Heerlijk avondje uit met OTV in de 'Oener Schouwburg'

‘Niet elke haan kraait’, een komedie in vier bedrijven door G.W. van Dooren, vijf avonden lang gepresenteerd door de Oener Toneel Vereniging in Café-restaurant Dorpszicht in Oene, of, zoals ze zelf zeggen, de Oener Schouwburg. Wat een belangstelling genieten deze vrijwilligers van het Oener Toneel. De zaal gaat open om half zeven, maar dan staan er al zo’n kleine 100 mensen voor de deur. Maar alles gaat op een zeer gemoedelijke manier. Lekker kletsen met elkaar. Muntjes kopen voor een kopje koffie of thee of een kroket of frikadel in een puntzakje.

(door Henk Boeve)

Want een bepaalde traditie hoort ook bij het Oener toneel. Voordat de voorstelling begint eerst een kop koffie of thee. En in de pauze een kroket of frikadel voor € 1,25 in een puntzakje. Ja, je leest het goed, in een ouderwets puntzakje. Een prachtige traditie.

Wat ook een traditie is, is de zeer lage entreeprijs. Waar kun je nog in een wereld vol haat en geweld voor € 3,00 een avondje ongedwongen lachen. Ja, bij OTV in Oene.

Dan de komedie “Niet elke haan kraait”.
Het speelt zich allemaal af in een plattelandshotel met strand. Dries (Gerrit Huiskamp) en Aal (Rita van Tongeren) hebben in verband met lichamelijke klachten van de veel oudere Dries recent de boerderij aan de kant gedaan. Het botert niet geweldig tussen Dries en Aal en besloten wordt een wens van Dries in vervulling te laten gaan om tijdens de warme zomerse dagen een vakantie te boeken in een plattelandshotel met strand nabij de Eper bossen.

Dries is onafscheidelijk van zijn haan Huub. Deze haan gaat dan ook in zijn mandje mee op vakantie. Dries is niet onaangetast gebleven door ‘de tand des tijds’, maar acht zelf zijn marktwaarde daarentegen nog zeer hoog. Jaloezie staat in de top 3 van zijn woordenlijst en hij laat geen kans voorbijgaan om zijn veel jongere, aantrekkelijke en liefhebbend vrouwtje Aal te kwetsen met regelmatig aan hem voorbij gaand ander vrouwelijk schoon. Bij dit hotel wordt Dries met een groot aanbod geconfronteerd met alles wat vrouwelijk en blond is en daar zo maar ‘los’ loopt. Totdat Aal, geholpen door Wilma Broks (Driesje Vos), Jan (Ruben Kers) en Suze (Natanja Goelema), verloofde van Jan en nog enkele andere sympathiserende andere gasten, zich bewust wordt van haar eigen ‘waarde’ en vervolgens zeer in trek komt bij andere (jongere) ‘aanbidders’. Dit wekt bij Dries een geheel ander soort hanengedrag op, gepaard gaande met vele verwikkelingen.

Een groot compliment is zeker op zijn plaats aan alle toneelspelers, maar zonder ook meer één tekort te doen, moet de naam van 85-jarige Jo Biesterbos in de rol van Dora van Zanten, oudere zus van Thea van Zanten (Reintje Vijge), pensionhoudster, zeker niet vergeten worden.

Rolverdeling:

Thea van Zanten, pensionhoudster - Reintje Vijge
Dora van Zanten, Oudere zus van Thea - Jo Biessterbos
Stien, dienstmeisje - Wilma Bronsink
Dries Bulten, gast - Gerrit Huiskamp
Aal zijn vrouw - Rita van Tongeren
Wilma Broks,  gaste  - Rita van Tongeren
Jan, zoon van Wilma - Ruben Kers
Suze, verloofde van Jan - Natanja Goelema
Frank Baars gast - Sander Ordelman
Regie: gehele groep
Souffleur: Anneke Buitenkamp
Grime: Dirry Bloem
Techniek Algemeen: Bertus Rozendal
Techniek programmaboekje: Gerrit Vlaskamp

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.