Mariska van den Berg hoopt drie keer Alpe d'Huez te bedwingen

Onlangs zag ik bij een Eper ondernemer een affiche hangen. Ene Mariska van den Berg hoopt de Alpe d`Huez te bedwingen en zoekt sponsoren. Voor mij reden om eens contact met haar op te nemen om haar te vragen wat haar beweegredenen zijn.

Bij haar thuis word ik verwelkomd door haar kinderen Myrthe en Milan. Als de kids geïnstalleerd zijn, Milan met de laptop op de bank en Myrthe gezellig tegen mama aan, vraag ik of Mariska iets over zichzelf kan vertellen. Mariska is 35 jaar, woont vanaf haar achtste in Epe, is getrouwd met Mark en trotse moeder van Milan en Myrthe. In het dagelijks leven is ze werkzaam bij de Etos, wat haar goed bevalt, ze werkt er inmiddels twaalf jaar. Mariska is een sportief typje, zo speelde ze op vrij hoog niveau waterpolo in Zwolle, deed ze met haar vader aan atletiek bij Cialfo, en was ze in de sportschool te vinden. Toen kwam de vraag van haar vriendin: ”Wil je meedoen met fietsen voor het verwerven van geld voor onderzoek tegen kanker, wil je meedoen aan Alpe d’HuZes en de Alpe d`Huez beklimmen?”

Mariska: “Eerst dacht ik dat het niets voor mij was, maar ik ben me toch eens gaan verdiepen via het internet in de Alpe d`HuZes. Ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord. Maar hoe meer ik me er in verdiepte, hoe enthousiaster ik werd. Eerst heb ik een fiets geleend om te kijken of het me beviel, maar ik had er plezier in en kocht toen mijn eigen fiets. Ik wist dat Sportschool Bijsterbosch uit Heerde ook meedoet met teams en we bezochten een vergadering. En besloten ons aan te sluiten.”

Sportschool Bijsterbosch neemt met twee teams deel. Elk team bestaat uit acht personen en een gemêleerd gezelschap. “Er zitten dertigers, veertigers en vijftigers bij, allemaal mensen met verschillende redenen om mee te doen, maar meestal mensen die te maken hebben of hebben gehad met anderen in hun omgeving die kanker hebben.”

Mariska heeft goede redenen om mee te doen. Het doel spreekt haar erg aan. “Mijn vriendin heeft tot twee keer toe kanker overwonnen. Mijn buurvrouw is aan de gevolgen van kanker overleden. Dat heeft me heel veel gedaan. Als je ziet wat een patiënt die lijdt aan kanker allemaal moet ondergaan, de chemokuren, de spanningen… En je hoort het zo veel….”

7 juni is het zover. Dan moet het gaan gebeuren. Als voorbereiding fietst Mariska elke week twee keer twee uur. Het bestijgen van de Alpe d`Huez kost haar ongeveer anderhalf à twee uur, zo verwacht ze, het is zo`n veertien kilometer. Het klimmen oefenen ze door de Knobbel in `t Harde, een bult bij Hattem en de Posbank te beklimmen. Maar niet alleen in het fietsen vraagt haar aandacht.

”Als je mee wilt doen met Alpe d`HuZes moet je geld inleggen. Het doel is ook geld op te halen voor onderzoek. Ik heb als streefbedrag 2500 euro. Tot nog toe heb ik 1150 euro, waarvan 585 euro is toegezegd als ik drie keer de Alpe heb bedwongen.”

Dat legt wel een druk op haar, want het kan wel sneeuwen of hard regenen en dan gaat het hele gebeuren niet door. ”Het moet wel verantwoord zijn.”

En juist het vragen om geld vindt Mariska moeilijk. “Ik weet wel dat ik het voor een ander vraag, niet voor mezelf. En ik heb ook wel wat geregeld, bijvoorbeeld in april en mei kunnen de mensen bij AH de statiegeldbonnetjes voor mij sparen, maar ik vind het gewoon moeilijk om te vragen. Bedrijven denken vaak dat ze veel geld moeten geven, maar dat is helemaal niet zo, ik ben blij met elke bijdrage, want dat brengt me dichter bij mijn streefbedrag.”

Ze is bescheiden, maar ook realistisch. ”Natuurlijk heb ik mijn familie en kennissen benaderd, maar ja, je blijft dan wel telkens in het kleine kringetje, ik bereik graag mensen daar buiten. Toen ik er voor het eerst van hoorde, kende ik Alp d`Huzes helemaal nog niet, nu ik meedoe, lijken zo veel mensen mee te doen.”

Als ik haar vraag hoe ‘de grote dag er uit ziet’, staart ze dromerig voor zich uit. “We vertrekken voor een week. Op maandag en dinsdag verkennen we de Alp. Woensdag is rustdag en donderdag starten we om 5.15.”

Als ik verbaasd vraag waarom zo vroeg, legt ze uit: ”Er zijn mensen die heel vaak de Alp op willen. En die moeten dus vroeg beginnen. Je rijdt dan in het donker met lampjes op. Dat schijnt zo bijzonder te zijn, dat wil ik meemaken. Als ik later zou starten, heb ik het gevoel dat ik wat zou missen.”

Ik vraag hoe ze haar kansen inschat. ”Ik ga er van uit dat het me wel lukt. Drie keer de Alpe d`Huez is veel voor me, en ik heb soms wel wat twijfels, maar als je dan de verhalen hoort van mensen die eerder hebben meegedaan…. Dat zoveel mensen je aanmoedigen en dat je dan meer kunt dan je zelf voor mogelijk hield…. Het motto is: ’opgeven is geen optie’, daar sluit ik me graag bij aan.”

Ook het thuisfront biedt ondersteuning. “Mark, mijn man, werkt die week thuis en de kinderen steunen me. Als ik maar niet te lang wegblijf”, zegt ze, en ze geeft Myrthe een dikke knuffel.

7 juni is dus de grote dag. Dan moet het gaan gebeuren. Mariska komt nog geld te kort. Als er mensen zijn die haar financieel willen steunen (alle bedragen zijn welkom!) dan kan dat op de volgende manier. Ga naar deze site, ga naar ‘alle acties’ en typ ‘mariska van den berg’ in bij Zoeken. Je komt dan op haar persoonlijke pagina, waar ook gedoneerd kan worden voor onderzoek tegen kanker.

Als Mariska terug komt, mag ik weer bij haar langs komen om te horen hoe het haar is vergaan en hoe ze het beleefd heeft.

Als we buiten foto`s maken, blijkt dat de kleine Myrthe het sportieve niet van een vreemde heeft. Met haar kleine beentjes crost ze langs het veldje. Het zit er al vroeg in.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento