Subsidie schaapskudde Epe/Heerde

Omdat het rijk niet met de toegezegde regeling voor schaapskuddes is gekomen, heeft de provincie Gelderland besloten de tien Gelderse schaapskuddes nog één jaar te subsidiëren. Daarna moet het wat de provincie betreft afgelopen zijn met overheidssteun. Dan valt dus een kleine 25.000 euro provinciale subsidie weg voor de schaapskudde Epe/Heerde op de Renderklippen. Het hangt daarna vooral van de gemeenten Epe en Heerde, die de kudde samen ook subsidiëren, af of de schaapskudde kan blijven bestaan. Jan van de Vlekkert ziet de bui al hangen.

Na even afgewacht te hebben op de natuurlijk overweldigende reacties n.a.v. het niet meer subsidiëren van de Eper schaapskudde(s) blijkt tot mijn grote verbazing dat de interesse hiervoor helaas nihil is.

Het eventueel verdwijnen van de schaapskudde heeft nogal wat gevolgen.

Door het niet meer begrazen zal dit grote gevolgen hebben voor de bio-diversiteit en een toenemende vergrassing zal een grauwsluier leggen over die mooie grote (stille) paarse heide. Kunnen de ansichtkaarten van het mooie Epe ook meteen de prullenbak in.

Natuurlijk kun je redeneren, dit is de natuur, laat deze zijn gang gaan. Ik ben daar zelf een groot voorstander van.
Maar voor diegene onder ons die een voorbeeld wil zien, ga eens kijken op de Tongerense heide waar vennen door vergrassing bijna compleet verdwenen zijn.

Nee, het is niet een groot doemscenario over de natuur dat ik bij u wil neerleggen. Het is het behoud van een stuk Eper cultuurgoed waarin de provincie kennelijk geen oog voor heeft en ook de gemeente Epe wat betreft de subsidie het laat afweten.
Wel veel geld uitgeven voor een zwijnenkerend raster, dat zichzelf m.i. allang heeft achterhaald, want laten we eerlijk zijn, die paar wilde zwijnen die er nog lopen, richten niet meer schade aan dan een veredelde molshoop.

Wie de afgelopen periode heeft gevolgd wat betreft de financiering van het vermaledijde zwijnenkerend raster, moet tot de conclusie komen dat dit kennelijk een heikel probleem is.

Trouwens, net zo’n mooi woord als ‘zwijnverdwijnende bermen’ of zoiets.

Het verdwijnen van de schaapskudde heeft nog meer consequenties zoals b.v. het feit dat we waarschijnlijk m.i.v. volgend jaar tijdens de Kerstnacht bij een lege schaapskooi staan te overdenken, hoe was dit ook weer in het verleden.

Ook het Schaapscheerdersfeest zal voorgoed tot het verleden horen.

En als we dan eenmaal met z’n allen ingerasterd zijn en door de toeristen worden gevoederd, dolen we enkel nog rond op die grote stille heide waarvan de paarse glans voorgoed verloren is.

Maar nu de alternatieven voor de financiering.

Ik verwacht van de gemeente Epe een grote creativiteit, er zijn het afgelopen jaar potjes open getrokken, helaas niet altijd beschikbaar voor het algemeen (Eper) belang!!

Maar je kunt er bijna op wachten, naast het op naam stellen van de zitbankjes in de Eper bossen en het in de uitverkoop gooien van het hertenkamp, zal de gemeente Epe u waarschijnlijk voorstellen om entree te heffen om op de Renderklippen te mogen wandelen.

Met dit voorstel komen we dan op de Werelderfgoedlijst, maar dan met een status zoals Orvelte.

Toch nog fijne feestdagen.Jan van de Vlekkert

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.