Het dorp Epe

Epenaar in hart en nieren Gert van den Esschert heeft er drie boeken aan gewijdt met de titel 'Epe mien däärpien'.

 DSC5330copy

Maar is dat nog wel zo, is Epe nog wel een dorp? Sommige geboren en getogen Epenaren vinden dat misschien nog wel, maar Epe kent inmiddels heel veel import uit andere gemeentes en/of steden. Ook in het gemeentelijke bestuur zitten een aantal mensen die hun roots niet in het dorp Epe hebben. Misschien komt het mede daar ook door dat deze ambtenaren de feeling missen met wat een groot deel van de Eper gemeenschap voor ogen heeft wat een dorp eigenlijk inhoud. Als je zo eens de moeite neemt om een rondgang door Epe te maken, valt het op dat er wel erg veel appartementen staan. Ik hoor regelmatig de opmerking, Epe is geen dorp meer, maar het krijgt steeds meer stadse trekjes. Vroeger, aan het begin van de vorige eeuw heette de huidige Hoofdstraat simpelweg Dorpsstraat. Had men toen al met de naamswijziging een vooruitziende blik? Het dorp Epe wordt er met al die grootschalige projecten tegenwoordig niet mooier op. Ik heb ook de indruk dat het gemeentebestuur projectontwikkelaars en investeerders een hand reiken al deze projecten die vaak enorme appartementen complexen opleveren. Je hoort ook vaak, Epe vergrijst, wordt een slapend dorp, uhh ik bedoel slapende stad?

Ik heb een aantal van deze appartementen in Epe op de gevoelige plaat gezet en ongetwijfeld zal ik er nog wel wat vergeten zijn.

 DSC5316

 DSC5322

 DSC5329

 DSC5332

 DSC5333

 DSC5334

 DSC5340

 DSC5345

 DSC5351

 DSC5358

 DSC5360

 DSC5361

 DSC5362

 DSC5363

Zeg nu zelf, vindt u Epe er mooier op geworden zo? Alsof er nog niet genoeg appartementen staan wordt er ook nog aan gewerkt om op de volgende locaties appartementen te realiseren.

 DSC5343

 DSC5349

 DSC5354

 DSC5355

 

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Daniël Verveer

  Op sommige plaatsen [ladders post] was er al iets dat moest worden aangepast. Maar de nieuwe complexen zijn feitelijk allemaal net één verdieping te hoog. In de Klaarbeek is het niet zo erg, dat is geen doorgaande weg. Alhoewel je ze wel al halverwege vanuit Emst ziet staan !
  Maar locatie Rabobank, naast Brezan : zó massaal. Dat had beter ingepast moeten worden, met getrapte daken bijvoorbeeld ; welstand is weinig creatief en laat zich overlopen door architecten. Waar blijven de goedkope / kleine / betaalbare appartementen ? Alles boven de 2 ton valt daar buiten. Epe vergrijsd door import van bejaarden. Jongeren gaan weg [ontgroening], wat de gemiddelde leeftijf omhoog jaagd. Dit probeer ik al sinds 2013 bij de Raad aan het verstand te brengen. Er is wel overleg met Triada, en gebouwen voor tijdelijk onderdak statushouders kunnen aangepast worden voor jongeren ; maar nu is er nog steeds niets ! Epe graaft haar eigen graf door het uitsterf beleid : eerst moeten de oudjes dood voor de flats voor jongeren beschikbaar komen, maar die zijn dan zelf al weer oud...

 • Johannes Fijts

  Epe is de afgelopen 10 jaar behoorlijk opgeknapt. Het gemeentebestuur heeft er voor gezorgd dat een aantal aftandse plekken een fraaie metamorfose hebben kunnen ondergaan. Epe is nu een sfeervolle plaats aan het worden met gezellige, mooie pleinen, zoals het Kerkplein, de Markt (horecaplein), het vernieuwde Marktplein met ondergrondse parkeergarage en het Sint Martinusplein.
  Juist de gefotografeerde locaties zijn enorm verbeterd. Bijvoorbeeld de entree van Epe vanuit het zuiden met de vernieuwde gebouwen op het terrein van Ladders Post. Over een aantal weken zullen de gebouwen helemaal klaar zijn en als dan de omliggende tuin ingericht is, zijn we na jaren verlost van een voor velen jarenlange doorn in het oog. De vier woongebouwen in het groene park van De Klaarbeek langs de ijsbaan zijn ook een plaatje en een aanwinst voor Epe. De hele Klaarbeek is een groene wijk die erg goed bij Epe past. De wijk is een visitekaartje en krijgt dan ook veel complimenten. Dan zijn daar nog de in aanbouw zijnde gebouwen op de kruising Hoofdstraat-Korte Kuipersweg. Dat belooft een blikvanger te worden die de hele hoek een impuls geeft. Die zandvlakte was jarenlang een regelrechte aanfluiting. En dan heb ik het nog niet gehad over de twee villa's op het voormalige Rabobank-terrein op de kruising Hoofdstaat-Prinses Julianalaan. Die villa''s zijn zeer goed ingepast in de omgeving.
  Ik verwacht dat Epe de komende jaren nog verder zal verfraaien en dat er nog meer "rotte kiezen" op prominente plekken worden vervangen door architectonische hoogstandjes.
  Epe is nu de parel van de Noord Veluwe. Daar zijn de vele bezoekers aan Epe het ook over eens. De gebouwen die de afgelopen jaren in Epe zijn gebouwd en die nu nog in uitvoering zijn mogen er zijn.
  Laten we als Epenaren trots zijn op ons mooie Epe!

 • Bert

  Ben het eigenlijk wel met Henri en Harm eens. Het is een betere optie dan alles leeg laten staan. Als het Hof van Gelre nog een bruisend bedrijf was. Maar het is te groot, het heeft geen nut meer. Net als het ABN AMRO pand. Net als de zandvlakte bij Brezan. Nu komen er mooie appartementen die gelijk verhuurd of verkocht zijn. Dat doen ze goed!

 • Henri

  Aan het begin van de vorige eeuw liepen ze ook nog op klompen, reed men met paard en wagen, moesten kinderen al vroeg werken en had nog niemand van epernet.nl gehoord. Tijden veranderen nu eenmaal en dat heeft niets met import ed te maken. Denk dat we hier nog niet zoveel te klagen hebben.

 • Harm Scholten

  Wat is er mis met de appartementen op de Klaarbeek?
  Hier zijn vooral oudere mensen gaan wonen die in de meeste gevallen een redelijke betaalbare woning achter lieten,met name voor starters,een win win situatie dus.
  Wat is er mis met de appartementen bij voormalig ladder Post?
  Wanneer je over enkele weken van af Emst Epe binnen rijd en het hekwerk is verdwenen is het een prima aangezicht,het heeft overigens te lang geduurd.
  Wat is er mis met de appartementen naast Brezan?
  Beter dit dan het woestijngebeuren zo als het altijd was,heeft ook te lang geduurd.
  Wat is er mis met de appartementen tegen over Kuyt?
  Nog niet zo lang geleden was daar de oude marktwand,wanneer ik daar wandelde kreeg ik een idee dat ik in Leipzig of Rostock verbleef.
  Wat is er mis met het appartementencomplex bij de voormalige Rabobank?
  Is architectonische prima gebouwd.
  Het aller belangrijks is dat de Eper bevolking toch zal moeten wonen en een nieuwe wijk uit de grond stampen zal ook op veel weerstand stuiten ongeacht een gemeentebestuurder wel of niet een echte Epenaar is.

 • Ineke

  Waar moet dat heen met ons mooie dorp het heeft al lang die uitstraling niet meer we noemen het al arpartementendorp en straks gaat de mooie middenstip en de kerk ook nog tegen de vlakte waar gaat dat heen heel bedroefend.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.