Epe in zwart-wit beelden

 DSF1414 copy copyToen ik nog analoog fotografeerde in de vorige eeuw, werkte ik alleen maar in zwart-wit, kleuren materiaal vond ik te kostbaar en de chemicaliën voor kleurenfoto's bleven ook niet lang houdbaar.

Uren zat ik filmpjes te ontwikkelen, om daarna de afbeelding in een vergrotingsapparaat te stoppen en het fotopapier te belichten. Ontelbare keren ging, meestal een geel/groene of een rode lamp uit en aan. Wat was dat toch mooi om daarna de net belichte foto te zien opkomen in het ontwikkelbad. Na het ontwikkelen ging de foto in een stopbad en daarna in een fixeerbad en uiteindelijk werd de foto gespoeld in water en daarna gedroogd. Het was wel altijd weer een tijdrovende klus.

Wat dat betreft is het nu wel gemakkelijker geworden in het digitale tijdperk, er komt geen donkere kamer meer aan te pas, en alle foto's staan nu op een kaartje, vervolgens op een computer en daarna opgeslagen op een harde schijf of ook nog geprint. Alles gebeurt in normaal dag- of kunstlicht. Makkelijk toch allemaal, maar dat is natuurlijk ook weer niet helemaal waar.

En toch denk ik nog vaak terug aan die analoge periode, aan die mooie zwart-wit foto's. Oude liefde roest dus ook hier niet, tenminste bij mij niet. Regelmatig zet ik mijn kleurenfoto's om in zwart-wit. Met de nu volgende foto's heb ik dat ook gedaan. Het zijn opnames kris kras door Epe. Zwart-wit beelden zijn eigenlijk tijdloos en zeggen vaak net wat meer dan kleuren beelden.

 1219362 copy

 1301092

 1301093

 DSC1086 copy

 DSC1088 copy

 DSC1092 copy

 DSC1099 copy

 DSC1120 copy

 DSC1366 copy

 DSC1372 copy

 DSF1404 copy

 DSF1410 copy

 DSF1416 copy

 DSF1449 copy

 DSF1471 copy

 DSF1621 copy

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Het houdt niet op, schijnt het. Appartementen op de plek van de Middenstip, de voormalige RK Kerk en de ABN AMRO-bank. Het centrum wordt er niet mooier op en bestaat straks alleen uit winkels en appartementengebouwen. Dus bouwen voor projectontwikkelaars. Waar blijven de kleine huizen met tuintje voor senioren en starters? Bouwen voor de bevolking!De donaties t.b.v het herstel van de Notre-Dame zijn nu al opgelopen tot 700 miljoen euro! Kan dat geld niet veel beter worden besteed aan de enorme armoede in de wereld?Het wordt steeds gekker in ons land. Hier meer daarover.Niet alleen in Epe, maar in heel het land kunnen ze er wat van. Een goed artikel over de bomenkap in ons land. En hier een filmpjeMooi gesprek tussen Sunny Bergman, u weet wel, de documentairemaakster die vooral bekend is omdat ze jan en alleman van racisme beschuldigt, en cabaretier Theo Maassen, die met zijn show over 'de opkomst en ondergang van de witte man' volle zalen trekt.Kijk eens wat leuk, de werkgroep Twerk van De Passerel aan het werk.,,Ik heb een groen hart.'' Welnee man, je wilt gewoon een vette bankrekening.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is! 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.