'Mijn hondje en ik háten vuurwerk'

Plaats dit alsjeblieft anoniem, 'anders heb ik morgen een vuurwerkbom in mijn brievenbus', luidt het verzoek bij een ingezonden stuk over vuurwerk. Omdat we ons alles kunnen voorstellen bij de vrees, plaatsen we het stuk zonder de bij ons bekende identiteit van de schrijver bekend te makken. Anoniem reageren mag dit keer ook.

Vroeger vond ik vuurwerk leuk, kreeg van mijn vader een string met klappertjes, hele kleintjes die je zelfs in je hand tussen je nagels kon vasthouden en een klein plofje gaven.
Later ook best een liefhebber van wat groter spul.
Maar ik haat tegenwoordig vuurwerk!

Waarom?
Niet omdat ik het niet mooi meer vind maar omdat we een hondje hebben. Een paar uur rond oudejaarsavond zou nog mee te leven zijn maar hier in onze wijk de Vegtelarij is het al meer dan een maand raak. Kinderen lopen in het park en bij het tunneltje te knallen en anderen kunnen niet wachten om hun laatste illegale aankoop even te laten horen aan de buren. De laatste week voor oudejaarsavond is het helemaal raak. Soms lijkt het of er bombardementen zijn en waan ik me in Syrië, alhoewel ik me daar ook geen enkele voorstelling van kan maken en de mensen daar tekort doe.

Vuurwerk verbieden? Ach, de mensen die daar hun plezier in vinden wil ik het niet ontzeggen, maar moeten de mega knallen nu echt weken voorafgaand en, zoals voorgaande jaren, nog weken daarna doorgaan?

Als er in de verte al een knal is zit ons hondje al trillend onder de bank en wil niet meer mee naar buiten en dit is nu al een paar weken het geval.
Het is echt heel zielig!

Handhaving is toch waar het hier om gaat? Handhaving betekent toch dat afspraken en regels worden nageleefd en zo niet dat er dan sancties op staan?
Maar helaas is er geen toezicht en vervolgens blijft het een zootje ... De liefhebbers gooien hun glazen in waardoor uiteindelijk al het vuurwerk verboden wordt.

Alhoewel….
Ook dat zal zinloos zijn en alleen de Poolse verkopers zullen daar blij mee zijn, omdat er ook dan niet gehandhaafd zal worden.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Iemand met paarden

  Wij hadden één paard en twee pony's. Sinds enige tijd hebben we twee nieuwe buren, die geen paarden hebben. Het begon de de 30e al vorig jaar. de 31e vanaf 16h , even stil rond 18h. Dan vanaf 22h bleef het doorgaan tot 1am. Op 1 januari moest het 'restje' op, rond 18h. De paarden schrokken zo erg dat ze 2x door het schrikdraad zijn gerend. Het paard had al jaren een probleem in zijn rug, hijkon niet passief staan. Hij bleef de nacht 30/31 en 31/1 én 1/2 rondjes hollen in zijn box. Hij kon niet daarna helemaal meer staan : viel 10x per nacht om. Een paard moet staan om te slapen, liggen mag hooguit een kwartiertje. Op 3 januari moesten we hem laten inslapen, nog geen 21 jaar oud. Dit jaar waren we er op bedacht. Om 17h op de 30e, 31e én de 1e naar binnen. Op de 31e was nu de oude pony in paniek; vorig jaar was hij niet bang. Ik denk alleen dat hij nog weet dat het paard twee dagen later dood was. De andere pony stond vreemd genoeg rustig te kauwen.

  De pony was helemaal nat van het zweet. Ik was bang dat hij een hartaanval zou krijgen. Dat bleek vandaag niet eens een vreemde gedachte :
  ****s://www.ad.nl/buitenland/merrie-26-sterft-aan-hartaanval-na-vuurwerknacht-haar-vriendje-wijkt-niet-van-haar-zijde~a0717a6c/

  Met de buren praten zal geen zin hebben. Je ziet het aan het soort mensen, die leven voor de lol, voor zichzelf. De rest kan doodvallen.

 • Bert

  Misschien is Epe er klaar voor om te stoppen met vuurwerk. Een groots vuurwerk bij de Grote Kerk of Marktplein met een lekker knallende band erna. Klaar met de overlast, klaar met de verspilling, klaar met het dierenleed en klaar met het ver***tigen van mens, natuur en milieu. Misschien is oud en nieuw wel toe aan een nieuwe traditie en moeten we eens gaan nadenken.

  We hebben een jaar om het te regelen... Ik wens iedereen een mooi en liefdevol 2020!

 • vegtelarij 3

  Het is nu 1 januari 18.00 uur . Met de gedachte dat het wel meevalt Epe zuid zou ik zeggen loop eens even door de wijk. Sommigen weten niet van ophouden en gaan gewoon lekker verder. Loop en passant dan ook even bij de hond van de buren naar binnen, dan zie je in ieder geval ook wat daar wordt aangericht. En kijk dan ook nog even naar het 8 uur journaal en kom dan hopelijk tot de conclusie dat aso-gedrag kennelijk gemeengoed is geworden. In het kader van wat er in Arnhem is gebeurt is een ieder die nu op dit moment nog vuurwerk afsteekt de grootse ellendeling die er bestaat.
  En wat het blauw betreft op straat, schaf dit ook maar af, ik zie ze niet ................ of komt dat misschien door die grijze wolk ...........

 • Joop

  Niet alleen het vuurwerk maar ook buren die met oud en nieuw alles maar denken te kunnen verbranden.
  In plaats van het netjes via de milieustraat af te voeren kiezen zij voor het goedkope alternatief en steken alles maar in de fik.
  Lekker met de te verwachten mist en dit windstille weer. En dan maar niet te spreken over de milieu schade.
  Zo iets doe je niet en helemaal niet in een woonwijk.
  Gewoon asociaal gedrag.

 • Vegtelarij 2

  Ik woon ook in de Vegtelarij en ik ben het 1000 procent met u eens. Ik heb 3 honden waarvan 2 echt in complete paniek leven al een paar weken..en de buren vinden het nog gek ook..maargoed. Helemaal verbieden hoeft van mij niet, ook al heb ik echt he-le-maal niets met vuurwerk, nooit gehad ook. Toezicht zou een goede oplossing zijn, mits er ook gehandhaafd gaat worden en er echt sancties komen. Anders heeft het totaal geen zin.

  Bah, ellendige maand. December hoort leuk te zijn; Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw. De eerste is door andere redenen verziekt, de tweede is verplicht geworden in de meeste gevallen en de derde is ook weg door al dat geknal vanaf eind november.

  Desondanks wens ik een ieder die dit leest een hele fijne jaarwisseling toe, en hopelijk zonder al te veel stress voor alle lieve viervoetige gezinsleden.

 • Epe zuid

  Ik denk dat het tot nu toe reuze mee valt, op dit moment geen knal te horen. Tuurlijk zijn er momenten dat het wat meer is, maar vanaf begin december tot nu valt het best mee. De overlast in Apeldoorn zal op dit moment een stuk groter zijn dan hier. Maar iedereen beleeft het op zijn eigen manier.

Powered door Komento