Op pad in Oene 2013 (1): Slagerij Ter Weele

Ter Weele (8) (Custom)Oene zet deze zomer een mooie traditie voort: een aantal bedrijven zet gastvrij de deuren open om de eigen bevolking, vakantiegangers en anderen hartelijk te ontvangen en rond te leiden. Vandaag was de eerste kans om de twaalf Oenenaren te bezoeken, dinsdag 6 augustus is de tweede gelegenheid. Net als vorig jaar ging ook ik Op pad in Oene. In deze eerste van drie afleveringen op bezoek bij Slagerij Ter Weele.

,,Gatverdamme, ga je kijken hoe ze daar koeien slachten?’’, vraagt een vriendin me vanmorgen als ik vertel dat de zelfslachtende Slagerij Ter Weele op mijn lijstje van te bezoeken deelnemers aan de vijfde editie van Op pad in Oene staat. Nee, daar heb ook ik geen behoefte aan en daar zal de slachter ook geen pottenkijkers bij willen en mogen hebben. Net als de vrouw ben ik omnivoor, maar ook ik hoef niet zo nodig te zien hoe zo’n beest met een hoge aaibaarheidsfactor een kopje kleiner wordt gemaakt. Als de kop er af is, de ingewanden eruit zijn en de vacht er af getrokken is, zie ik het moment dat zo’n lekker stuk rundvlees in mijn koekenpan of op mijn barbecue ligt al heel dichtbij komen, maar voordat het zo ver is, kijk ik wel even een andere kant op. De meeste omnivoren willen niet zien hoe een dier in stukken gesneden wordt en dat eigenlijk niet eens weten. Maar ze zijn wel dolblij met mensen als de slagers van Ter Weele, omdat ze wel van een lekker lapje vlees op hun bord willen genieten. Wat zitten wij mensen toch raar in elkaar. Onze verre voorouders deden niet anders dan dieren doden en slachten.

Ter Weele (8)

Enfin, Ter Weele slacht niet op dinsdag. Maandag is slachtdag bij het bedrijf, dat klanten van heinde en verre trekt. Op de eerste dag van de week worden acht tot tien koeien geslacht, wat varkens, lammeren en eventueel wat wild, dat onder anderen eigen slagers zelf schieten. Ook de nog bruikbare delen van aangereden wild gaan er onder het mes. Ach, eigenlijk slachten ze vrijwel alles waar vlees aan zit. Als het maar goed vlees is.

Twee kinderen trekken een sip gezicht als ze bij de box komen waarin de koeien worden gedood en de slager vertelt hoe de dieren een negen centimeter lange stalen pin in hun kop geschoten krijgen, meteen hersendood zijn en daarna aan een haak worden opgehangen. Ook als Ter Weele senior de kop van een ree laat zien die zeer recentelijk is geschoten door een familielid van hem, trekken de kinderen wit weg. Vanavond maar iets vegetarisch als maaltijd nemen.

Ter Weele (9)

Een bezoek aan een topslagerij als Ter Weele is voor de liefhebbers al een feestje op zich omdat je er zó veel lekkers zó mooi geëtaleerd ziet.

Ter Weele (2)

Ter Weele (3)

Ter Weele (4)

Ter Weele (5) Je koopt in zo’n schitterende winkel altijd meer dan de bedoeling was, mede doordat de Oenenaren een uitgebreide keuken hebben waar ze hun vlees in allerlei andere lekkernijen verwerken.

Des te leuker is het om eens achter de schermen te mogen kijken en te zien wat er allemaal gebeurt voordat al dat lekkers in de winkel ligt. De slagers vertellen er heel gedreven over en laten aan alles merken liefde voor hun (eind)product te koesteren. Ze zien er ook nauwlettend op toe dat de beesten die zij aangeleverd krijgen, een goed leven hebben geleid en het beste voer hebben gegeten dat er maar te krijgen is, want dan smaken ze het lekkerst. Daarom staan ze ook bekend als de leveranciers van de lekkerste biefstukken van Nederland.

De vele bezoekers kunnen zelf proeven welke topproducten Ter Weele levert, want na de rondleiding komen ze bij schalen waarop zeer smakelijke kunstwerkjes van de slagers liggen en ze wat mogen nemen. Menigeen laat het daar niet bij en duikt na de rondleiding de winkel in om een voorraadje in te slaan.

Later op de dag kom ik elders een echtpaar tegen dat ook in het kader van Op pad in Oene op tournee is. Ik tip ze dat een bezoek aan de lokale slagerij zo leuk en interessant is. ,,Niets voor mij’’, zegt een vrouw. ,,Ik ben vegetariër.’’ Ze weet niet wat ze mist.

Ter Weele (6)

Ter Weele (7)

Ter Weele (10)

Ter Weele (11)

Ter Weele (12)

Ter Weele (14)

Ter Weele (13)

Ter Weele (15)

Ter Weele (16)

Ter Weele (1)

 

Meer informatie: www.slagerijterweele.nl

 

Morgen deel 2 van dit serietje.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.