Even een internationaal beroemde schaatsgek

Veel Epenaren werden met de grappen en grollen van Herman Veldhuis geconfronteerd in de jaren waarin hij een onafscheidelijk duo vormde met Rein Huiskamp. Ze waren de John Kraaykamp en Rijk de Gooijer van Epe.

De basis daarvoor werd gelegd bij de veteranen van SV Epe, waarin beiden speelden. Het elftal deed allerlei klussen voor de ondernemers en betaalde van de opbrengst de kosten van een jaarlijkse uitwisseling met een Duitse club. Herman was een jaar of 40 toen de veteranen naar aanleiding van een uitwisseling een folkloristische dansgroep oprichtten: de Heetbossels. Rein Huiskamp en hij regelden altijd van alles. Ze werden wel eens een Siamese tweeling genoemd. Jarenlang vormden ze een komisch duo. Ze dansten niet alleen samen bij De Heetbossels, maar traden samen ook op op bruiloften, deden mee aan optochten en verkochten samen ‘Heite wos’ op de braderieën van Epe. Ze brulden het over het hele dorp. ,,Op een gegeven moment verkochten we ook augurken. Kleine en grote augurken. Dan zeiden we dat die grote voor zwangere vrouwen waren en die kleine voor niet-zwangeren. Want die zwangere vrouwen moesten voor twee man eten. Sommige vrouwen vroegen dan hoe we konden zien dat ze zwanger waren.

O wat hebben we allejekels veel schik gehad. Hadden we de 'petereuliekarre' van m’n vader en moeder nagemaakt, daar reden we zo de zalen mee in en dan zongen we 'Mien pa die geet met de petereuliekar en mien moe die sjoest d'r achteran'.


Nog een anekdote: ,,Het was toen die foto is gemaakt voor Hans en Grietje waarop ik een knipmuts draag. Lopen we samen het dorp door in de optocht. Had ik een schort voor en zo’n dikke pens gemaakt, alsof ik zwanger was. Rein liep voor me met een lange plank met een stok eraan en op die stok een plank met een heel groot zwart brood erop. Daar had hij een spreuk op staan, bij dat brood: ‘Ik heb ‘m d’r te lange in ehad’. Ik liep daar achter met een bord: ‘Ik ook’. Hahaha. Dat schoot me zo te binnen hè. Ik bedacht de gekkigheid en Rein praatte erover, op die bruiloften ook. Rein kon het ingewikkelde beter, hij kon ook beter iets vertellen, maar iets eruit flappen kon ik beter. Hij was de aangever, ik deed de gekkigheid er wel achteraan.
Ik heb een geweldige maat aan Rein gehad. We konden allejekels goed samen. Maar het verwaterde op den duur, net als bij de Heetbossels. Toen zijn we er ook mee gestopt, met de Heetbossels’’, vertelt Herman, die ook nog jarenlang Sinterklaas heeft gespeeld in wijkgebouw de Buurthoeve.

Waar hij ook mee is gestopt, is het bezoeken van wedstrijden van zijn favoriete profclub, Feyenoord. Hoewel, hij is dit jaar nog een keer geweest.
,,Feyenoord is mijn club. Ik heb in dienst in Steenwijk op dezelfde kamer gelegen als Coen Moulijn. Hij was eerder dan ik, maar ik vond het wel mooi dat ik op de kamer lag waar hij ook had geslapen. Vroeger ging ik ook wel naar wedstrijden, maar het was zo ver weg hè. Pas geleden ben ik er nog geweest, met Remon van der Haar mee, en die jongen van Wierdsma, en met Rein van Bessen. Het was geweldig, maar het was een slechte pot. Tegen NEC was dat, die verloren ze met 0-1. Ik zei nog tegen een vrouw die me vroeg hoe ik het vond: ‘Ik ben hier twintig, dertig jaar niet geweest, maar ik kom hier nooit meer’. Want zulke wedstrijden, zulke nederlagen, daar houd ik niet van.’’ Maar als de jongens je volgend seizoen vragen mee te gaan naar een Champions-League-wedstrijd? ,,Ga ik mee!’’

Met Jan Boeve, die hem inspireerde mee te gaan naar grote internationale schaatstoernooien in binnen- en buitenland.Herman 4 (9)Nòg liever bezoekt hij grote schaatstoernooien in binnen- en buitenland. EK’s en WK’s. In zijn garage hangen allerlei planken met foto’s en andere souvenirs van grote evenementen die hij afgelopen twaalf jaar bezocht.

,,Ik ging met Jan Boeve mee, die ging er al veel eerder naar toe. Hij ging ook verder weg, maar ik ben hier in de buurt begonnen. Eerst naar Heerenveen, toen naar Inzell, toen naar Budapest, Hamar, Erfurt, Berlijn, dit jaar weer in Budapest. We zijn wel eens met zestien man geweest. Dit jaar willen wat jongens naar de EK voetbal, die zijn in het voorjaar niet meegegaan, daardoor waren we nu maar met acht man. Allemaal jongens uit de buurt. Ik zorg altijd voor de kaartjes. Dat doe ik altijd via een bureau uit Groningen. Ze bellen me altijd op of ik nog wat nodig heb. Ik ben vaste klant hè. Volgend jaar gaan we weer naar de WK allround in Hamar. Budapest was heel mooi, want als ik mocht kiezen tussen binnen en buiten schaatsen, koos ik voor buiten. Het Vikingschip in Hamar was ook mooi. Maar Inzell vond ik altijd het allermooiste. Zo mooi daar.’’

Herman 4 (2)De Epenaren zitten natuurlijk helemaal in het oranje op de tribune. Jan Boeve en Herman houden de tijden nauwkeurig mee, ze zijn meeschrijvers. Ze zijn voor de oplettende Epenaar wel eens op tv te zien omdat ze nogal eens een bord met de naam van hun woonplaats of voetbalclub tonen.

Veldhuis haalde in 2005 in Inzell zelfs de internationale pers toen hij in vol oranje ornaat op een met veel oranje versierde fiets, met een oranje melkbus voorop, een rondje over de ijsbaan fietste. Hij zat er met een man of 40 uit Epe en Herman had z’n fiets meegezeuld. De stadionspeaker had hem daarmee in de feesttent gezien en nodigde hem uit een rondje op de ijsbaan te fietsen. De Duitse tv was er als de kippen bij, net als de Canadese en Japanse tv. ,,Nee, de NOS niet, Mart Smeets was vast met Ria Visser bezig.’’

Bob de Jong wilde per se met hem op de foto.

Herman kocht op een veiling bij restaurant Schnitzel Willie in Inzell het gewei dat nu boven de schuur in zijn schitterende tuin hangt. Toen hij het ding in handen kreeg, hield hij het meteen boven z'n hoofd en rende hij er als een dolle stier mee door het etablissement.

Tijdens EK's en WK's versiert voetballiefhebber Herman zijn hele tuin oranje. Hij is al bezig met de voorbereidingen voor het EK.

 

Dit is het vierde en laatste van een vierdelige serie interviews met Herman.

Deel 1, 'Herman Veldhuis blijft altijd donderjagen', staat hier

Deel 2, 'Ik heb een machtige tijd gehad', staat hier

Deel 3, 'Leo Beenhakker heeft meer van ons geleerd dan wij van hem', staat hier

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.