'Stichting Natuurlijk Welzijn'

 A067650 copyWie wel eens langs het pand loopt waar onder andere van der Loo woninginrichting en in het verre verleden de Wibra in zat, moet vast wel eens het bordje met het opschrift 'De Natuur Uw Arts' zijn opgevallen.

Omdat ik er vaak langs loop, wist ik dat het er al jaren hing, maar wist dus niet van de hoed en de rand. Een paar weken geleden met de burendag kwam ik bij Buurthuis Vegtelarij Hedy van Spanje tegen, die mij het één en ander vertelde over het bestaan van een toen voor mij onbekende 'Stichting Natuurlijk Welzijn' en mij uitnodigde om eens een kijkje te nemen in de keuken van die stichting. Het was mij toen duidelijk dat 'Stichting Natuurlijk Welzijn' in dat pand aan de Hoofdstraat zit, vandaar ook dat bordje aan de muur met het opschrift 'De Natuur Uw Arts'.

 A067649

 A067651

De 'Stichting Natuurlijk Welzijn' is in 1976 opgericht. Volgend jaar hoopt men dus het 40 jarig jubileum te vieren. De stichting geeft het tijdschrift 'De Natuur Uw Arts' uit met een oplage van ca. 7000 stuks. Onlangs had ik er een gesprek met een aantal van de 12 vrijwilligers. Het doel van de stichting is om voorlichting te geven over de complementaire én alternatieve gezondheidszorg en tevens wordt gestreefd naar een samenwerking met de reguliere gezondheidszorg. Citaat van de stichting: ,,De stichting heeft zich altijd actief ingezet voor de integratie van alternatieve geneeswijzen met de reguliere geneeskunde. Tegenwoordig wordt de voorkeur gegeven aan de term CAM (Complementary and Alternative Medicine), dus complementair én alternatief. De natuurgeneeskunde kan zowel alternatief zijn als complementair, dus ondersteunend. In de dagelijkse praktijk is er inmiddels een bescheiden begin van naar elkaar toe groeien, maar er valt nog veel te doen voordat kan worden gesproken van een echt succes. Dit houdt in dat de CAM-zorg door onze overheid wordt erkend en effectief wordt bevorderd, zodat een volledige integratie met de reguliere geneeskunde een feit kan worden. Tenslotte maken vandaag de dag al zo'n 1,5 tot 2 miljoen ingezetenen van Nederland gebruik van de CAM-zorg, een omvang die niet over het hoofd kan en mag worden gezien.”

 A067654

'Stichting Natuurlijk Welzijn' geeft iedere twee maanden het tijdschrift 'De Natuur Uw Arts' uit. Deze wordt u gratis toegezonden als u een jaarlijkse donatie overmaakt van minimaal € 15,00. Tevens hebben donateurs korting op de aanschaf van voedingssupplementen. In het pand aan de Hoofdstraat heeft de stichting een bibliotheek van meer dan 5000 boeken. De bibliotheek is ontstaan omdat de stichting boeken van uitgevers heeft ontvangen om te recenseren en om vervolgens artikelen in het tijdschrift te publiceren, om de lezers van advies te kunnen voorzien. Alle boeken zijn gesorteerd op titel of auteur en in het systeem gezet. Ze zijn uiteraard ook te bestellen bij de reguliere boekhandel. De bibliotheek is vanaf nu opengesteld voor een ieder die belangstelling heeft voor onder andere alternatieve gezondheidszorg of andere vragen die met gezondheid en welzijn te maken hebben. Iedereen die hierin geïnteresseerd is, kan iedere 1e dinsdag van de maand binnenlopen van 10.00 tot 12.00 uur om de boeken in te zien. Er zijn altijd genoeg vrijwilligers aanwezig die u voort kunnen helpen met het vinden van boektitels of voor een advies om een bepaald boek aan te schaffen. Men kan er in een aparte ruimte rustig en ongestoord een boek doornemen.

 DSC9740

Bartha Kort vertelt wat over de bibliotheek.

 DSC9756

Een aantal zeer oude boeken.

 DSC9759

 DSC9753

Jennie Lokers zet hier boektitels in het systeem.

 DSC9760

Hedy van Spanje, ze doet al meer dan 20 jaar de rubrieksredactie bij 'Stichting Natuurlijk Welzijn' en schrijft o.a. het 'voedingspraatje' en 'het eten waard'.

 DSC9767

Roel van Nek in de afdeling administratie.

 DSC9761

Heel veel verdere informatie vindt u op de site www.natuurlijkwelzijn.org
Het adres is 'Stichting Natuurlijk Welzijn', Hoofdstraat 165 (zij-ingang), 8162 AG Epe.

 DSC9739

Zij-ingang aan de linkerkant van het pand.

15 08 2006

Krantenfoto van 'Stichting Natuurlijk Welzijn' van 15 augustus 2006.

 

 

 

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.