Een mooi gekamde baard van Koning Winter

Ijshaar (5) (Custom) (Custom)Sommige ‘deskundigen’ beweren dat het een uiterst zeldzaam natuurverschijnsel is, maar dat is een beetje overdreven. Je moet gewoon de goede weersomstandigheden en een flinke portie geluk hebben. En dat had Bert Otterspeer vanmorgen tijdens een koud ATB-tochtje richting Heerderstrand. Daardoor kon hij prachtige foto’s maken van een wel heel mooie bos ijshaar.

Er zijn drie ingrediënten nodig om ijshaar te doen ontstaan: een hoge luchtvochtigheid, een heel klein beetje vorst (0-4 graden) en een dood stuk hout van een berk of Amerikaanse eik. Bij die omstandigheden wordt het water dat bij de stofwisseling van schimmels door piepkleine openingen in het dode hout naar buiten wordt geperst, onmiddellijk bevroren. Dat groeit van binnenuit aan tot het een haarvorm krijgt. Zodra de temperatuur verder daalt of op of boven het vriespunt komt, verdwijnen de ragfijne haartjes.

Het verschijnsel was dit jaar al enkele malen eerder te zien, maar Bert Otterspeer kwam vanmorgen zo’n mooie bos ijshaar tegen, dat bij het zien er van meteen duidelijk wordt waarom het verschijnsel ook wel de ‘baard van Koning Winter’ wordt genoemd.

Ijshaar (4) (Custom)

Ijshaar (5) (Custom)

Ijshaar (1) (Custom)

Ijshaar (2) (Custom)

Zo kan het ook, zag Bert vanmorgen:

Ijshaar (3) (Custom)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento