gekoesterde wens om het instrument uit te breiden, heel begrijpelijk maakt.

Bijzonder fraai zijn ook het doopvont en de preekstoel, die in het midden van de vorige eeuw zijn gemaakt door de Oener meubelmaker Wijnbergen.

De kerk biedt aan 550 mensen een zitplaats. Dat is ongeveer de helft van het aantal leden van de Hervormde Gemeente Oene.

kerk Oene (2)

kerk Oene (6)
Het jongste deel van de kerk, dat in 1951 werd aangebouwd.

kerk Oene (5)
De preekstoel is het evenals als het doopvont in het midden van de vorige eeuw gemaakt door de Oener meubelmaker Wijnbergen. De achtkant symboliseert de acht mensen die in de Ark van Noach gingen en de zondvloed overleefden.

kerk Oene (4)
Het orgel dateert uit 1766 en is gebouwd door door Johann Heinrich Hartmann Bätz

kerk Oene (15) 
De muurschilderingen die bij de restauratie van pakweg 50 jaar geleden werden blootgelegd. Ze zijn uit de vijftiende eeuw.

kerk Oene (14)
Twee houtschilderingen boven de deuren van de noorder- en zuiderzijbeuk die daar rond 1850 zijn aangebracht. Het vrouwtje in het huisje op de rechter schildering zou iets te maken hebben met de moerassige gronden van Oene van vroeger. Het huisje zou een waarschuwings- of uitkijkpost zijn.

kerk Oene (10)

Tijdens de Op pad in Oene-dagen deed de buitenkans zich voor om ìn het orgel te kijken.

kerk Oene (9)

kerk Oene (13)

Organist Lulof Dalhuisen speelt al meer dan vijftig jaar op orgels en voelt zich helemaal thuis op het kleine instrument.

kerk Oene (11)


kerk Oene (8)
Een zeldzaam kijkje van bovenaf

kerk Oene (3)
Bezoekers schreven tijdens de Op pad in Oene-dagen een persoonlijk woordje in het gastenboek

kerk Oene (7)

kerk Oene (1)
Vanuit de kerk kijk je mooi op het bekendste café van Oene en omgekeerd.

Meer informatie: www.kerkoene.nl.

 

Dit is de laatste aflevering uit deze serie. Op beide dagen viel het me op dat er ook veel Oenenaren op pad waren. Diverse gastheren en –vrouwen bevestigden die indruk. Op pad in Oene bleek dus ook voor veel Oenenaren aanleiding om voor het eerst één of meer deelnemers te bezoeken. Ook zij zullen hebben vastgesteld dat het kleine dorp tussen de Veluwse bossen en de IJssel heel veel leuks te bieden heeft. Twee dagen zijn nauwelijks genoeg om op je gemak alle ‘attracties’ te bezoeken. Misschien is het een goed idee om het ‘open huis’ uit te breiden tot drie of vier dagen, waarvan eventueel een zaterdag zodat ook de werkende Oenenaren in hun dorp op verkenning kunnen gaan.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.