Leven met wild: elke dag iets in de kijker (1)

voorWe mogen er best eens bij stilstaan: het is toch eigenlijk helemaal te gek dat we onze woonomgeving delen met wilde dieren als herten, wilde zwijnen, reeën en vossen en die zonder veel moeite ook kunnen zien als we er op uit gaan. Wij komen vrijwel dagelijks zo veel wild tegen, dat we die slogan ‘100% Wild’ van toeristisch Epe helemaal niet zo raar vinden. Als je je ogen maar goed de kost geeft.

We wandelen ’s morgens en ’s middags in het bos en ‘s avonds op de Renderklippen en kwamen de laatste tijd zo veel wild tegen, dat ik besloot dat eens bij te houden. Ik neem ook regelmatig een camera mee. Meestal een compacte met een zoomlens die tot 300 mm gaat. Al het wild is vanuit de auto of vanaf het wandelpad gefotografeerd, we stappen niet uit en gaan niet van het pad of de weg af. Ik maak snel wat foto’s en daarna wandelen/rijden we door om het wild niet op te jagen. Het resultaat is een enorme verzameling foto’s. En dan te bedenken dat ik lang niet altijd foto’s kan maken omdat ik bij het zien van wild eerst mijn al dan niet aangelijnde hond dicht bij me moet houden, mijn camera moet inzoomen en scherpstellen, het regelmatig te donker is om redelijke foto’s te kunnen maken, veel wild in struiken zit waardoor je er geen foto’s van kunt maken en we soms ook nog met de auto iets moet terugrijden omdat we het wild te laat zagen. De edelherten, reeën en wilde zwijnen staan er niet zo prachtig poserend op als op de schitterende foto’s die Gerrit van Vemde hier regelmatig plaatst, maar dat is ook niet mijn opzet. Ik wil slechts laten zien hoeveel wild je in onze contreien kunt zien als je geen lawaai maakt en je ogen goed de kost geeft.

Ik ben begonnen met een camera mee te nemen nadat we op één avond een boommarter de weg hadden zien oversteken, een jong vosje hadden zien scharrelen en een reetje met twee jonkies hadden gespot, twee dagen nadat we een flinke rotte wilde zwijnen op de Hoge Weerd hadden gezien. Veel dieren hebben vaste plekken en routes en zien we elke avond. In de buurt van de Renderklippen kon je ’s avonds op een vast tijdstip, met een afwijking van vijf minuten, een rotte van zestien tot twintig wilde zwijnen en biggen een verhard fietspad zien oversteken, maar sinds het jachtseizoen is geopend, is dat ritme en aantal anders.

P7060044

Elke avond staken hier op een vast tijdstip 16 tot 20 wilde zwijnen van alle leeftijden over.

P7060050

Op een heideveldje aan de Elburgerweg lopen bijna elke avond reeën en herten. In het bos op de kruising Dellenweg-Zuidweg, zowel aan deze als de andere kant van de Zuidweg, zien we regelmatig wisselende aantallen wilde zwijnen met biggen en solitair levende keilers. In het bosgebied tussen de Dellenweg - Ossenweg - Zeuvenbargweg barst het van het wild en komen we van alles tegen. Da’s fijn, want veel wild betekent dat de wolf, die ook in de Dellen en op het ASK jaagt, eten in overvloed heeft en niet begint aan schapen, geiten en wat dies meer zij.

Als we wandelen, hebben we wel één groot voordeel ten opzichte van andere wandelaars/fietsers: we hebben een hond die al wild ruikt en/of hoort als wij nog niets in de gaten hebben en ons met zijn oren, neus en lichaamstaal waarschuwt.

P7120176

In dit overzicht hoort wat mij betreft ook de infiltratievijver van Vitens in de hoek Dellenweg – Ossenweg – Koekenbergweg. Daar ‘woont’ een reiger en zwemt een eendenfamilie met vader, moeder en zeven nakomelingen. Er komen ook wel eens andere watervogels, een ree gaat er ’s middags wel eens drinken en er boven cirkelt regelmatig een buizerd. Wat mij zorgen baart, is dat er ook een enorme school visjes van een centimeter of tien zwemt. In het voorjaar stonden alle bassins onder water, maar nu nog maar één en de toevoer is deze week gestopt. De gedeeltelijke drooglegging betekende ongetwijfeld de dood van veel visjes. Het is te hopen dat het huidige bassin goed gevuld blijft en Vitens geen massamoord pleegt.

DSC 7104

DSC 7109

P7150070

Nog even een zijstapje met een knipoog, want de infiltratievijvers werden in de warme weekeinden in juni door een gezin met kinderen gebruikt voor wildrecreëren.

infiltratievijver

Enfin, ik laat de oogst zien van een week fotograferen.

Maandag 8 juli ’s Middags banen op tien meter van ons een stuk of tien edelherten met twee of drie jonkies zich met veel gekraak van afbrekende takken een weg door het struikgewas. Later die middag komen we elders twee keer een jong hertje tegen, dat ons aan kijkt en na verloop van tijd weg huppelt. Geen foto's kunnen maken.
’s Avonds een gekkenhuis in het bos. Bij de kruising Dellenweg-Zuidweg spotten we twee volwassen zwijnen en drie biggen. Op een heideterrein een hinde. Op de terugweg op dezelfde plek vijf stuks roodwild met een kleintje. Langs de Dellenweg zes wide zwijnen, waaronder twee opgeschoten jongeren. En verder vier keer een wild zwijn in z'n uppie.

DSC 7030

DSC 7037

DSC 7046

DSC 7048

Een zoekplaatje. Zo dichtbij en toch zo slecht te zien:

DSC 7054

hertenhertenherten

DSC 7089

Dinsdag 9 juli ’s Morgens komen we twee maal een reetje tegen. Helaas geen camera bij me. ’s Avonds wel, maar dan zijn we veel te vroeg voor wild en zien we alleen een konijn. ,,Vooruit, jij mag ook op de foto, heb ik vandaag toch nog wild 'geschoten'.’’

DSC 7097

Woensdag 10 juli ’s Morgens steken een hert en haar jong het fietspad op de Koekenbergweg over. ’s Middags worden we bespied een fraaie ree en ’s avonds zien we eerst hertenechtpaar en daarna een ree en twee wilde zwijnen.

DSC 7098

P7100104

 DSC 7124

DSC 7127

- Wordt vervolgd -

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Rijk van Ark Jzn

    Mooie reportage Jan. Kan mij helemaal in je verhaal vinden en in de reactie van Gerrit. Als je je ogen maar gebruikt, De reiger heeft dan een makkelijke maaltijd gehad en zijn buikje vol kunnen eten. De recreërende familie vind ik op die plek geen pas geven. Op wegen en paden blijven dan zie je genoeg, als je het maar wilt zien.

  • Gerrit v Vemde

    Er is veel wild in Epe en omgeving als je maar oplet , elke zondagmorgen fiets ik de zelfde de ronde 15 /20 km dan ik ook veel wild tegen
    Het is prachtig om te zien dat het wild zich vrij kan bewegen laten we er zuinig op zijn !!

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.