Op pad in Oene 2013 (2): Atelier/Galerie 't Koetshuys

Gert Koetsier (1) (Custom)Oene zet  deze zomer een mooie traditie voort: een aantal bedrijven zet gastvrij de deuren open om de eigen bevolking, vakantiegangers en anderen hartelijk te ontvangen en rond te leiden. Gisteren was de eerste kans om de twaalf Oenenaren te bezoeken, dinsdag 6 augustus is de tweede gelegenheid. Net als vorig jaar ging ook ik Op pad in Oene. In deze tweede van drie afleveringen op bezoek bij galerie/atelier ’t Koetshuys van Gert Koetsier.

Het is prachtig dorp, dat Oene. Nog geen 1600 inwoners, maar wel een handvol bedrijven die zo succesvol zijn, dat (in hun branche) landelijk bekendheid genieten. Vroeger stond het bekend als een klompendorp omdat er meer dan twintig klompenmakers woonden en werkten. Het dorp heeft er onder meer z’n vele populieren aan te danken. Nu lijkt Oene wel een kunstenaarsdorp, zo veel ateliers, galeries en werkplaatsen zijn er. Oene werkt kennelijk heel inspirerend.

Gert Koetsier (9)Iemand die dat laatste kan beamen, is Gert Koetsier. Hij is een jaar of zeven geleden neergestreken in een fraai pand op de hoek van de Houtweg en Ooster Oenerweg, waar hij galerie/atelier ’t Koetshuys heeft gecreëerd. Hij tekent al van kinds af aan, volgde op latere leeftijd een opleiding tekenen/handvaardigheid aan de docentenacademie, ging ook aquarellen en pastels maken en heeft zich nog niet zo lang geleden gestort op glas. Daarmee maakt hij schitterende glas-in-lood-ramen, maar hij houdt zich ook bezig met glasfusen, een techniek waarbij glas gesmolten wordt. Met zijn tweedimensionale kunst richt hij zich op realistische stillevens en (dieren)portretten.

Met zijn ‘Tante Bep’ (foto rechts) won hij vorig jaar de eerste prijs in de kunstwedstrijd ‘Ouderen in beeld’ waarmee de Stichting Welzijn Ondersteuning Epe haar 40-jarig bestaan vierde. Het is een levensecht portret van een oude vrouw met een schitterende, weelderige bos grijs haar.

Gert Koetsier heeft inmiddels van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Hij geeft na de zomervakantie onder meer cursussen en workshops glas-in-lood en glasfusen, voor zowel gevorderden als beginners. Daarbij leren de deelnemers van alles over het maken van een ontwerp, het snijden van verschillende soorten glas, het solderen, kitten en afwerken van het raam en eventueel het brandschilderen van glas. De groepen tellen maximaal zeven deelnemers, zodat ze veel individuele aandacht kunnen krijgen.

Glas-in-lood-ramen maakt hij ook op bestelling. De belangstelling ervoor neemt toe. ,,Met glas-in-lood-ramen geef je je huis iets extra’s, of het nou voor een bovenlicht of een tussendeur is. Elk ontwerp is uniek, dus je huis heeft iets wat niemand anders heeft’’, weet Gert Koetsier, die ook mooie sieraden die door middel van glasfusing zijn gemaakt en andere cadeau-artikelen verkoopt.

Tijdens de workshops glas-in-lood maken de deelnemers een raam dat ze na afloop mee naar huis mogen nemen. De Oenenaar helpt natuurlijk een handje. ,,Het valt de meeste mensen nog tegen hoe veel werk er inzit, daarom snijd ik het gekleurde glas voor ze. Je moet er echt vingervlugheid voor krijgen en dat krijg je alleen maar door het vaak te doen.’’

Zijn realistische schilderen en tekeningen zullen best aftrek vinden, getuige ook de enthousiaste reacties van zijn bezoekers gisteren.

Zie ook: glasateliertkoetshuys.nl

 

Gert Koetsier (12)

Gert Koetsier (2)

Gert Koetsier (3)

Gert Koetsier (4)

Gert Koetsier (5)

Gert Koetsier (6)

Gert Koetsier (15)

Gert Koetsier (7)

Gert Koetsier (8)

Gert Koetsier (10)

Gert Koetsier (11)

Gert Koetsier (1)

Gert Koetsier (13)

Gert Koetsier (14)

Morgen het derde en laatste deel van dit serietje.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.