Epe in zwart-wit beelden

 DSF1414 copy copyToen ik nog analoog fotografeerde in de vorige eeuw, werkte ik alleen maar in zwart-wit, kleuren materiaal vond ik te kostbaar en de chemicaliën voor kleurenfoto's bleven ook niet lang houdbaar.

Uren zat ik filmpjes te ontwikkelen, om daarna de afbeelding in een vergrotingsapparaat te stoppen en het fotopapier te belichten. Ontelbare keren ging, meestal een geel/groene of een rode lamp uit en aan. Wat was dat toch mooi om daarna de net belichte foto te zien opkomen in het ontwikkelbad. Na het ontwikkelen ging de foto in een stopbad en daarna in een fixeerbad en uiteindelijk werd de foto gespoeld in water en daarna gedroogd. Het was wel altijd weer een tijdrovende klus.

Wat dat betreft is het nu wel gemakkelijker geworden in het digitale tijdperk, er komt geen donkere kamer meer aan te pas, en alle foto's staan nu op een kaartje, vervolgens op een computer en daarna opgeslagen op een harde schijf of ook nog geprint. Alles gebeurt in normaal dag- of kunstlicht. Makkelijk toch allemaal, maar dat is natuurlijk ook weer niet helemaal waar.

En toch denk ik nog vaak terug aan die analoge periode, aan die mooie zwart-wit foto's. Oude liefde roest dus ook hier niet, tenminste bij mij niet. Regelmatig zet ik mijn kleurenfoto's om in zwart-wit. Met de nu volgende foto's heb ik dat ook gedaan. Het zijn opnames kris kras door Epe. Zwart-wit beelden zijn eigenlijk tijdloos en zeggen vaak net wat meer dan kleuren beelden.

 1219362 copy

 1301092

 1301093

 DSC1086 copy

 DSC1088 copy

 DSC1092 copy

 DSC1099 copy

 DSC1120 copy

 DSC1366 copy

 DSC1372 copy

 DSF1404 copy

 DSF1410 copy

 DSF1416 copy

 DSF1449 copy

 DSF1471 copy

 DSF1621 copy

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na onsVA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.