De hogeschool van het knutselen

modelb‘Studenten’ van de hogeschool van de modelbouw ontmoetten elkaar vandaag in recreatiepark ’t Smallert in Emst. Modelbouwclub Epe hield er haar jaarlijkse open dag en showde samen met leden van zusterverenigingen de resultaten van in totaal vermoedelijk honderdduizenden uren knutselen.

Vroeger, in het pré-computertijdperk, vermaakten heel wat jonge jongens zich vooral in de wintermaanden met bouwpakketten. Met lijm bouwden ze bootjes, autootjes, vliegtuigjes en wat dies meer zij. Wat oudere jongens die technisch beter onderlegd en financieel meer ontwikkeld waren, hielden zich bezig met radiografisch bestuurbaar materaal. Sommigen zijn toen ze nog wat ouder waren, een stap verder gegaan en stortten zich op modelbouw. Ze staken honderden uren en veel technische kennis in het maken van schaalmodellen van alles wat rijdt, vaart en vliegt. Zij vormen het hart van de huidige modelbouwclubs, waar de gemiddelde leeftijd vrij hoog ligt. De aanwas van jongeren komt voornamelijk dankzij radiografisch bestuurbare vliegtuigjes, al zit de lol van de hobby voor de meesten daarbij vooral in het vliegen. Zij en de modelbouwers die hun schepen graag zien varen, troffen het niet vandaag. Het waaide te hard om te vliegen en het was te koud om te varen. Slechts een enkeling waagde zich buiten om even te varen, vliegen en rijden.

modelbouw (7)

modelbouw (9)

modelbouw (8) 

modelbouw

modelbouw (1b)

modelbouw (1a) 

Het kan heel simpel: vleugels, motortje en vliegen maar.

modelbouw (11) 

Even lijmen en hup, je kunt weer vliegen.

modelbouw (10)

Buiten was een dorpje gebouwd waar schaalmodellen van tanks reden. Levensecht dankzij de vele details en attributen.

 

De meeste modelbouwers bleven binnen in de met terrasverwarmers opgewarmde tent waarin auto’s en vooral boten werden geshowd. Daar zagen veel bezoekers heel veel moois, waar de bouwers maar wat graag van alles over vertelden.

modelbouw (2)

modelbouw (3)

modelbo

modelbouw (12)

In dit veertig jaar oude schip zit 800 uur bouwtijd!

modelbouw (13)

modelbouw (20)

modelbouw (14)

modelbouw (16) 

Na de bouw van het schip is de maker nog een hele tijd bezig geweest met de afwerking. Hieronder een detailopname van dit schip.

modelbouw (15)

modelbouw (18)

Twee zusjes.

modelbouw (19)

Playboy Wimpie heeft het meisje van zijn dromen versierd en heeft zijn speedbootje nu te koop staan.

 

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.