Op pad in Oene: (9) de Aardbeientuin


aardbeien (1)De laatste twee dinsdagen van juli ben ik net als veel andere mensen Op pad in Oene geweest, de opvolger van de bekende Donderdag-Oenedag. Op elf adressen was er open huis en de meeste stonden op mijn lijstje voor een foto-impressie. Vandaag, in aflevering 9, een kijkje bij de Aarbeientuin aan de Rozenkampweg.

aardbeien (10)

De Aardbeientuin van Gerrit en Trijnie Bronsink heeft zich ontwikkeld tot een toeristische attractie van formaat. Tijdens open dagen, plukdagen en Op pad in Oene-dagen werkt het bedrijf als een magneet op liefhebbers van het zomerkoninkje. Eigenlijk is dat geen wonder, want de gastvrije Oenenaren maken er altijd veel werk van, zorgen voor een lekker ontspannen sfeertje en delen naar hartelust uit en de aardbei is een populaire lekkernij.

aardbeien (6)

Gerrit Bronsink (tweede van rechts) kan smakelijk vertellen over zijn handel

Ook tijdens de Op pad in Oene-dagen smullen bezoekers van vers geplukte vruchten. Ze maken enthousiast kennis met aardbeien met advocaat en mogen de zomerkoninkjes ook onder een chocoladefontein houden. Verschillende bezoekers kunnen de verleiding niet weerstaan als ze tussen de stellingen lopen en plukken zelf een grote rode lekkernij, kennelijk in de gedachte dat men in een tuin zo volgeladen, één of twee aardbeien niet mist.

aardbeien (7)

Trijnie Bronsink (tweede van links) maakt glaasjes met advocaat klaar om de bezoekers de combinatie met een aardbei te laten proeven

aardbeien (16)

Aardbeien met chocolade gingen er in als koek

Maar ook op andere dagen lopen de klanten af en aan. Zelfs op zondag en dat is de reden dat de Bronsinks een ‘aardbeienautomaat’ hebben. Tachtig procent van de oogst op hun ruim 10.000 vierkante meter verkopen ze dan ook aan particulieren. Van de rest wordt ook nog een deel – de ‘kneusjes’ en door bijen deels opgegeten exemplaren -  verwerkt tot jam, die in de winkel aan huis wordt verkocht en tot aardbeienwijn, die in de winkel aan de Rozenkampweg te koop wordt aangeboden. Het restant gaat naar restaurants, winkels en de veiling.

Het assortiment in hun eigen winkel mag er trouwens zijn. De Bronsinks verkopen er niet alleen aardbeien, jam, aardbeienwijn en Hollands zomerfruit, maar ook vruchtensappen, jam, honing, zuivel, kaas, ijs en andere producten van collega’s uit de buurt.

aardbeien (2) (Custom)

Een kijkje in de winkel

aardbeien (3)

aardbeien (4)

aardbeien (5)

Dankzij de teelt in kassen, op ‘koude grond’ en op stellingen die zijn overdekt met dik plastic, kunnen ze ruim een half jaar lang oogsten. Dagelijks zijn er mensen aan het plukken.

aardbeien (12)

Meer informatie: www.aardbeientuin.nl

aardbeien (13)

Een kas vol aardbeienplanten...

aardbeien (14)

... waar hommels voor de bestuiving zorgen

aardbeien (11)

Aardbeien van de 'koude grond' op anderhalve meter hoge stellingen. 

aardbeien (9)

Een deel van de aardbeien die buiten groeien, wordt beschermd door plastic

aardbeien (8)

Deze plantjes groeien in tunnels van plastic en zijn zo enigszins beschermd tegen weersinvloeden. Door de verschillende teeltmethoden kunnen de Bronsinks van het vroege voorjaar tot het late najaar oogsten.

aardbeien (17)

Richtingbordjes zijn geen overbodige luxe bij de Aardbeientuin aan de Rozenkampweg


Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.