Op pad in Oene 2013 (3): Wijngaard De Druiverij

De DruiverijOene zet deze zomer een mooie traditie voort: een aantal bedrijven zet gastvrij de deuren open om de eigen bevolking, vakantiegangers en anderen hartelijk te ontvangen en rond te leiden. Afgfelopen dinsdag was de eerste kans om de twaalf Oenenaren te bezoeken, dinsdag 6 augustus is de tweede gelegenheid. Net als vorig jaar ging ook ik Op pad in Oene. In deze derde en laatste aflevering op bezoek bij wijngaard De Druiverij van Adriaan van Zetten.

Met een beetje fantasie zou je hem een Oenoloog kunnen noemen. Hij is weliswaar geen wijnbouwtechnische wetenschapper met een universitaire opleiding, maar hij woont wel in Oene en is ook wijnkenner. Sterker nog: Adriaan van Zetten is wijnboer. Nou ja, boer, vooralsnog is hij een wijnboertje, want met zijn 350 struiken, waaronder een flink aantal piepjonge nog druifloze plantjes, heeft hij een piepkleine wijngaard aan de Kerkweg. Maar dat maakt niet uit, ieder mens is ook als zaadje begonnen. En hij is nog maar aan het begin van wat hopelijk een mooie carrière als wijnmaker wordt. Hij is er enthousiast genoeg voor en laat zich niet weerhouden door tegenslagen, die het leven van een Nederlandse wijnboer – samen toch nog goed voor 1 miljoen liter – nogal eens kenmerken.

Hij woont nog maar een jaar of zeven in Oene en is bij zijn komst meteen begonnen met ‘Wijngaard De Druiverij’. Afgelopen jaren stonden vrienden en familie hun oogst aan hem af zodat hij voldoende kilo’s druiven had om enkele tientallen liters wijn te kunnen fabriceren. Sinds 2009 voegt hij daar zijn eigen oogst aan toe. Dit jaar plantte hij er nog honderd plantjes bij.

De Druiverij (1)Inmiddels heeft hij een stuk of zes druivenrassen op het terrein naast zijn woning: de Regent, Rondo, Salome, Phoenix, Bianca en Sirius. Het zijn rassen die niet zo’n heel warm klimaat nodig hebben en schimmelbestendig zijn. Ze voelen zich steeds beter thuis in het sterk wisselende Nederlandse klimaat, dus Adriaans hoop groeit dat hij ooit een paar hectoliter biologische wijn per jaar kan maken. De voortekenen zijn gunstig dat hij dit jaar al flink meer kan oogsten dan vorig jaar. Het voorjaar was weliswaar te koud, maar de zomer is tot nu toe natuurlijk fantastisch en kan wedijveren met het weer in traditionele wijnbouwgebieden.

,,Van drie rijen grote struiken had ik vorig jaar 32 liter. Toen hingen er ongeveer tien trossen per struik, nu zijn dat er wel dertig en hoop ik op 80 liter. Maar het weer in het najaar is voor wijnmakers eigenlijk nog belangrijker dan het weer in de zomer, want in augustus/september komt suiker in de vrucht. Ik wil dit jaar iets later oogsten van vorig jaar, hopelijk zijn de druiven dan wat groter en kan ik meer wijn maken’’, aldus de enthousiast Oener wijnboer.

Deelname aan Op pad in Oene was een groot succes voor hem. Hij kreeg talrijke geïnteresseerde bezoekers, onder wie een aantal mensen dat zich wijnkenner of ‘gevorderd vinoloog’ noemde. Ze mochten allemaal proeven van drie oogsten en de meesten waren net zo enthousiast over de smaak als Adriaan. Hij vertelde honderduit over het ontstaan en de ontwikkeling van zijn wijngaard, de teelt van druiven en de vinificatie van wijn en beantwoordde honderden vragen. Als die mensen ooit een fles zien liggen met bijvoorbeeld ‘Chateau de Druiverij’ op het etiket, zijn er vast veel die er minstens één meenemen.

De Druiverij (6)

De Druiverij (2)

De Druiverij (4)

De Druiverij (3)

De Druiverij (5)

De Druiverij (7)

De Druiverij (8)

De Druiverij (9)

De Druiverij (10)

De Druiverij (11)

De Druiverij (12)

Een gistend mengseltje met onder meer rode en zwarte bessen en

frambozen - alles uit eigen tuin - kan een heerlijk wijntje opleveren.

 

Zie ook www.druiverij.nl

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.