Terug in de tijd met Bert & Gert: nostalgie die soms pijn doet

Bert en Gert 8Een bezoek aan expositieruimte De Ring is de moeite meer dan waard voor iedereen die iets met Epe heeft. En dat hebben we allemaal. Te zien is de expositie Heden & Verleden van Gert van den Esschert en Bert Hanekamp, die op 32 grote foto’s laten zien hoe Epe vroeger was en die plek in de loop der tijden rigoureus is veranderd. Dat levert heel veel mooie verhalen op, maar doet bij sommige fotocombinaties ook wat pijn.

Heden & Verleden is de naam van de succesvolle rubriek van Gert & Bert in deze site. De meer dan 150 afleveringen leverden eerst een boek – Ons dorp van toen _ zo was ’t en zo is ‘t – op en nu dan een tentoonstelling in de expositieruimte in het gemeentehuis. Kleine door Gert van den Esschert verzamelde prentbriefkaarten zijn door Bert fors uitvergroot en desondanks haarscherp en glashelder. Bovendien heeft Bert de afgebeelde straten, gebouwen en wat dies meer zij zeer recentelijk ter plekke nogmaals gefotografeerd. Dat levert een prachtig overzicht op van hoe Epe afgelopen pakweg honderd jaar is veranderd van een sfeervol dorpje met zandwegen en veel mooie, markante gebouwen tot een dorp van dertien in een dozijn met veel asfalt en blokkendozen. Natuurlijk, het is heerlijk wonen in Epe, het centrum heeft met z’n vele terrassen en autoluwe stukjes een aangenaam verblijfsklimaat, dankzij het zéér uitgebreide winkelaanbod is er bijna alles te krijgen en vroeger was niet alles beter, maar toen was het in ieder geval een stuk gemoedelijker in ons dorp, waar iedereen elkaar kende, behalve de vele toeristen die hier ook toen al kwamen vakantievieren. Toen waren er nog geen projectontwikkelaars die met hun gebouwen vooral geld willen verdienen en maling hebben aan het karakter van een dorp. De mensen die het zih konden veroorloven, wilden vooral in mooie huizen wonen; iedereen mocht weten dat ze het goed hadden. Architecten mochten zich naar hartenlust uitleven.

Bert en Gert‘Eeuwig zonde dat het zo veranderd is’ en ‘Dat gebouw hadden ze nooit moeten slopen’ waren gisteravond tijdens de openingsavond enkele van de veelgehoorde reacties. Vooral Epenaren die in de jaren 40 tot 60 in de vorige eeuw hier geboren en blijven wonen zijn, namen de eerste de beste gelegenheid te baat om de foto’s te bekijken. ,,Dit was vroeger…’’, ,,Hier woonde …’’, ,,Daar heb ik nog …’’; één en al nostalgie bij herkenbare taferelen. Het leverde schitterende annekdotes op, die bij het zien van oude foto's vanzelf boven komen borrelen.

Oud-burgemeester Chris de Loor opende de expositie en memoreerde dat vooral na de Tweede Wereldoorlog Epe stevig is gegroeid. ,,En nu, in 2018, is het oude dorpshart grondig veranderd. We zien een veel groter dorpscentrum met veel grote winkels en daar omheen veel grote eenvormige woonwijken. Dat kunt u op de tentoonstelling ook zien. Economische en technologische ontwikkelingen zijn niet tegen te houden en dat dwingt bewoners en overheid bij de tijd te blijven, wil je niet de centrumfunctie die je altijd had, kwijtraken. Blijft de kernvraag: hoe doe je dat, bij de tijd blijven? Je mag omkijken met nostalgie – zie de fraaie, kraakheldere historische foto’s in De Ring – maar je moet je tegelijk realiseren dat vroeger niet alles beter was en ook niet terugkomt.’’

Vooral dat laatste doet bij een aantal foto’s pijn. Er is slechts één troost: gelukkig hebben we de foto’s nog.

Gaat dat zien in De Ring, waar de tentoonstelling tot 2 november is te bewonderen. En iedereen die ons dorp van vroeger heeft meegemaakt: ga er op woensdagavond 10 oktober (ook) naartoe. Gert van de Esschert toont dan een aantal foto’s die hij, uiteraard aangevuld door bezoekers, van commentaar zal voorzien. Een avond in reüniesfeer, boordevol mooie verhalen over ons dorp van toen. Aanvang 19.30 uur, toegang gratis.

Bert en Gert 1

Bert en Gert 2 

Oud-burgemeester De Loor: ,,Denk eens aan de groeiende druk van het verkeer op ons dorpscentrum. Wel slopen of niet slopen, wel opknappen of niet opknappen; voorbeelden genoeg in De Ring.''

Bert en Gert 4

De neven Rijk (van Ark) & Rijk (van Ark) (resp Jzn en Mzn - midden) halen leuke herinneringen op met Bert Hanekamp (links)...

Bert en Gert 5

... en hebben het prima naar hun zin als ze foto's uit hun jeugd en geboorteomgeving zien.

Bert en Gert 6

Twee bekende figuren op de nostagische foto's: Dina van Eek en huiasrts Arend Mijs. In de door Gert verzorgde catalogus is veel informatie over deze en de andere foto's te lezen.

Bert en Gert 7

Gert van den Esschert (middden) in gesprek met oud-voorzitter Wim Geerts van Amateur Fotografen Vereniging Epe (rechts) en oud-raadslid Dirk Jan Beumer uit Oene.

Bert en Gert 8

Berry Zimmerman bij een stukje Parkweg, waar de Spar winkel van de Fam. Jansen stond.

Bert en Gert 9

Zoek de verschillen. De foto's zijn op exact dezelfde plek gemaakt. Onvoorstelbaar!

Bert en Gert 10

Oud-burgemeester De Loor, onder wiens leiding na aandrang van de ondernemers de rondweg is aangelegd, met Jan (Sickmann, links) & Jan (Warnaar) in geprek over een stukje Hoofdstraat van vroeger.

Bert en Gert 13

Bert en Gert 12

Bert en Gert 14

Bert en Gert 15

Bert en Gert 16

Bert en Gert 17

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
Powered door Komento