Over Henk gesproken

IMG 7429 copyDe naam Henk of Hendrik is een bekende jongensnaam, die echter niet eens zo vaak wordt gebruikt. Op de lijst van top-duizend babynamen komt Henk pas op nummer 780 tevoorschijn. Er zijn ongeveer 5700 Henken in Nederland. Meisjes heten nooit Henk, hoewel in mijn geboorteplaats Putten de naam Hendrikje wel geregeld werd gegeven; het was vooral bij de echte Puttenaren de gewoonte om jongensnamen om te vormen tot meisjesnamen door een verkleinwoord te maken, dus: Hendrikje, Klaasje, Lubbertje, Gijsje, Elbertje, Eibertje enzovoort.

Er zijn dus niet heel veel Henken in Nederland, maar ze vormen uiteraard een stevige en vastberaden groep. Neem maar eens een kijkje in de sportschool aan de W. G. van de Hulststraat: je komt ze daar overal tegen. Er is zelfs een speciaal Henkenklasje, dat dagelijks serieus en succesvol traint voor een sixpack. De naam Hendrik betekent: heerser van het thuisland. Vandaar dat veel koningen in vroeger tijden Hendrik werden gedoopt. Anders geformuleerd: de baas in huis. Of de werkelijkheid altijd beantwoordt of beantwoordde aan deze betekenis betwijfel ik. Verder staat Henk of Hendrik als een braaf persoon bekend, wij kennen hem allemaal: de Brave Hendrik.

Mijn vader heette Hendrik en onze zoon heet ook zo. In onze familie was het vanzelfsprekend dat je je kinderen vernoemde. Zo zijn er in mijn familie diverse Henken, Hendriken en Hendrikjes. Om aan te geven hoe beroemd mijn naamgenoot Henkie is het volgende waargebeurde verhaal.

Henkie werkte bij de Bijenkorf in het magazijn. Op een dag kwam de burgemeester op bezoek en het eerste wat hij aan de directeur vroeg was: ‘Werkt Henkie hier ook?” De directeur, enigszins verbaasd, zei dat hij in de kelder aan het vegen was. “Ik ga meteen naar hem toe”. De burgemeester en Henkie hadden een geanimeerd gesprek en de directeur stond er min of meer voor spek en bonen bij.

In de volgende maanden kwamen alle ministers en Rutte langs en tenslotte Willem Alexander en Maxima. En telkens weer hetzelfde liedje. De directeur was onderhand aardig opgefokt geraakt en vroeg Henkie: “Ken je paus soms ook?” Henkie, altijd bescheiden, gaf schoorvoetend toe. Er werd een afspraak gemaakt: Henkie en de directeur zouden naar Rome, naar het Sint Pietersplein gaan. ‘Ik word misschien wel door hem herkend’, zei de immer bescheiden Henkie.

Goed, ze stonden op het plein en de paus begon aan zijn urbi et orbi, toen hij plots in de diepte Henkie zag staan. ‘Henkie’, kom even naar boven!’ In een mum van tijd stond onze Henkie bij de paus voor het grote venster. Er werden handjes geschud en er was wederom een geanimeerd gesprek. Plotseling zei Henkie: ‘Sorry Frans, ik zie dat er iets is met mijn baas, ik moet even naar beneden, ben zo weer terug, werk maar even je urbi et orbi af’. De baas was flauwgevallen. Volgens de omstanders hadden ze zich alleen maar afgevraagd wie toch die vent in die jurk naast Henkie was…

Toch leuk als je beroemde naamgenoten hebt, ze zijn echter niet zo inspirerend dat er ook nog eens een gratis gedicht volgt en op de foto is Henkie net onderweg naar boven.

IMG 7429

IMG 9763 1

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
Powered door Komento