Onverwachte belevingen bij tijd- en grensoverschrijdende glaskunst

Eef Zeven Schakelingen CustomAan het eind van het jaar waarin ‘De Stijl’ de belangrijkste rol speelde, is er binnenkort bij galerie De Aventurijn in Epe een tentoonstelling met enig verwantschap naar deze kunstbeweging. De kunstwerken van Eef Wezenberg (NL) en Marzena Krzemińska (PL) hebben zeker overeenkomsten met het mathematische.

De geometrie die bij beiden naar voren komt, wordt wel genoemd de tak van de wiskunde die zich bezig houdt met de meting, verhouding en 0eigenschappen van punten, lijnen, vlakken, krommen, hoeken en r0uimtelijke vlakken.

Op dit moment zijn beiden nog volop werk aan het maken van hun kunstwerken die een link leggen naar de kunstbeweging ‘De Stijl’. Bij de opening van de tentoonstelling in Epe kan men pas zien waar zij de verbinding hebben aangegaan met ‘De Stijl’. Galerie De Aventurijn zelf is vol verwachting van hun kunstwerken en nodigt een ieder uit dit te komen bekijken.

Eef Wezenberg heeft na aanvankelijk les gegeven te hebben in handenarbeid, op 50-jarig leeftijd de liefde voor het glas gevat. Op een van zijn reizen naar Tsjechië werd hij uitgedaagd zelf het glas ter hand te nemen. Vanaf dat moment ontwerpt hij geometrische figuren die in Tsjechië worden gemaakt. Wezenberg werkt met optisch kristal, een hoogwaardige vorm van glas met heel hoge helderheid. In zijn nieuwste werken gaat hij verder met het uitbouwen van zijn eerste optische kunstwerken, de tetraëder, een soort piramide van gelijkzijdige driehoeken, waar alleen op het snijvlak op een of meerdere delen een kleurlaag ligt. De geometrische figuren zijn daarbij leidend. Bij zijn ‘Venster’ creaties gaat het erom binnen de simpele mathematische figuren, de driehoek, de cirkel en het vierkant, nieuwe creaties te ontwerpen waarbij eenvoud en een krachtige expressie hand in hand gaan. De objecten bestaande uit geschakelde driehoeken zijn daar een voorbeeld van.

Marzena Krzemińska heeft zich verdiept in het constructivisme en ontdekte dat die principes ook van toepassing zijn op haar strakke glazen sculpturen die zij tot nu toe heeft gerealiseerd. Als glaskunstenaar heeft zij altijd gestreefd naar de vereenvoudiging van vormen waardoor het glas als materie ‘voor zichzelf spreekt’. Voor de expositie bij de galerie De Aventurijn heeft zij glassculpturen gemaakt die een mengeling zijn van de principes van De Stijl maar ook haar persoonlijke boodschap dragen. Daarvoor heeft zij de strakke lijnen iets zwakker gemaakt door het toepassen van de gravity techniek en het buigen van glas bij de bepaalde temperatuur. Zij exposeert de monochromatische, geometrische vormen met de strakke verdeling van de glasplaat.
Deze Poolse glaskunstenares heeft zich de afgelopen jaren sterk verder bekwaamd in het buitenland. In 2011 is zij uitgekozen als ‘Emerging Artist in Residence’ bij Pilchuck Glass School in Stanwood en leerde daar de nieuwe glastechnieken. Daarna werkte zij als assistente van Ivana Sramkova die bij Pilchuck Glass School de zomercursus leidde. In 2013 kreeg zij een beurs van Pilchuck Glass School en ging ze samenwerken met Australische kunstenaressen Jessica Loughlin en Kirstie Rea. Dankzij de inspiraties van deze kunstenaressen ging zij anders denken over het glas en leerde gravity technieken en glas buigen. In 2014 werd zij uitgenodigd door Kirstie Rea en Jane Bruce om deel te nemen aan ‘Highland Inspiration’ bij Northland Creative Glass Centre in Lybster (Schotland). Daarna leidde haar weg als ‘Visiting Scholar’ naar Ball State University School of Art in Muncie (VS) waar zij ‘Landscape’ maakte, waarvoor zij de tweede prijs van internationale wedstrijd ‘Emerge 2016’ won, georganiseerd door Bullseye Projekt, Portland, OR, USA.

De tentoonstelling vol onverwachte belevingen wordt geopend op zondag 5 november en loopt t/m 22 december. De toegang is gratis. De galerie is gevestigd aan de Polweg 2 te Epe en geopend donderdag t/m zaterdag van 13.00 – 17.00 uur. De galerie is niet rolstoeltoegankelijk. Meer informatie staat op de website www.aventurijnglasgalerie.nl of kan verkregen worden telefonisch 0578-610535.

De Stijl anno 2017 1 Custom

Eef Zeven Schakelingen Custom 

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.