Fietstochtje naar weleer

P9330290 copyIn de vorige aflevering van 'Vierkant rond' van afgelopen vrijdag die hier staat, ben ik terug gegaan naar de buurt waar ik geboren ben en waar het een en ander veranderd is.

Afgelopen donderdagmiddag hebben we een klein eindje gefietst, het was immers prachtig weer. Ik wilde eigenlijk naar de buurt waar ik geboren ben en we hebben het fietspad tussen Kanaal en de Grift genomen richting de Klementbrug in Heerde en dan zit ik dicht in de buurt waar ik geboren ben.

Het is natuurlijk ook zo dat bij iedere aflevering van 'Vierkant rond' wel iemand is die in zo'n buurt woont of er heeft gewoond, zo ook die laatste keer dat ene G. van Munster het meteen wist en die kon het zeker weten, want hij heeft er zelf gewoond met zijn vrouw Toos, maar dat even terzijde. Op de eerste foto van desbetreffende aflevering staat de (verbouwde) boerderij waar ik geboren ben en mijn prille jeugd heb doorgebracht. Dit huis staat op de driesprong Oenerweg met de Badhuisweg. Wij, mijn vader Hans, moeder Mina en broertje Wim, woonden hier in buurtschap de Horsthoek, eigenlijk vlak tegen de Eper grens. De Badhuisweg heet aan de Eper kant Badweg. Nu doorsnijdt de A50 deze beide wegen. De naam zegt het al, het moet iets te maken hebben met een zwembad en dat was De Weijerd, die op zich nog steeds bestaat, maar helaas al lang niet meer in functie is.

Mijn ouders hadden, zoals wel te zien is op de elfde foto, een boerderij met een koe of 10 á 12, een paar varkens en een hok vol kippen. Een keuterboer, klein boertje dus zoals dat heette. Dichtbij stond en staat ook nu nog steeds de Horsthoekerschool. Iets verder dan de Horsthoekerschool aan de andere kant van de weg stond het bedrijf van rozenkwekerij Buisman, waar ik in de schoolvakanties een leuke zakcent verdiende. Van dat zakcentje kocht ik mijn eerste tweedehands horloge bij Huijssoon in Epe. Ik voelde mij de koning te rijk. De Horsthoekerschool is een openbare school en helaas mochten wij, mijn broertje en ik, daar toen niet naar toe, wij moesten naar de Emmaschool aan de Bonenburgerlaan in Heerde, een School met den Bijbel. Langs ons huis liep een smal paadje naar de Keuterstraat in Heerde, te zien naast de heg in het midden op de tiende foto. Dat paadje was alleen lopend of met de fiets begaanbaar en liep onder andere tussen de roggevelden door en doorkruiste de Schoolweg en later, voordat het op de Keuterstraat uitkwam, de Haneweg. Dit paadje werd ook wel het Kerkpaadje genoemd – de naam zegt het al, mensen uit de Horsthoek gingen hierover vroeger naar de kerk – en doordat het korenvelden doorkruiste, werd het ook wel het korenpaadje genoemd. In de zomermaanden kwam hier heel veel schooljeugd uit Heerde over om naar zwembad De Weijerd te gaan. Langs dit paadje en soms langs de Groeneweg, toen nog een zandweg, gingen we dan naar school. De Groeneweg ligt net na de Horsthoekerschool.

Schuin tegenover, op de hoek Oenerweg met de Badhuisweg, woonde de familie Berghorst, in het eerste huis rechts aan de Badhuisweg de familie Van Leeuwen en kort daarna aan de linkerkant ook een familie Van Leeuwen, geen familie van elkaar. Ga ik de Oenerweg af richting de Eperweg, dan waren onze eerste buren de familie Gorter. Weer een huis verder woonden ome Jan en tante Gerrie, ook Hanekamps. Jan was een broer van mijn vader. Ze hadden twee zonen, de een heette Lammert, die op jonge leeftijd overleed en de ander ook Bert. Niet ver bij ons vandaan, aan de Schoolweg, woonden ome Dirk en tante Jo. Dirk was ook een broer van mijn vader en had ook twee zoons, Ep (destijds bekend van Sportschool Hanekamp in Apeldoorn) en Jan. Mijn vrouw heeft in de jaren 60 nog judoles gehad van Ep Hanekamp. Er woonden dus eigenlijk drie families Hanekamp op een kluitje, met alle drie twee zonen. De families Jan en Dirk Hanekamp verhuisden naar Epe. Neef Bert woont ook nu nog in Epe en is de enige Hanekamp in Epe die familie van mij is.

Mijn ouders hielden het op een gegeven moment voor gezien met de boerderij en lieten zich saneren, wat toen kon en wij gingen zo omstreeks 1967 (als ik het mij goed herinner) met ons vieren aan de Irenelaan in Heerde wonen, wat ik een verademing vond. Daar hadden we een douche; man, wat was dat een genot vergeleken met een teil met water aan de Oenerweg. Bovendien hadden we toen ook een eigen slaapkamer. Mijn vader ging werken bij azaleakweker Van den Belt en later bij drukkerij Van der Most. Van het platteland, wat de Horsthoek ook is, naar het dorpscentrum Heerde was een grote stap, maar wel een zeer aangename. Zelf zat ik toen op de MTS in Zwolle, die ik overigens niet af heb gemaakt en in 1969 ging ik bij Drukkerij Hooiberg werken, waar ik boekdrukker werd. In die tijd werd je meteen zonder problemen voor vast aangenomen.

P9330279

Bij de Klementbrug, waar ik wel eens zat te vissen.

P9330284

Hier loopt de Oenerweg verder richting Oene, door buurtschap Markluiden.

P9330282

Hier fietsen we op de Oenerweg de Horsthoek in.

P9330287

De Groeneweg met in één van de bomen een eekhoorn, zie volgende foto.

 4214266

P9330289

Hier stond vroeger aan de linkerkant de rozenkwekerij van Buisman.

P9330291

Zicht op de Horsthoekerschool op de splitsing Oenerweg en Schoolweg.

P9330292

In het midden is hier al mijn geboortegrond te zien aan de Oenerweg ...

P9330304

... en nu aan de rechterkant.

P9330308

Langs de heg in het midden liep het Kerkpaadje naar de Keuterstraat in Heerde.

P9330309

De verbouwde boerderij aan de Oenerweg 3, waar ik ben grootgebracht. De drie daken waren er toen ook al. Het rechter gebouwtje was en is ook nu nog een schuur en in het midden een aangebouwd woonhuis waar vroeger mijn opa en oma woonden. Het werd later verhuurd aan onder anderen de familie G. van Munster.

P9330314

Hier woonde de familie Berghorst, waar ik mij nog van kan herinneren dat er ieder jaar een varken werd geslacht en met oud en nieuw werd er een emmer vol met oliebollen gebakken.

P9330313

Aan de rechterkant van de Badhuisweg de familie Van Leeuwen. Deze familie had als enige in de buurt telefoon. Die stond in de gang en als er wat aan de hand was in de buurt, mocht men er gebruik van maken. Aan de linkerkant, nog net iets zichtbaar, woonde andere de familie Van Leeuwen.

P9330315

Meer richting de Eperweg een plantsooentje waar we vroeger voetbalden met andere buurjongens en -meisjes. Rechts het verlengde van de Zwarteweg. Dit gedeelte van hier tot aan de Eperweg is nu doodlopend.

P9330316

P9330317

Rechts woonde de familie Gorter en in het midden, het eerste witte huisje, woonde de familie Jan Hanekamp.

P9330319

In de verte ergens links van het midden aan de Schoolweg woonde de familie Dirk Hanekamp.

P9330297

Vanaf hier recht voor mij aan de Schoolweg ergens in het midden liep het Kerkpaadje...

P9330298

... dat hier langs de heg verder liep, de Haneweg overstekend naar de Keuterstraat.

P9330303

Zicht op Heerde vanaf de Schoolweg.

 

Ik heb nu niet het hele fietstochtje van die donderdag beschreven, vond het wel leuk om eerst even terug te keren naar mijn roots. Kop en staart van dit fietstochtje komen een volgende keer aan de beurt.

 

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Wicher Rorije

  Mooi verhaal met veel bekende dingen voor mij. Wij woonden tegenover de azaleakwekerij en ging naar de Hosthoeker school.
  Eerst nog langs het zwembad.(kon toen nog)
  Later langs de keet ( soms Wendy op pikken ).
  En via dat zandpad (bij Evert Bosman die ook nog bij v/d Beld heeft gewerkt) dat nu is afgesloten.

 • Rijk van Ark Jzn

  Mooie foto's en een heel mooi verhaal Bert.
  De beide families van Leeuwen waren wel familie van elkaar, namelijk broers. Gait en Harm van Leeuwen. De echtgenote van Gait van Leeuwen was nog weer aangetrouwde familie van de van Arken uit Heerde. Ze konden beiden niet zo goed met elkaar op schieten.
  Het Kerkepad kwam op de Keuterstraat uit ter hoogte van de Langeslag. Ben benieuwd naar je volgende verhaal. Groetend Rijk

 • Bert Hanekamp

  Beantwoordde: Rijk van Ark Jzn

  Rijk,

  Dit is wat ik weet over de twee families van Leeuwen aan het begin van de Badhuisweg. De oude van Leeuwen van Badhuisweg 2 heb ik amper gekend, maar kan mij weduwvrouw van Leeuwen nog wel herinneren. Bij haar woonde een vrijgezelle knecht, zoals men dat toen noemde, die het boerenwerk voor zijn rekening nam. Volgens mij heette hij van Huffelen. Het echtpaar van Leeuwen had 4 dochters en twee zonen. De ene dochter was getrouwd met Wim van der Most (van de drukkerij). De tweede dochter was getrouwd met Theo Dalmolen. De derde dochter was getrouwd met Jans Eeftink, destijds onder directeur van PTT Epe en de vierde weet ik niet meer. De ene zoon heette Gerrit (Gait) en woonde aan de Plakkenweg in Heerde. Hij zat ten tijde van boer Koekoek in het bestuur van de boerenpartij in Heerde. De tweede zoon Herman (Harm) woonde dicht bij het Heerderstrand. Mensen met een bepaalde vorm van exceem konden daar een zalfje halen die hij zelf maakte en had overgenomen na het overlijden van zijn schoonvader. Ik denk dat er niet veel meer van leeft.

  Dan de familie van Leeuwen aan de overkant van Badhuisweg 3, ook een boeren gezin. Daar woonde Gé van Leeuwen met zijn vrouw, volgens mij, Bertha Brummel. Ik kan me ook nog herinneren dat er nog een opa of oma woonde in een deel van het huis. Ze hadden een zoon en een dochter. Dochter Rikie, waarvan ik niet meer weet waar die gebleven is. Zoon Jan was ik toen bevriend mee, kwam er vaak over de vloer. Jan woont als ik het goed heb in Heerde. Badhuisweg 3 zit nu Helios, een tantra centrum.

 • Bert Hanekamp

  Beantwoordde: Bert Hanekamp

  Rijk, nog even ter aanvulling, volgens mij waren de families van Leeuwen van de badhuisweg 2 en Badhuisweg 3 geen familie van elkaar.

 • Rijk van Ark JZn

  Beantwoordde: Bert Hanekamp

  Goede middag Bert, je hebt het toch even mis. Maar ik denk dat het komt omdat wij het waarschijnlijk over verschillende generaties hebben. Gerrit van Leeuwen, geboren in 1891, gehuwd met Aaltje Bagerman, Badhuisweg 2 en Harmen van Leeuwen, geboren 1890, gehuwd met Hendrika Gijsberta Bonhof, Bashuisweg 3, waren broers. Zoons uit het 2e huwelijk van Gerrit van Leeuwen, geboren in 1853 met Janna van Ark, geboren 1856. De rest van de info bespreken we nog wel. Hartelijke groet, Rijk

 • Leo Horst

  Leuke verhalen Bert en prachtige beelden. Ik bewaar ook fijne herinneringen aan de Horsthoek. Ome Dirk en tante Jo Hanekamp waren ook mijn oom en tante. Tante Jo was een zus van mijn moeder. Wij logeerden daar wel en onze neven Ep en Jan bij ons. Hoe ouder we worden , hoe leuker de herinneringen. Ik geniet altijd van jouw verhalen en foto's . Ik hoop dat je daar nog lang mee doorgaat. Leo Horst.

 • bertha

  heel mooi, leuk om te zien!

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.