'Ruth' bewijst: Epe hèt musicaldorp van de Veluwe

musical Ruth 11 Custom

Epe is hèt musicaldorp van de Veluwe. Daar is geen woord van overdreven. Vooral een musical in de Regenboogkerk staat garant voor topamusement. Ga je daar naar zitten kijken, dan vliegt de tijd voorbij en voor je er erg in hebt is er twee uur en een kwartier verstreken waarin je ademloos hebt zitten kijken en genieten. Wàt een musicaltalent hebben we toch in Epe.

Degenen die vrijdag- of zaterdagavond of vanmiddag in de Regenboogkerk de musical ‘Ruth’ hebben gezien, zullen dat beamen. De bijna honderd amateurs die eraan hebben meegewerkt, kunnen wedijveren met professionals. Bijna een jaar lang – de audities werden in juni 2016 gehouden - had het gezelschap gerepeteerd en kosten noch moeite waren gespaard en dat was aan alles te merken.
Het was na ‘Mozes’ in 2010, ‘Ester’ in 2012 en ‘Jozef’ in 2014 de vierde keer dat in de kerk aan de Beekstraat een musical rond een Bijbels figuur werd opgevoerd. En de vierde keer dat het publiek betoverd werd. Wat een professioneel ogende en klinkende show. Boeiend van begin tot eind, met een Bijbels maar toch ook alledaags verhaal.

Ik ben geen musicalliefhebber, maar omdat ik vijf jaar geleden mijn ogen heb uitgekeken bij ‘Ester’ in dezelfde kerk en er in ‘Ruth’ bekenden meespeelden, had ik kaarten aangeschaft en waren de verwachtingen best hoog gespannen. Ik was niet de enige die er zo over dacht, want alle 540 kaarten voor de drie voorstellingen waren razendsnel uitverkocht en toen we ons vrijdagavond om iets voor half acht, ruim een half uur voor aanvang, bij de kerk meldden, stond er al een lange rij wachtenden voor de deur.

Net als alle andere toeschouwers hadden we er na afloop geen flauw benul van hoe lang de musical had geduurd en waren we stomverbaasd dat het kwart over tien was toen het licht aan ging. Met een staande ovatie en minutenlang applaus kregen de deelnemers de waardering die ze dik verdienden.

Het verhaal begon met drie vrouwen aan een graf en eindigde met dezelfde drie vrouwen rond de wieg van het kind van Ruth en Boaz (sterke rollen van Anne en Henk van Essen) en het door koor en solisten indringend gezongen en op de bezoekers persoonlijk gerichte refrein ‘Trouw, trouw, daden van trouw. Voor wie doe jij dat en wie doet dat voor jou?’. Daar tussenin ontspon zich een verhaal over rouw, wanhoop, hoop, liefde, teleurstelling, trouw, dromen die al dan niet uitkomen. Maar ook over materialisme, ontslag, duistere handel, een (klein)kinderwens, goed werkgeverschap, armoede. En op z’n tijd humor, zoals het optreden van de gladde handelsman Dinges (Jan-Willem van de Wetering) met z’n mooie stem, prachtige mimiek en koddige kleding, van de ambtenaar van de burgerlijke stand (Coos Paulusma) die een hilarische speech hield voor het aanstaande echtpaar Ruth en Boaz dat maar blééf zoenen en er niets van meekreeg en vooral van Noömi (Jans Mout met alleen gesproken tekst), die niets liever wilde dan een goede echtgenoot voor Ruth en daarna zo snel mogelijk een kleinkind en voor verschillende lachsalvo’s zorgde. Maar het waren bovenal de mooie teksten en muziek, de prachtige stemmen van de solisten (Marjon Buitendijk en Hanneke van ’t Einde moeten beslist ook even bij de uitblinkers genoemd worden), het indrukwekkende uit pakweg 45 mensen bestaande koor met een sterke balans tussen bassen en tenoren en mannen en vrouwen, het korte maar vertederende optreden van enkele jongens en meisjes, de perfecte verbindende muziek van Willem Veldkamp, de mooie kleding en decors, de uitgekiende belichting en de professionele geluidsapparatuur die er één groot feest van maakten voor de bezoekers. Dat alles was voor een belangrijk deel ook te danken aan de regio van Christi Mout, de muzikale leiding van Inger Heij en de keuzes die de producenten Richard Kooiman en Charlotte Maat hebben gemaakt.

Het is jammer dat het voor het gezelschap vrijwel onmogelijk is meer dan drie voorstellingen te geven en dat veel mensen dit muzikale hoogstandje hebben gemist. De deelnemers zullen na de lange intensieve samenwerking (lees de twee gedichten van deelnemer Henk Posthouwer alias Bram die hier en daar staan daarover) ongetwijfeld in een diep gat vallen. Gelukkig zullen ze allemaal weer in de rij staan voor de vijfde musical, die hopelijk in het voorjaar van 2019 wordt opgevoerd.
De hele cast staat hier.

 

De fotoreportage is van Wim van 't Einde.

 


   

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.