Legendarische Dina van Eek krijgt eigen plein

Dina van Eek 1878 1956Dina van Eek krijgt haar eigen plein. De historische Epese wordt vernoemd in het parkeerterrein dat ligt tussen de Korte Kuipersweg en Gildenweg. De onthulling van het naambord vindt plaats op dinsdag 19 april, 14.00 uur.

De handeling wordt, na een korte introductie door voorzitter Jan van de Velde van de historische vereniging Ampt Epe, verricht door een ver familielid van Dina van Eek, Liesbeth Jansen-van Eek, in samenwerking met burgemeester Hans van der Hoeve. Bijenvereniging De Imme uit Epe is er ook bij; Dina van Eek was een befaamd bijenhoudster.

Dina van Eek (1878-1956) was een markante persoonlijkheid die veelal met de kruiwagen naar het dorp kwam. Elk jaar trok ze de belangstelling van vele zomergasten wanneer ze op de woensdagmarkt met een pijp in de mond en een alpinomuts op haar hoofd haar eigen ansichtkaarten stond te verkopen. Ook handelde ze in bijenkorven en verkocht ze eigen honing. Zo voorzag ze in haar eigen levensonderhoud.

Dina kende de uitgestrekte bossen van Epe op haar duimpje. Dit kwam haar in de Tweede Wereldoorlog goed van pas. Zij heeft menig onderduiker met gevaar voor eigen leven naar een veilige schuilplaats gebracht. De Duitsers dachten dat er aan Dina een steekje los zat en lieten haar maar begaan. Heel slim maakte zij daar gebruik van.

In 1949 werd de Epese gehuldigd als oudste vrouwelijke imker van Nederland. Het Veluws Nieuws schreef op 4 april 1949: ‘Oudste imkeres viert feest. Op het feest van de A.N.I., (Algemene Nederlandse Imkersvereniging) dat de afdeling Apeldoorn organiseerde, wilde onze plaatsgenote, tevens oudste imkeres van ons land, mej. B. van Eek, ondanks haar 71 jaren, niet ontbreken. Er werd hulde gebracht aan deze enthousiaste en enige vrouwelijke imker in ons land.’


De Nieuwe Apeldoornsche Courant plaatste een dag later het volgende stukje.

imkster

Lang hebben ook alle openbare verkopingen en erfhuizen, wat jaren geleden vaak voorkwam, haar belangstelling gehad. Talloze onroerende goederen heeft zij ingezet, hetzij met winst of verlies en toen dat niet meer ging, bleef zij als getuige een trouwe hulp voor de notaris.

Uit eerbetoon en naar de wens van vele (oud)-Epenaren heeft het bestuur van Ampt Epe gemeend dat er een straatnaam, een park of een plein naar deze legendarische en excentrieke vrouw moest worden genoemd. Al in 1976 vroeg de redacteur Jan Bruens van het toenmalige Noord Veluws Dagblad middels een prachtig geschreven paginagroot artikel aandacht voor Dina van Eek. Zij overleed op 19 april 1956 en krijgt 62 jaar later de eer die haar toekomt.

Gert van den Esschert, besteedde niet alleen in zijn eerste boe Epe mien däärpien aandacht aan Dina van Eek, hij schreef ook in zijn serie Woar blif de tied op deze site een prachtig portret van Dina van Eek. Het staat hier.

Dina van Eek 1878 1956

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.