Op pad in Oene: (8) Sari

sarikleinDe laatste twee dinsdagen van juli ben ik net als veel andere mensen Op pad in Oene geweest, de opvolger van de bekende Donderdag-Oenedag. Op elf adressen was er open huis en de meeste stonden op mijn lijstje voor een foto-impressie. In aflevering 8 Sari aan de Keizerstraat.

Er zijn acht Sari ’s in Nederland, maar er is er maar één die de oudste is en dat is de vestiging in Oene. Van daaruit is het allemaal ontstaan. In 1989 begon daar een textielwerkplaats, die uitgroeide tot ‘fair fashion’; een winkel in eerlijke kleding. Genoemd naar het bekendste kledingstuk dat vrouwen in India, Bangladesh, Nepal en Sri Lanka dragen: een vijf tot zeven meter lange en één meter brede lap stof die vrouwen om hun lichaam wikkelen. 

De textielwerkplaats kocht voor eerlijke prijzen (‘fair trade’) stoffen in arme landen, maakte daar kleding van en verkocht die. Na verloop van tijd werd besloten dat het een nòg ‘eerlijker handel’ zou zijn als de vrouwen in de landen waar de stoffen vandaan komen de kleding zelf zouden maken. Daarmee verzekerden ze zich van een vast inkomen en menswaardig bestaan. Op die manier werkt Sari nu in Bangladesh, India, Nepal en Peru. De kleding wordt verkocht in Oene, Amersfoort, Dalfsen, Eindhoven, Havelte, Joure, Langedijk en Pijnacker.

Een van de vrouwen van het eerste uur in Sari is Margreet Noot. Ze is nog steeds de spil in de organisatie. Ze onderhoudt intensief contact met de kledingfabrikanten en bezoekt ze ook jaarlijks. Dan geeft ze niet alleen instructies zodat de kleding volgens de mode van dit moment wordt gemaakt, maar bekommert ze zich ook nadrukkelijk om de arbeidsomstandigheden. En af en toe pakt ze in Oene de naaimachine er nog bij om bij voorbeeld wat te verstellen.
Sari verkoopt onder meer dameskleding, stoffen, knopen, sjaals en sieraden.

Tijdens de Op pad in Oene-dagen was een flink deel van het assortiment stevig afgeprijsd en werd goed verkocht.

Meer informatie: www.sari-fairfashion.nl

sari (1)

sari (4)

sari (5)

sari (6)

sari (8)

sari (7)

sari (10)

sari (3)

sari (2)

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
Powered door Komento