Zendamateurs

Afgelopen vrijdag fietste ik, zoals ik wel vaker doe, de Zuukerenkweg op. Het eerste wat mij al was opgevallen toen ik van huis ging, een heel vreemde lucht. Ik snuffelde een paar keer onder mijn armen, maar dat was het niet.....

.....wat het wel was, werd al snel duidelijk, de akker aan het begin, links van de Zuukerenkweg lag bezaaid met uien. Ik weet niet waar dat nu weer goed voor is (wie het weet mag het zeggen). Het tweede wat mij opviel, was een enorm hoge mast aan de rechterkant van de weg, net na de Meent.

Bij navraag aan een buurtbewoner bleken het zendamateurs te zijn en de man zei: ,,Je kunt er rustig heen gaan, vinden ze niet erg". Dichterbij komende bleken het mensen te zijn die ik wel kende en ik werd hartelijk ontvangen. Het bleek een hele organisatie te zijn, want op het terrein stond die enorme zendmast, een caravan, een agregaat en een paardentrailer, waar de zender in bleek te zitten. Maar ik wilde hier dus wel wat meer van weten en ik werd uitgenodigd in de caravan, waar de uitzendingen plaatsvonden.

Marty, laat ik maar zeggen, de woordvoerder de vijf radio-amateurs aan het woord: ,,In de eerste plaats is het een hobby van ons. Het is ook de bedoeling om het Nederlandstalige lied, het echte Nederlandstalige lied, te vertegenwoordigen. Van de jongens die meedoen is het dus ook een echte hobby. We doen dit met ons vijven namelijk, Marty, Louis, Henry, Mark en Wilco". Last but not least, de vrouw van Marty, die de catering verzorgt gedurende het verblijf. ,,Wat wij hier doen is eigenlijk helemaal niet grootschalig, in Drente en Overijssel is het nog veel grootschaliger, wij doen het wat dat betreft ook met een kleiner vermogen dan daar. Wij hebben een heleboel luisteraars en die doen we een groot plezier om deze uitzending voor hun ook mogelijk te maken".

Op mijn vraag hoeveel luisteraars men trekt, zegt Marty: ,,Dat is heel moeilijk in te schatten, het is ook afhankelijk van hoe je op een vrije frequentie zit. Het kan maar zo zijn, als je er vrij kort op zit, je met ons vermogen bij voorbeeld Groningen kunt bereiken. Wij zitten op 94.5 FM en dat is een vrije frequentie, waarmee we geen regionale omroepen of wat dan ook storen, dat is dus niet de bedoeling van deze hobby".

Een van de jongens legt mij hier uit hoe het een en ander werkt met de zender: ,,De bovenste is een stuurzender die een bepaalde frequentie heeft, die hij zelf uitzoekt, bij voorbeeld in ons geval dus 94,5 FM. Deze stuurzender geeft 50 Watt. Onderop staat een lineaire eindtrap, die het signaal versterkt en daar komt uiteindelijk 2000 Watt uit. Via de antennekabel wordt het naar de mast gevoerd en vervolgens de ether in. Dit is allemaal fabrieksspul, waar de lokale omroepen ook mee draaien".

De 45 meter hoge zendmast is geheel eigen bouw en het is een telescopisch uit- en inschuifsysteem.

,,Er wordt nu gedraaid onder PDM, wat staat voor Paloma, Dalton en de Moese FM uit Kerkenveld. Paloma is een afkorting van Pa, Louis en Mark. Moese FM is een collega van mij, die toevallig ook dezelfde hobby heeft als ik en zo hebben we elkaar dus gevonden".

Hoe lang blijven jullie hier zitten? ,,De bedoeling is hier het hele pinksterweekend nog te blijven, maar er zijn ook bepaalde instanties die je proberen op te sporen. Als die komen, dan kan het maar zo zijn dat we moeten stoppen. Het is namelijk een kat en muis spelletje tussen de Radio Controle Dienst en de zendamateurs. Op het moment zijn de regels zo, dat als je op een bepaald perceel wordt gepakt, je meestal nog een uurtje mag doordraaien. Daar hebben wij dan een alternatief voor, wij wachten dan tot de heren weg zijn en dan gaan wij naar een nieuw perceel toe, waarna het hele circus weer opnieuw begint.''

,,We zitten nu hier ook bij een oud station, dat vroeger op de middengolf zat, dat was de Koekoek, uit dezelfde periode als de Marianne. Verder had je toen nog de Etherkampioen, de Jumbo, Reintje de Vos enz. Allemaal stations die hier vroeger draaiden en heel veel er van hebben de hobby als zodanig weer opgepakt. Het wordt echter steeds moeilijker om een zender draaiende te houden".

Als ik vertrek, zijn er drie jonge fans aangeschoven in de caravan.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.