To You boeit met Morning Star (Update met foto's)

Zaterdagavond  voerde interkerkelijk koor To You uit Epe het oratorium ‘Morning Star’ uit, in een tot tweemaal toe uitverkochte Grote Kerk. Het was het eerste koor dat een concert gaf na de renovatie van de Grote Kerk. Voor zover bekend is het ook voor het eerst dat dit oratorium in Nederland werd opgevoerd.

Het door Joseph M. Martin gecomponeerde oratorium werd gebracht met medewerking van een begeleidingsensemble, koorsolisten en met  Hans de Ruiter,  die de vertaling voor zijn rekening had genomen en het spreekgedeelte uitvoerde. Dit alles onder algehele leiding van dirigent Henk van der Maten.

To You gaf twee uitvoeringen op één avond, om zo iedereen de kans te geven om te genieten van het oratorium. De eerste uitvoering begon om zeven uur, maar om kwart voor zeven zat de kerk al vol! Uiteindelijk werden er zelfs wat stoelen bijgeplaatst om iedereen toch van een zitplaats te voorzien.

Het oratorium ‘Morning star’ vertelt het verhaal van de geboorte van Jezus en de gebeurtenissen daar om heen. Een oratorium is een muziekstuk dat wordt uitgevoerd door een orkest, zangsolisten en een koor.

Het ruim tachtig leden tellende interkerkelijk koor To You bestaat 20 jaar en in de naam verwijst het koor naar de Schepper, de toehoorders en naar de onderlinge band die de leden met elkaar hebben.  Zo wordt er met elkaar meegeleefd bij lief en leed. Martin Spiering, voorzitter van To You, opende het jubileumkerstconcert en stond stil bij het overlijden van trouw koorlid mevrouw Braafhart, die nog zo graag deze avond had willen meebeleven. Hij las het eerste couplet voor van ‘There is a star’, en vroeg een moment van stilte.

Als eerste werd ‘Christmas Suite’, geschreven door Henk van der Maten, uitgevoerd. Dit muzikale pareltje bracht verscheidene kerstliederen, uitgevoerd door het begeleidingsensemble. Zo kwamen de toehoorders al snel in kerststemming!

En dan het oratorium zelf. Het koor stemmig in het zwart gekleed. Het licht in de kerk, dan blauw, dan paars, zorgt voor een feeërieke sfeer.  Hans de Ruiter, met zijn rustige, donkerbruine stem, declameert tussen de muziekstukken door, ondersteund door het ensemble, waarna het koor invalt.

Dit is genieten!

Geke Tromp weet te ontroeren in het breekbaar aandoende ‘And the stars sang’. In ‘Shepherds carols’ is de vreugde van de herders voelbaar. Van een ander ritme is ‘Sing we now of Christmas’, wat  verfrissend aandoet. In ‘Follow the star’ maakt violist Martin de Deugd indruk met zijn fragiele vioolspel.

In ‘Just beyond the manger’ wordt in één lied het leven van Jezus en de kern van het christelijk geloof bezongen, met mooie muzikale omlijsting.  In ‘How Brightly’ is ook nog een rol weggelegd voor de toehoorders, zij worden verzocht een couplet mee te zingen.

To you heeft een indrukwekkende uitvoering neergezet. Het oratorium bleef boeien, mede ook door de afwisseling van muziek, koor en tekst. De muzikale uitvoering was van hoog niveau, maar wat wil je ook met klinkende namen als Johan van der Graaf, Willem Veldkamp, Marjolein de Wit, Anja van der Maten, Martin de Deugd en Hendrie Westra.

Helaas was het tweede concert ook uitverkocht, want eigenlijk nodigde de eerste uitvoering uit om het nog eens te beleven en aan te sluiten bij de rij wachtenden buiten.

Bron foto's: Herman Rouwenhorst

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.