Nostalgisch kokkerellen in Hagedoorns Plaatse

hagedoorns plaatse (2) (Custom)Wat aten onze voorouders eigenlijk bij de koffie? Waarvan smikkelden ze bij de borrel? Zat daar iets typisch Veluws, of beter nog: typisch Epers, bij? Hebben wij wat dat betreft eigenlijk wel enige culinaire historie? Ik kom op die vragen tijdens een bezoek aan Hagedoorns Plaatse, waar gistermiddag de themamiddag ‘Terug naar Toen’ in het teken stond van ‘koken wat de pot schaft’. Een van de dames die daar aan het kokkerellen was, is Lydie Zomer, die haar jeugd doorbracht op Terschelling en zo tien typisch Terschellingse lekkernijen kon noemen. Kom daar maar eens om in Epe.

Was hier zo veel armoede en de grond zo schraal, dat we geen culinaire traditie hebben die verder gaat dan het ook elders wel gemaakte Kruudmoes? Waren de maaltijden zo voedzaam, dat onze voorouders helemaal geen trek hadden om ‘s avonds bij de koffie of borrel nog iets te knabbelen? Gingen ze zo vroeg naar bed dat hun magen nog gevuld waren? Wie kan er wat zinnigs over melden?

Eén van de Terschellingse hapjes die Lydie Zomer gistermiddag maakte en wel vaker bij de museumboerderij heeft gemaakt, zijn 'pofkes'. Simpel gezegd een kruising tussen pannenkoeken en poffertjes. Men neme: pannenkoekenmix of zelfrijzend bakmeel, twee of drie eieren, melk en suiker. Mengen, een flinke laag olie in de koekenpan verwarmen en met behulp van twee eetlepels flinke druppels deeg ter grootte van een poffertje in er laten lopen. Lekker luchtig en licht gezoet, zowel warm als koud prima te eten.

hagedoorns plaatse (9)

Pofkes in de maak

Samen met Antje Rorije en Victor Bosman was ze de hele middag in de schuur aan het kokkerellen. Pure nostalgie, in de oude schuur met de pannen op ouderwetse petroleumstellen. ,,Het duurt wel even, maar dat hoort zo. Alles moet tegenwoordig vlug klaar zijn, een maaltijd moet in tien minuten klaar zijn. Maar dan kun je niet lekker koken’’, vinden de koks die voor de stichting Veluws Museum Hagedoorns Plaatse kookten zoals het vroeger ging.

hagedoorns plaatse

Victor treft de voorbereidingen voor een middagje koken

hagedoorns plaatse (4)

Even het mes slijpen op het aanzetstaal en het spek kan gesneden worden

Natuurlijk werd er kruudmoes gemaakt. Antje Rorije hield zich er mee bezig. Worst koken, rozijnen wellen, kervel en aalkruid (een soort mint) op het eigen terrein plukken, wassen en snijden, alles in een grote pan met gort en karnemelk, flink roeren en laten afkoelen zodat het maaltijd verdikt.

hagedoorns plaatse (2)

hagedoorns plaatse (3)

Kruudmoes in de maak

hagedoorns plaatse (7)

Karnemelk er bij, afkoelen waardoor het opstijft en de kruudmoes is klaar

En verder gebakken spek met gebakken aardappels en gebakken uien. En sla met als dressing karnemelks papnat, te maken van karnemelk, bloem, bieslook en spekjes. En watergruwel met onder meer gort en rozijnen.

Zo stond het trio een paar uur achtereen te wassen, snijden, koken, bakken en op te scheppen.

hagedoorns plaatse (5)

hagedoorns plaatse (6)

Spek, aardappels en uien worden gebakken tot er een knapperig bruin korstje op zit

hagedoorns plaatse (11)

Watergruwel in de maak

hagedoorns plaatse (12)

Druk was het niet op deze bloedhete middag, waardoor er voor alle bezoekers ruim voldoende was. De meesten aten allemaal dingen die ze nog nooit geproefd hadden.

hagedoorns plaatse (8)

hagedoorns plaatse (10)

hagedoorns plaatse (13)

Op 31 augustus is er weer een culinaire activiteit: het streekgerechtenfestival. Terug naar Toen staat volgende week in het teken van paarden, wat mooi aansluit op de tentoonstelling van originele tekeningen die Rien Poortvliet heeft gemaakt voor zijn beroemde boek het Brieschend Paard.  Een boer laat dan zien wat er moet gebeuren voordat hij met een paard aan het werk kan, wat dat paard voor hem kan doen en hoe hij het dier verzorgt. Woensdag 7 augustus is de wekelijkse kindermiddag, met dan ‘stoepkrijt’ als rode draad. Gistermiddag stortten zo’n 30 kinderen zich op het thema ‘bijen’.

Meer informatie biedt de vernieuwde website van Hagedoorns Plaatse.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.