Epe in zwart-wit beelden

 DSF1414 copy copyToen ik nog analoog fotografeerde in de vorige eeuw, werkte ik alleen maar in zwart-wit, kleuren materiaal vond ik te kostbaar en de chemicaliën voor kleurenfoto's bleven ook niet lang houdbaar.

Uren zat ik filmpjes te ontwikkelen, om daarna de afbeelding in een vergrotingsapparaat te stoppen en het fotopapier te belichten. Ontelbare keren ging, meestal een geel/groene of een rode lamp uit en aan. Wat was dat toch mooi om daarna de net belichte foto te zien opkomen in het ontwikkelbad. Na het ontwikkelen ging de foto in een stopbad en daarna in een fixeerbad en uiteindelijk werd de foto gespoeld in water en daarna gedroogd. Het was wel altijd weer een tijdrovende klus.

Wat dat betreft is het nu wel gemakkelijker geworden in het digitale tijdperk, er komt geen donkere kamer meer aan te pas, en alle foto's staan nu op een kaartje, vervolgens op een computer en daarna opgeslagen op een harde schijf of ook nog geprint. Alles gebeurt in normaal dag- of kunstlicht. Makkelijk toch allemaal, maar dat is natuurlijk ook weer niet helemaal waar.

En toch denk ik nog vaak terug aan die analoge periode, aan die mooie zwart-wit foto's. Oude liefde roest dus ook hier niet, tenminste bij mij niet. Regelmatig zet ik mijn kleurenfoto's om in zwart-wit. Met de nu volgende foto's heb ik dat ook gedaan. Het zijn opnames kris kras door Epe. Zwart-wit beelden zijn eigenlijk tijdloos en zeggen vaak net wat meer dan kleuren beelden.

 1219362 copy

 1301092

 1301093

 DSC1086 copy

 DSC1088 copy

 DSC1092 copy

 DSC1099 copy

 DSC1120 copy

 DSC1366 copy

 DSC1372 copy

 DSF1404 copy

 DSF1410 copy

 DSF1416 copy

 DSF1449 copy

 DSF1471 copy

 DSF1621 copy

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.