Het woordenboek aanpassen

Zo net na de jaarwisseling maken verschillende instanties, meestal een financiële, balans op van het afgelopen jaar, met daarbij de jaarwisseling.

Ik wil hierbij ook even een balans opmaken van wat ik vind. Wat is er toch mis gegaan in deze maatschappij, die eigenlijk zo mooi kan zijn. Waar ging het toch mis, zijn we met ons allen te tolerant geweest? Vaak hoor ik het zinnetje van drie woorden: moet toch kunnen. Mijn vrouw, ik en zoveel anderen zijn geboren in de jaren 50 en hebben dus al heel wat jaren achter de kiezen. Wij hadden en hebben ook kinderen, die we destijds hebben geprobeerd normen en waarden mee te geven. Snoepen op straat oké, maar stop het papiertje even in je zak en gooi het daarna in een prullenbak. Ook: van andermans spullen blijf je af. Of dat allemaal werd nageleefd! Daar waren wij ook niet altijd bij. Wat je vandaag de dag allemaal ziet liggen op straat, rijst de pan uit, van verpakkingsmateriaal tot lachgascapsules, om er maar enkele te noemen. Schooljeugd eet tegenwoordig geen boterham meer, maar haalt in een supermarkt een pak koeken, en waar blijft het verpakkingsmateriaal? Jawel: moet toch kunnen. Niet alleen jeugd, maar ook volwassenen kunnen er wat van.

We hebben ook te maken met steeds meer buitenlanders, die van huis uit andere normen en waarden gewend zijn. Deze stroken en botsen steeds vaker met de Nederlanders. Denk aan Zwarte Piet, negerzoenen, jodenkoeken, kerststol, kerstfeest en ga zo maar door. Alle Nederlandse gewoonten moeten wijken voor een minderheid. Kerken lopen leeg, wat ik zelf niet zo verwonderlijk vind, maar moskeeën rijzen vooral in veel steden de pan uit. Ik houd mijn hart vast in wat voor maarschappij onze kleinkinderen en daar later weer de kinderen van zullen leven.

Met afgrijzen lees je wat er zo allemaal gebeurt in ons land. Ik krijg de indruk dat de verkoop van messen en pistolen of geweren een bloeiperiode beleeft. Mensen worden niets ontziend neergestoken of neergeknald. Ook denk ik aan die bejaarde man die even door een stel knapen zomaar werd neergeslagen. Dit is gewoon maar een voorbeeld van nog veel meer voorvallen. Dan de jaarwisseling, overal branden, een Amsterdamse politie zei 'het lijkt wel of de hele stad in de brand staat'. Hulpverleners worden belaagd en krijgen als cadeau vuurwerk naar zich toe gegooid. Een rouwstoet in Ede wordt bestookt met vuurwerk, gewoon walgelijk. Denk bovendien ook maar eens aan het dierenleed. Ongetwijfeld kun je nog heel veel meer voorbeelden noemen. Rutte en Grappenhaus hebben voor de jaarwisseling alle inwoners toegesproken om het toch maar wat rustig aan te doen met oud en nieuw. Wat een lachertje is dat. Hier ben ik weer: moet toch kunnen. Het wordt zo langzamerhand eens tijd dat de politiek zich echt achter de goed betaalde oren gaat krabben. Een deel van de politieke partijen in ons land is sowieso voor een verbod op consumentenvuurwerk, maar er zijn er ook een paar die alles willen laten zoals het is. Deze laatste denken natuurlijk al aan gezichtsverlies, want dat gaat stemmen kosten bij de volgende verkiezingen.

Ik las dat de schade van de jaarwisseling tot nu toe nog wel mee viel volgens de verzekeringsmaatschappijen, 15 miljoen. Er is legaal voor 77 miljoen aan vuurwerk verkocht, illegaal nog niet eens meegerekend. Met al dat vuurwerk is heel wat rotzooi de lucht in geblazen. Ook zag ik foto's van hoe het in sommige straten was toegegaan, het leek soms wel of er oorlog was geweest. O ja, de veroorzaker ruimt de troep toch op? Nee hoor, laten we lekker liggen, moet toch kunnen. We zijn toch allemaal zo met het milieu bezig, en dat dan? Deze gekte met oud en nieuw zou een traditie zijn, maar het vuurwerk afschieten met oud en nieuw stamt eigenlijk uit de jaren 50. De Chinezen die toen in ons land kwamen brachten het mee. Deze zogenaamde traditie kunnen we dus missen als kiespijn. Veel landen zijn momenteel bezig om het vuurwerk helemaal af te schaffen, hopelijk volgt ons land ook. Nu zult u natuurlijk zeggen: je bent zelf ook jong geweest. Ja, ik heb in mijn jeugd ook enkele rotjes afgeschoten, maar zoals het er tegenwoordig aan toe gaat, kwam nooit in ons op. Ben ik nu gek, of hoe zit het allemaal toch; moet toch kunnen, allemaal.

Als ik bovenstaand nog weer eens doorlees, denk ik: ben ik eigenlijk een fatsoensprediker? Of dat zo is, is aan u. Sommigen van u zullen het met mijn opgemaakte balans eens zijn, maar anderen zullen misschien zeggen: moet toch kunnen, allemaal. O ja, om nog even op de kopregel terug te komen, de woorden 'respect' en 'fatsoen' kunnen uit ons woordenboek worden geschrapt, want die hebben toch veelal geen betekenis, laat staan inhoud meer.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Harm Scholten

    Inderdaad,prima artikel van de heer Hanekamp,verbazingwekkend dat er niet op gereageerd word.

  • henk Posthouwer

    Dag Bert,


    Zo'n mooi artikel en dan geen commentaar? We zullen maar denken: 'Wie zwijgt stemt toe', maar ik wil niet alleen zwijgen en toestemmen, maar ook nog een schriftelijk heel duidelijk kenbaar maken dat de inhoud en strekking van jouw artikel mij uit het hart gegrepen is!

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.