Vrijwillig weer aan het werk (deel 2)

Willem van Ree, is een oud collega van mij, waar ik zo'n 40 jaar mee heb samengewerkt. Ik zocht hem onlangs op bij "De Koperen Ezel" in Zuuk, waar hij vrijwilligerswerk doet. Deel 1 staat hier.

,,Laatst heb ik ook nog een aantal nieuwe zeepdispensers opgehangen en gisteren heb ik twee  geurdispensers opgehangen die je goed moet afstellen, om op bepaalde tijden te laten spuiten. Afgelopen winter was de waterleiding onder de grond bevroren, wat een trammelant was dat, maar die problemen zijn nu opgelost. Het heeft wel heel hard gevroren deze winter. Kortom ik blijf bezig en het is leuk werk om te doen".

Op de achtergrond hoor ik muziek in de ruimte waar we zitten, Willem zegt: ,,Als iemand een feestje geeft kan er muziek mee worden genomen, maar we hebben ook een eigen installatie hier, die behoorlijk hard kan ook. We hebben hier veel kinderverjaardagen, bij voorbeeld vorige week hadden we er hier zeven en dan 's avonds nog een familiefeest er achteraan, dan ben je hartstikke druk".

We beginnen aan een korte rondleiding buiten. ,,Momenteel zijn we ook bezig met het plaatsen van nieuwe speeltoestellen, daar is een bedrijf uit Friesland mee bezig. Met één toestel zijn ze al een paar dagen bezig. Er moeten nog schommels komen, er komt nog een carrousel bij. Aan de achterkant langs het kartbaantje komt ook nog een kabelbaantje". We lopen verder. ,,Sinds kort is hier ook een groententuin aangelegd, wat zal worden onderhouden door iemand van de zorgboerderij, die het zelf ook mogen gebruiken, maar ook het personeel en voor eigen gebruik. Zelf ben ik er ook wel mee bezig, er moet nog wel wat worden bijgepoot. Nu staan er bij voorbeeld wat uien, aardbeien, sla, andijvie, peultjes en tuinbonen".

Willem wijst hier, waar het kabelbaantje komt.

,,Met de beesten doe ik dus verder niets, alhoewel ik wel eens een paar keer naar een school ben geweest met een ezel en dan op het schoolplein een paar rondjes lopen, maar in principe ben ik daar niet voor. De ezels lopen hier achter (wijst in de richting van de Tolweg) in het weiland, wat hier ook toe behoort. De kleintjes lopen binnen, waar we dadelijk even gaan kijken". We lopen langs een soort konijnenhok, dat als een bouwpakket in elkaar is gezet en langs een houten ezel waar Willem gaten in heeft gezaagd. Het poseren is hij nog niet verleerd.

We passeren een aantal duiven, waar Willem bij zegt: ,,Ze zijn hier met een stuk of vier duiven begonnen en nu zijn het er inmiddels wel een stuk of vijfentwintig, het worden er steeds meer". Eerst laat Willen zijn domein, zijn werkplaats zien. ,,Let maar niet op de troep, het is nog erg rommelig. Ik heb hier echter alles bij de hand, boormachines, werkbank en een grasmaaier, daar zit ik ook nog wel eens op". We lopen door een ruimte waar de tuigjes voor de ezels hangen en mandjes die de mensen mee kunnen nemen met de ezeltochten. Daarna komen we in een ruimte waar alle voer voor de verschillende beesten op voorraad ligt. De vrijwilligers weten dan wat ze voor voer moeten pakken.

Nu komen we bij de jonge ezels en poseert de ene Willem samen met de andere Willem, de ezel die naar Willem vernoemd is. Hier staat ook dat witte varkentje van de Hoge Veluwe.

Buiten gekomen maken we een praatje met een andere vrijwilliger die met de tractor, behorende bij het bedrijf, in de weer is en maakt Willem een grapje met een van de vaste medewerksters. We lopen door langs een ren met kalkoenen, kippen, een varken en een apart soort schapen die op een geit lijken.Willem leest wat er op het bord staat, dat het varken een vleeseter is. ,,Volgens mij klopt dat niet", zegt hij, ,,Eén van de jongens heeft dat denk ik van het internet gehaald, maar ik geloof daar niets van". We lopen nu tegen een weide met schapen aan. ,,Deze schapen zijn kindvriendelijk. Andere schapen willen nog wel eens bokkig weglopen, dat doen deze niet. De kinderen mogen dus ook vrij tussen de schapen lopen".

,,Onderhoud van het hekwerk doe ik ook allemaal", zegt Willem, terwijl we naar de parkeerplaats lopen. ,,Bij de parkeerplaats is een stuk weide aangetrokken, want de capaciteit was veel te weinig voor het in steeds grotere getale komende publiek. Ook worden er nu door een hovenier struikjes bijgeplant". We komen langs een strook waar de ezels uit hun hok kunnen komen. ,,Kijk", zegt Willem, ,,De ezels vreten alle schuttingen aan en er zijn nu stalen hekken voor geplaatst, zodat ze daar niet meer bij kunnen komen. Iedere dag komt hier iemand stront scheppen en dan konden de ezels bij de schutting komen". Hier zijn we aan het einde van de rondleiding gekomen en na nog een kop koffie vervolg ik mijn weg naar huis en Willem gaat aan het werk.

Het was voor mij een zeer aangenaam bezoek en ik dank Willem voor zijn leerzame rondleiding en wens hem nog veel plezier in zijn vrijwilligerswerk. Maar goed dat  er ook altijd nog vrijwilligers zijn.

  

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.