Uw stem kan deze foto extra bijzonder maken

Bevrijding Epe 19 04 1945 Aangepast

De meeste Epenaren en zeker de trouwe bezoekers van deze website en lezers van het boek 'Ons dorp van toen' zullen deze foto onmiddellijk herkennen. Hij is gemaakt op 19 april 1945 en maakt kans om te worden gekozen bij de 100 meest aansprekende foto's die in de Tweede Wereldoorlog in ons land zijn genomen. Daarom het verzoek om er op te stemmen.

Gisteren is het startsein gegeven voor de zoektocht naar de meest aansprekende foto's uit de Tweede Wereldoorlog in de provincie Gelderland. De door Gert van den Esschert ingezonden foto is geselecteerd bij de 50 meest bijzondere foto’s van Gelderland. Van deze 50 foto’s zullen door stemming er 25 worden ingezonden om een kans te maken om bij de beste 100 oorlogsfoto’s van Nederland te horen.

Het is de foto waarop de aangerichte schade is te zien van de door de Duitsers op 16 april 1945 neergelegde en een dag later om 8.30 uur tot ontploffing gebrachte vliegtuigbommen in de Hoofdstraat teneinde de Canadese bevrijders tegen te werken. Er ontstond een enorme krater met een doorsnede van ongeveer zes meter en een diepte van vier meter. Het postkantoor en links daarvan de boekwinkel van J. Scholten, de huishoudelke artikelenzaak van L. Lammers, alsmede de elektriciteitszaak van J.H.E. Beumer moesten er aan geloven. Op 19 april 1945 werd Epe officieel bevrijd.

Aan de Eper gemeenschap en de bezoekers van deze website het verzoek om op deze foto te stemmen, om een kans te maken bij meest aansprekende 100 foto’s van Nederland te komen. Dat kan op www.in100fotos.nl/gelderland/stem/ (2 foto's selecteren).

De foto is afkomstig uit het Streekarchief Epe-Hattem-Heerde; de fotograaf is volgens archivaris Gerrit Kouwenhoven onbekend.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.