Keientrekkers

IMG 6943 1 copyDe meeste mensen hebben wel een kleine of grote tic. Ik ken bijvoorbeeld iemand die, als hij de deur uitgegaan is en die deur echt op slot heeft gedraaid, enkele minuten later zichzelf gaat afvragen of die deur wel echt dicht is. Hij vertrouwt zichzelf niet, dus gaat hij toch nog even terug om eens flink aan de klink de trekken en te draaien om zichzelf te overtuigen dat de zaak toch wel echt op slot zit. Jij kent vast ook wel mensen die zenuwachtig worden als iets niet in een bepaalde volgorde staat in hun boekenkast of op het aanrecht.

Zo heb ik een lichte en onschuldige hartstocht voor veldkeien. Ik heb altijd een fietstas bij me en alleen als ik zeker weet dat er niemand in de buurt is verdwijnt er een steen in die tas. Zo heb ik, onder charmant en tevens indringend protest van mijn lieve Ineke tonnen veldkeien naar huis gesleept. Ik kan er niks aan doen, iedere steen is uniek, heeft een lange reis gemaakt en is ongelooflijk oud. Zoiets prachtigs kun je toch niet laten liggen! Onze tuin wordt door mijn gesleep steeds mooier. Ik overweeg dan ook het organiseren van dagelijkse en betaalde rondleidingen inclusief consumpties.

Het is moeilijk om stenen te determineren, er bestaat eigenlijk geen gids die geschikt is voor een beginnende stenenzoeker, maar eigenlijk kan me dat geen bal schelen, ik vind elke steen gewoon mooi. Je kunt ze trouwens ook kopen, ik zag op internet zelfs een aanbieding onder het kopje ‘tweedehands zwerfstenen te koop’. Hoe zagen ze eruit toen ze nieuw waren denk je dan…

O ja, ik ben echt niet de enige keiensleper: ik kan hele steden tot mijn lotgenoten rekenen. In Amersfoort werd bijvoorbeeld in 1661 een kei op de heide ontdekt en onder leiding van een maffe jonker naar de stad gesleept. Beloning voor het zwetende volk: krakelingen en bier en voor eeuwig de bijnaam keientrekkers, Achteraf schaamde men zich voor deze actie, de steen werd begraven en kwam pas in 1903 weer tevoorschijn. Tegenwoordig is Amersfoort een kei van een stad met Keifeesten, overal zie je daar gebietste zwerfstenen uit heel Europa en de rest van de wereld. Logisch dat een bezoek aan Amersfoort voor mij een warm bad is.

Bij Putten en bij Lunteren ligt een steen met een ring die precies op het middelpunt van Nederland moet liggen. Als je Nederland zou kunnen optillen aan die ring zou ons land horizontaal blijven. Ik heb dit geprobeerd op beide plekken en de steen bij Putten ligt uiteraard op de juiste locatie. Stenen zijn een symbool van eeuwigheid, vandaar grafstenen, ook vinden we nog wel offerstenen. Bij Ede ligt nog zo’n steen, als je daar met volle maan met een speld in prikt komt er bloed uit…

Zo zie je maar weer dat een steen niet zomaar iets is, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, elke kei is bijzonder en heeft een geschiedenis. Hij heeft zo’n 200.000 jaar geleden een lange reis gemaakt, is gepolijst door water en wind, is vermalen en gevormd in gletsjers en laat zich uiteindelijk vinden in onze Veluwse bodem. Ik heb het idee dat ik nog wel een poosje kan slepen.

sprekende stenen

altijd staar ik begerig naar de grond
die zulke unieke exemplaren verbergt

al die zwerfstenen vragen en smeken
om eindelijk eens opgegraven te worden

ze liggen hier al duizenden eeuwen
maar straks versieren ze mijn tuin

ik ben echt trots op al die ouwe jongens
die nu gezellig naast en op elkaar liggen

zij vertellen dat onze Veluwse bodem
nog zo oneindig veel te bieden heeft

IMG 6946

IMG 6942 1

IMG 6948

IMG 6949

IMG 6958

IMG 6959 1

IMG 6960 2

IMG 6961 1

IMG 7018 1

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Henk

  Hee Gerard, wat leuk om weer eens wat van jou te vernemen!
  Die tafel staat op de heide bij Vierhouten. Hij heeft iets te maken met wandelpaden. Er staan er een aantal in gegraveerd vanwege een of ander jubileum. Ik stuur je t.z.t wel een foto van het blad!
  Ik mocht de tafel trouwens niet meenemen van Ineke,
  Jammer......

 • Gerard van de Schepop

  Fraai jouw eeuwigheidsdromen. Wel even een vraag: waar staat die zinnige 10 kaboutertafel? Groeten!

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.