Schaapscheerdersfeest: Epe op z'n best

DSC 6661 AangepastHet schaapscheerdersfeest in Epe was vandaag na een min of meer valse start weer een fantastisch evenement. Voor het eerst in de ruim twintig jaar dat hij schaapherder is, had Lammert Niesing op de dag van het schaapscheerdersfeest te maken met regen. Althans, toen hij om kwart over acht wilde vertrekken. Om de vachten droog te houden – de kudde had de natte nacht in de schaapskooi op de Renderlippen doorgebracht – werd besloten te wachten tot kwart voor tien, toen het droog zou worden. Daardoor arriveerde de kudde pas rond half elf in het centrum, waar bezoekers vooral op de Hoofdstraat min of meer een erehaag vormden voor het koddig wandelende gezelschap dames met warme vachten.

In andere jaren arriveerde de kudde altijd rond acht uur in het dorp, maar om meer mensen de gelegenheid te bieden getuige zijn van de doortocht, was besloten ruim een uur later dan anders te vertrekken. Dat werd door omstandigheden dus nog later en dat was vermoedelijk debet aan de grote belangstelling tijdens de intocht. Bovendien draafde de kudde voor het eerst niet over de Lohuizerweg-Willem Tellstraat, maar over de Sportlaan, Hoge Weerd, Bloemstraat en Hoofdstraat. Dat was absoluut voor herhaling vatbaar. Sterker nog, vermoedelijk volgt de kudde over twee jaar diezelfde route op de terugweg, die nu nog via de Willem Tellstraat en Lohuizerweg leidde.

De veel kortere tijd die de scheerders hadden om ongeveer honderd volwassen ooien – een kleine veertig lammeren waren in de kooi achtergebleven omdat hun vacht nog niet aan een knipbeurt toe is – te kortwieken, bleek geen enkel probleem. Twaalf solisten en duo’s werkten in hoog tempo door en hadden geheel volgens planning de hele kudde om vier uur geschoren.

Ondernemersvereniging Epe heeft het schaapscheerdersfeest, dat in de oneven jaren in Epe en in de even jaren in Heerde wordt gehouden, twee jaar geleden nieuw leven in geblazen en dat dit jaar verder uitgebouwd. En dat was een groot succes. Het kerkplein was gevuld met kramen met brocante; geen rommel, maar echte brocante. Er waren, ook naast de scheerdersweide, kramen van onder meer Hagedoorns Plaatse, poffertjesbakker Hans van der Schoot was er, het Sint Maartensgilde verkocht onder meer oliebollen, imkerij ’t Haagje bracht honingproducten aan de man en natuurlijk was de nauw aan de kudde gelieerde Wilma Snel er ook met haar spinnenwiel en verkoop van wolproducten. (Bert Hanekamp laat daar morgen het een en ander van zien.)

Het evenement trok vele duizenden mensen, van wie velen van heinde en verre naar Epe gekomen waren.

Bij de schaapskooi werden de ooien weer herenigd met hun kroost, wat zoals gebruikelijk een kostelijk geblaat opleverde. Dat is op dit filmpje goed te zien en horen.

Meer foto’s staan op facebook van de schaapskudde Epe-Heerde.

DroneflyBennie volgde de kudde vanaf de schaaskooi tot de dorpskom met zijn drone en dat leverde de volgende film op.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.